Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ
 

Ο τουρισμός των αναβολικών

 

Την ώρα που οι Ελληνες πρωταθλητές κατέφευγαν στην Κίνα για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους, χιλιάδες χρήστες αναβολικών από όλο τον κόσμο περιμένουν από την Ελλάδα τα αγαπημένα τους σκευάσματα. Το laissez faire στην εποχή της τεστοστερόνης.
 

Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για να ζήσουν το μύθο τους, που έλεγε και ο κ. Αβραμόπουλος. Αλλοι, δηλαδή, για να περάσουν το καλοκαίρι τους δίπλα στη θάλασσα, άλλοι για να θαυμάσουν τα αρχαία και άλλοι για να διασκεδάσουν με τους εγχώριους Ζορμπάδες και να χορέψουν συρτάκι ή τουλάχιστον να λικνιστούν στους ρυθμούς της Kalomoira. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία τουριστών που θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ο πιο κατάλληλος τόπος για τη χρήση αναβολικών και συνδυάζουν την επίσκεψή τους στη χώρα μας με την προμήθεια του αγαπημένου τους φάρμακου.

Τα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα είναι μικρό μόνο δείγμα από τη δημόσια συζήτηση που γίνεται μέσω Ιντερνετ μεταξύ χρηστών αναβολικών από όλο τον κόσμο σε σχέση με τη δυνατότητα του επισκέπτη της Ελλάδας να προμηθευτεί αναβολικά από νόμιμα ή λιγότερο νόμιμα σημεία πώλησης και φαρμακεία.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε πως ο κόσμος το 'χει τούμπανο ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου ο επισκέπτης θα βρει με μεγάλη ευκολία αναβολικά κάθε είδους, εφόσον όχι μόνο είναι τόπος παραγωγής αλλά και ένα κράτος όπου η πρόσβαση σ' αυτές τις ουσίες είναι περίπου ελεύθερη.

Το διαδίκτυο των μυών

Ο ρόλος του Ιντερνετ στη διακίνηση των ουσιών είναι σημαντικός γιατί εξασφαλίζει σχετική ανωνυμία και ξεπερνά τους τυπικούς ελέγχους από κατά τόπους τελωνεία και οργανισμούς ελέγχου φαρμάκων. Από την άλλη πλευρά αποτελεί και χώρο άμεσης ενημέρωσης και αλληλοπληροφόρησης των χρηστών αναβολικών. Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών διεξάγεται συνήθως στα θεματικά φόρουμ που φιλοξενούνται είτε στα μεγάλα διεθνή portals, είτε στις ειδικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με το μπόντι μπίλντινγκ, τα γυμναστήρια και την πώληση «συμπληρωμάτων διατροφής». Επιλέγουμε στην τύχη ένα από τα πιο δημοφιλή σχετικά φόρουμ, το οποίο φιλοξενείται στο Google. Πρόκειται για το misc.fitness.weights, στο οποίο περιέχονται 1.450 μηνύματα που αναφέρονται ειδικά στην Ελλάδα.

Ο Jamey ζητάει να πληροφορηθεί «αν γνωρίζει κανείς σε ποιές ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται η αγορά αναβολικών από φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή» και αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει στην Ολλανδία και την Ισπανία, διότι προγραμματίζει ταξίδι. Του απαντά σε ένα λεπτό ο Pete: «μόνο στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Στην Ολλανδία απαιτείται συνταγή». Παρεμβάλλεται ο Eric για να συμπληρώσει ότι ούτε στην Ολλανδία απαιτείται συνταγή. Ο Bob Pit βρίσκεται στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2004 και ζητάει κάποια ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για να αγοράσει στεροειδή, «εφόσον δεν υπάρχει τελωνείο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.». Η απάντηση έρχεται αμέσως από τον Nobody: «Μια που βρίσκεσαι στην Ελλάδα, πήγαινε στο φαρμακείο και απλά αγόρασε το στεροειδές που προτιμάς από τον φαρμακοποιό».

Στη συζήτηση μετέχουν και κάποιοι Ελληνες με πραγματικά ονόματα ή ψευδώνυμα και ανταλλάσσουν στοιχεία για τα «καλά» και τα «κακά» αναβολικά, μαζί με εθνοπρεπείς τοποθετήσεις για το Κυπριακό ή τους Εβραίους. Κοινή γραμμή των περισσότερων από αυτούς που συζητούν σ’ αυτό το δικτυακό φόρουμ είναι η ειρωνική αντιμετώπιση του πρωταθλητισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, και η κοροϊδία της υποκρισίας που συνοδεύει τη διεθνή κατακραυγή κατά των αναβολικών, την ίδια ώρα που η πώλησή τους αποτελεί έναν από τους πιο κερδοφόρους διεθνείς εμπορικούς κλάδους. Στην ίδια ομάδα συζητήσεων έχει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κάποιος Keith Hobman και μάλιστα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο ντόπινγκ του 2004: «Πώς εξηγείς», λέει σε κάποιον άλλον, «την ξαφνική ανάδυση της Ελλάδας ως μιας δύναμης στην άρση βαρών, κάτι που συμπίπτει με την ανάληψη της εθνικής ομάδας από τον Χρήστο Ιακώβου; Μήπως ανακαλύφτηκε ξαφνικά η γενέθλια χώρα των γενετικά προικισμένων αρσιβαριστών;»

Στη συζήτηση παρεμβαίνει και μια από τις εταιρείες που εμπορεύονται ταχυδρομική αποστολή σκευασμάτων και αναβολικών μέσω του διαδικτύου και προτείνει στους ενδιαφερόμενους «κάθε λογής αναβολικά στεροειδή, περιλαμβανομένων των πιο δημοφιλών, όπως το Dianabol, το Deca Durabolin, το Sustanon, το Winstrol». Κατά την εταιρεία «όλα αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα διατίθενται από ειδικευμένους φαρμακευτικούς μεταπωλητές και είναι 100% γνήσια». Από τα οχτώ προϊόντα που προτείνονται τα δύο έχουν τόπο προέλευσης την Ελλάδα.

Kάποιος άλλος Pete ισχυρίζεται ότι στο Λονδίνο απαιτείται συνταγή, και το ίδιο συμβαίνει στη Γαλλία και τη Γερμανία. «Μια λύση είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία και φυσικά η Ελλάδα ή η Τουρκία και η Μέση Ανατολή». Σε άλλο μήνυμά του την ίδια μέρα, ο ίδιος Pete αναπολεί την παλιά εποχή: «η Γαλλία ήταν παράδεισος για τα αναβολικά τη δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ‘90».

Ακόμα πιο συγκεκριμένες και αναλυτικές αναφορές στην Ελλάδα βρίσκουμε στα πιο εξειδικευμένα δικτυακά φόρουμ όσων ασχολούνται με το μπόντι μπίλντινγκ και τα βάρη. Χαρακτηριστικό είναι το Bodybuilding Forum του EliteFitness. «Είναι νόμιμο το υλικό στην Ελλάδα;» ρωτάει κάποιος. Και συνεχίζει: «Μπορείς να πας σε φαρμακείο εκεί και να αγοράσεις; Γιατί έχω ένα φίλο». Του απαντούν αμέσως ότι το πράγμα είναι πολύ εύκολο: «Αν ο φίλος σου είναι Ελληνας ή ξέρει να μιλάει ελληνικά δεν θα ‘χει κανένα πρόβλημα». Κάποιος άλλος προσθέτει τη δική του εμπειρία: «Ημουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Πήγα στη Σάμο. Πρόκειται για ένα από τα νησιά κοντά στην Τουρκία. Ναι, μπορείς να βρεις υλικό. Αλλά δεν θα στο πουλήσουν όλοι. Το βρήκα μόνο σε ορισμένα σημεία. Και τώρα κάτι φοβερό. Πήγα μια μέρα εκδρομή στην Τουρκία. Εκεί δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Είχαν ακόμα και Primo. Τσαντίστηκα που δεν είχα μαζί μου πιο πολλά μετρητά». Αλλά υπάρχουν κι άλλοι τουρίστες με εμπειρίες από την Ελλάδα: «Είναι πολύ εύκολο και πολύ φτηνό να παίρνεις υλικό στην Αθήνα. Τώρα με την αλλαγή του ευρώ θα σου κοστίσει λίγο ακριβότερα, αλλά και πάλι θα ‘ναι φτηνότερα από τη μαύρη αγορά. Το αγόραζα αρκετά συχνά».

Λίγους μήνες αργότερα, στέλνει ένα μήνυμα ο VictorZ206: «Γεια σας παιδιά. Πηγαίνω στην Ελλάδα σε λίγες βδομάδες και θα ήθελα να πάρω μερικά ...’σουβενίρ’. Παρακαλώ ενημερώστε με αν γνωρίζετε πού μπορώ να τα βρω στην Αθήνα». Του απαντά μετά από 24 ώρες ο Unclep, οποίος χρησιμοποιεί και το όνομα «Παύλος Αντώνης Μαλεκόπουλος»: «Πήγαινε σε οποιοδήποτε φαρμακείο και ζήτα τους αν έχουν ΑΑΣ (Ανδρογόνα Αναβολικά Στεροειδή) και αγόρασέ τα χωρίς πρόβλημα». Υστερόγραφο: «Το Arimidex παρασκευάζεται στην Ελλάδα και είναι πολύ φτηνό». Ενας άλλος προσθέτει ότι στην Ελλάδα μπορεί να βρει «Normas, Yellowtops, Proviron, HCG, Clomid, Nolva, Testovirons, Arimidex».

Ανοίγει η όρεξη για ταξίδι στην Ελλάδα και άλλων: «Μμμμ, είναι φαίνεται η ώρα να περάσω άλλη μια βδομάδα σ’ αυτή την ωραία χώρα», γράφει ο Sigmund Roid. Ενας άλλος υποστηρίζει ότι στην Κρήτη η προσφορά πέφτει το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τον κύκλο της συζήτησης τον κλείνει ο ίδιος που τον άνοιξε δυο μήνες νωρίτερα, ο VictorZ206: «Μόλις επέστρεψα από την Ελλάδα και είναι περιττό να σας πω ότι δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα. Πήγα σ’ ένα νόμιμο φαρμακείο με μια λίστα και πήρα ό,τι χρειαζόμουν. Βρήκα το Deca και πήρα τρία κουτιά που είχαν το καθένα 5 αμπούλες των 200 ml, αλλά το αστείο ήταν ότι δεν ήταν της Norma, αλλά το ολλανδικό. Τελικά πήρα περίπου 2.5 γρ. Test (τεστοστερόνη) και 3 γρ. Deca, καθώς και 3 φιάλες Proviron. Μου είπαν ότι το Proviron σταμάτησε να παράγεται στην Ελλάδα. Χρειάστηκε να πάω σε τέσσερα μέρη για να το βρω. Την Test την έβρισκα σε κάθε φαρμακείο που πήγα. Το καλύτερο σημείο του ταξιδιού ήταν ότι όλα αυτά μου στοίχησαν κάτω από 100 δολάρια και το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να περπατήσω δυο τετράγωνα από το σπίτι μου για να τα πάρω από ένα νόμιμο φαρμακείο χωρίς συνταγή. I love Greece! Zeto Ellatha!»

Μια άλλη ομάδα συζητήσεων ασχολείται με τη διαδικασία εξαγωγής αναβολικών από την Ελλάδα: «Φεύγω αύριο για την Ελλάδα», γράφει ο GreekMonsta, «και θέλω να στείλω μερικά δέματα πίσω στον Καναδά. Εχω ακούσει διάφορες μεθόδους, όπως να βάλω τις αμπούλες σε λάδι ή σε μπουκάλια σαμπουάν. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος;» Ο Canuck4 του απαντά: «Θα ‘ναι δύσκολο να ξεγελάσεις το καναδικό τελωνείο. Το ελληνικό ταχυδρομείο δεν ενδιαφέρεται για τις ουσίες που διακινούνται». Μετά από διάφορες συμβουλές, παρεμβαίνει κάποιος και υποδεικνύει ότι η συζήτηση αυτή θα υποψιάσει τις υπηρεσίες ελέγχου.

Οποιος ενδιαφέρεται να βρει πληροφορίες για αναβολικά σε κάποιο συγκεκριμένο τουριστικό προορισμό δεν θα δυσκολευτεί. Κάποιος ρωτάει για τη Θεσσαλονίκη, και του απαντούν αμέσως ότι θα τα βρει όλα: «deca, primo, testoviron, t3, clomid, nolvadex, arimidex, lasix, proviron, andriol... αρκεί να βγεις και να τα ψωνίσεις αδελφέ».

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο

Τα παραπάνω αναφέρονται κυρίως σε προμήθεια από νόμιμα φαρμακεία νόμιμων σκευασμάτων, τα οποία απλώς απαιτούν κανονικά ιατρική συνταγή. Αλλά το διαδίκτυο αναδεικνύεται σε κύρια μέθοδο διακίνησης των νόμιμων σκευασμάτων που προορίζονται για λαθραία εξαγωγή ή των παράνομων ουσιών που δεν θα μπορούσαν να διαφημιστούν παρά μόνο πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας που παρέχει το Ιντερνετ.

Από την άλλη μεριά, γνωρίζουμε από την υπόθεση της Balco, και κυρίως την ελληνική πτυχή του σκανδάλου, ότι οι πρωταγωνιστές του όχι μόνο επικοινωνούσαν με πρόχειρα «κρυπτογραφημένα» e-mail, αλλά προωθούσαν και τα προϊόντα τους μέσω ειδικών ιστοσελίδων, ενώ συνέλεγαν πληροφορίες (και πελάτες) από αυτά τα ανοιχτά δικτυακά φόρουμ. Και δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι την ίδια μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο με την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου τον Αύγουστο του 2004, ξαφνικά αποσύρθηκε από το διαδίκτυο το προσωπικό επιχειρηματικό site του Χρήστου Τζέκου, το οποίο περιείχε αποκαλυπτικές πληροφορίες για τη σχέση του με τον παραγωγό της «Καθαρής», τον Πάτρικ Αρνολντ και ταυτόχρονα διαφήμιζε τα συμπληρώματα που πωλούσε. Την ίδια στιγμή «κατέβηκε» και η ιστοσελίδα του Ανδρέα Λιναρδάτου που εκπροσωπούσε τον Βίκτορ Κόντε στην Ελλάδα.

Περιττό να προσθέσουμε ότι το ίδιο συνέβη πριν από λίγες μέρες και με την ιστοσελίδα της διαβόητης Auspure, της κινέζικης εταιρείας που υποτίθεται ότι προμήθευε μέσω Λάρισας την εθνική ομάδα άρσης βαρών του κ. Ιακώβου. Μόλις άρχισαν οι Ελληνες δημοσιογράφοι να ψάχνουν τις δραστηριότητές της, αυτή η «μεγάλη εταιρεία» (κατά τον δικηγόρο του κ. Ιακώβου), εξαφάνισε τον δικτυακό της τόπο!

Αλλά υπάρχουν πολλές άλλες πιο τυχερές εταιρείες. Μπορεί καθένας να δοκιμάσει την τύχη του σε μια από τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου. Αναζητώντας τις ιστοσελίδες που περιέχουν ταυτόχρονα τις τρεις λέξεις κλειδιά «αγοράζω», «στεροειδή» και «Ελλάδα» (buy, steroids, Greece), το Google θα μας δώσει 42.300 αποτελέσματα! Θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που διατίθενται να στείλουν σε κάθε γωνιά του κόσμου αναβολικά τα οποία έχουν (ή υποτίθεται ότι έχουν) προέλευση την Ελλάδα. Όπως συμβαίνει και με όλα τα φάρμακα που διακινούνται από το Ιντερνετ, το ποσοστό των πλαστών ουσιών είναι αρκετά μεγάλο, εφόσον απουσιάζει οποιοσδήποτε έλεγχος.

Ολες οι διεθνείς εκθέσεις που αναφέρονται στη μαύρη αγορά των αναβολικών τα τελευταία δέκα χρόνια περιλαμβάνουν σε εξέχουσα θέση την Ελλάδα. Η έκθεση της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας για το 2001 αναφέρει ότι το μεγαλύτερο φορτίο με αναβολικά που πιάστηκε από τα τελωνεία της χώρας το 2000-2001 είχε προέλευση την Ελλάδα. Από τα αναβολικά που εισέρχονται παράνομα στην Αυστραλία τα περισσότερα έχουν προέλευση τις ΗΠΑ. Ακολουθεί η Ελλάδα, η Ταϊλάνδη και το Ενωμένο Βασίλειο (Australian Illicit Drug Report 2000-01).

Το Γραφείο Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου (Government Accountability Office, GAO) έχει συντάξει Εκθεση από το 2005, σχετικά με τη διακίνηση αναβολικών στις ΗΠΑ χωρίς συνταγή. Η Εκθεση συμπεραίνει ότι «τα περισσότερα αναβολικά που πωλούνται παράνομα στις ΗΠΑ έχουν προέλευση το εξωτερικό και ιδίως το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα». Οι συντάκτες της Εκθεσης έκαναν ένα πείραμα. Παράγγειλαν μέσω Ιντερνετ αναβολικά σε δέκα διαφορετικές ιστοσελίδες. Οι παραγγελίες ήρθαν από τρεις μόνο χώρες: πέντε ήταν από την Τεργέστη της Ιταλίας, τέσσερις από τη Σαγκάη της Κίνας και μία από την Αθήνα. «Η παραγγελία από την Αθήνα ήρθε σε έναν απλό φάκελο μεγέθους 5 Χ 6 ιντσών με αποστολέα έναν ιδιώτη. Περιείχε μια φιάλη του στεροειδούς αναβολικού Testosterone Propionate σε υγρή μορφή. Πληρώσαμε 114 δολάρια με πιστωτική κάρτα».

Σε έκθεσή του προς τη σουηδική κυβέρνηση, ο Γκούναρ Χέρμανσον, επικεφαλής του τομέα της αστυνομίας της Σουηδίας που ασχολείται με τη μαύρη αγορά των αναβολικών και των ορμονών αναφέρει στις 10/11/02 ότι οι περισσότερες ουσίες προέρχονται από την Ε.Ε., την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ταϊλάνδη. «Η λαθραία διακίνηση των στεροειδών αναβολικών στις περισσότερες χώρες του κόσμου θεωρείται μεγάλη επιχείρηση και όχι μεγάλο έγκλημα. Είναι δυνατόν να αγοράσεις παρόμοια φαρμακευτικά προϊόντα στις περισσότερες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Ακόμα και στην Ευρώπη, σε μερικές μεσογειακές χώρες δεν είναι δύσκολο να βρεις φαρμακεία που πωλούν στεροειδή αναβολικά σε μεγάλες ποσότητες απευθείας σε ιδιώτες χωρίς να ρωτούν τίποτα. Ένα μέρος από τα αναβολικά που πουλιούνται στην Ταϊλάνδη, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και σε πολλές άλλες χώρες, παράγονται από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Organon. Η Organon παρασκευάζει Deca-Durabolin σε ενέσιμες αμπούλες του 1 και των 2 ml, οι οποίες περιέχουν το πολύ δημοφιλές στεροειδές αναβολικό nandrolone. Ένα άλλο δημοφιλές προϊόν της εταιρείας είναι κάψουλες που περιέχουν μια σύνθεση τεστοστερόνης. Στην ελληνική αγορά ονομάζεται Restandol, ενώ σε άλλες χώρες έχει άλλο όνομα. Στην Ελλάδα υπάρχει και εγχώρια παραγωγή nandrolone σε αμπούλες. Η φαρμακευτική εταιρεία Genepharm παράγει αμπούλες Extraboline και η εταιρεία Norma παρασκευάζει αμπούλες των 2 ml με το όνομα Nandrolone Decanoate».

Κι εμείς κρυφό καμάρι

Τα πράγματα αυτά είναι πασίγνωστα στις ελληνικές αρχές. Μόνο που ακόμα και σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να κρύβονται πίσω απ’ το δάχτυλό τους. Η μοναδική φορά που επιχείρησε με κάποια επιμονή να αντιμετωπίσει το ζήτημα η ελληνική πολιτεία ήταν η σύγκληση το Φεβρουάριο του 2005 ειδικής επιτροπής της Βουλής για το ντόπινγκ, μετά από το κάζο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Εκεί ήταν που ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης επέμενε ότι η Ελλάδα είναι κέντρο διακίνησης και παραγωγής αναβολικών. Οσοι γνώστες του θέματος προσέφεραν την εμπειρία τους κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής που διήρκεσαν πολλούς μήνες (χωρίς βέβαια αποτέλεσμα) περιέγραψαν την ευκολία με την οποία διακινούνται τα αναβολικά: «Δεν χρειάζονται συνταγές», εξηγεί στις 16/2/05 ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτριος Κούβελας: «Εάν εγώ πάω σε ένα φαρμακείο και τους πω ότι θέλω ένα κουτί Deca Durabolin ο φαρμακοποιός θα μου το δώσει». Και ο τότε ελεγκτής της WADA Γιάννης Ψαρέλλης προσθέτει: «Στα γυμναστήρια άκουγα ανθρώπους να μιλούν για το Deca Durabolin και πώς το χρησιμοποιούν, δηλαδή πολύ απλά, όπως εμείς λέμε ‘θα πιούμε καφέ’».

Στην ίδια επιτροπή προκάλεσε αίσθηση η καταγγελία του τότε προέδρου του ΕΟΦ Δημήτριου Βαγιωνά ότι «υπάρχει στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής που έχει 1.400.000 κουτιά το χρόνο για παραγγελίες του εξωτερικού». Μετά από πιέσεις του Γιάννη Ιωαννίδη, ο κ. Βαγιωνάς αποκάλυψε και το όνομα του εργοστασίου. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Νόρμα Ελλάς» αντέδρασαν με δελτίο τύπου, στο οποίο υποστηρίζουν ότι το επίμαχο αναβολικό ιδιοσκεύασμα (Nondrolone Decanoate, αντίστοιχο με το Deca Durabolin που παράγει η πολυεθνική Organon) παρασκευάζεται με απολύτως νόμιμο τρόπο στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ Α.Ε., η διάθεσή του γίνεται στις προβλεπόμενες φαρμακαποθήκες, ενώ δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές σε οποιαδήποτε ξένη χώρα.

Η υπόθεση δεν είχε συνέχεια, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ιωαννίδης είχε εκφράσει την πρόθεση να φέρει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής. Επικοινωνήσαμε τον Ιούνιο του 2005 με τον τότε γενικό διευθυντή της «Νόρμα Ελλάς» κ. Κυριαζή Σάββα, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν πουλάει σε γυμναστήρια ούτε στο εξωτερικό, παρά μόνο σε φαρμακαποθήκες. Αλλά τότε πώς έχει γίνει το συγκεκριμένο ελληνικό ιδιοσκεύασμα ένα από τα δημοφιλέστερα στεροειδή αναβολικά σ’ όλο τον κόσμο; Η μηχανή αναζήτησης του Google αποδίδει 20.400 σελίδες σε όποιον ψάχνει να το αγοράσει (με τις λέξεις κλειδιά buy, decanoate και Norma). Είναι μάλιστα τόσο διαδομένο το προϊόν ώστε κυκλοφορούν και ειδικές μελέτες για να αποφεύγει κανείς τις πλαστές απομιμήσεις! Άλλη μια ελληνική πρωτιά.

 Η κρυφή γοητεία των αναβολικών

Φαντάζεστε μια κοινωνία όπου το ίδιο το κράτος θα χρηματοδοτεί αλλά και θα οργανώνει τη λήψη ναρκωτικών ουσιών στα σχολεία; Φαντάζεστε μια χώρα όπου οι γονείς και οι δάσκαλοι θα τιμωρούν τα παιδιά αν κάνουν κοπάνα από το μάθημα των ναρκωτικών ή που θα εύχονται από μικρά να έχουν «κλίση» σ’ αυτά; Φαντάζεστε μια κοινωνική ιεραρχία που θα δοξάζει τους εξαρτημένους, θα τους γεμίζει με τιμές, θα τους παραχωρεί αξιώματα και θα τους λύνει το πρόβλημα της ζωής τους, ενώ θα χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τους εμπόρους ναρκωτικών και θα τους εξασφαλίζει εφοριακή και ποινική ασυλία;

Αυτά όλα τα απίθανα συμβαίνουν με την εξάπλωση των αναβολικών και κάθε είδους ανεξέλεγκτου «συμπληρώματος διατροφής» σε μεγάλα κομμάτια της νεολαίας. Γιατί οι ουσίες αυτές δεν είναι λιγότερο τοξικές και εθιστικές από τα κλασικά ναρκωτικά. Χρειάστηκε το πρόσφατο σοκ με την ανακάλυψη της ομαδικής λήψης μεθυλτριενολόνης από την εθνική ομάδα άρσης βαρών για να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι ουσίες.

Αλλά δεν είναι μόνο η σημερινή μορφή του πρωταθλητισμού που στρέφει τους νέους στα αναβολικά. Δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι Ολυμπιονίκες που κινδυνεύουν από τις δηλητηριώδεις ουσίες. Αν περιοριζόταν σ’ αυτούς το πρόβλημα, τα πράγματα θα ήταν απλά. Θα αρκούσε η πολιτική επιλογή να πάψουμε να μιμούμαστε το μοντέλο της Ανατολικής Γερμανίας, και να σταματήσουμε τη συστηματική χρηματοδότηση παραγωγής «υπεραθλητών».

Το κακό είναι ότι η λήψη των αναβολικών συνδέεται με την κυρίαρχη εικόνα του ανθρώπινου (και ειδικά του ανδρικού) σώματος στην εποχή μας. Αν για τα κορίτσια στην εφηβεία παραμονεύει η νευρική ανορεξία που συνδέεται με τη λατρεία του απισχνασμένου κορμιού των μοντέλων, για τους νέους άντρες καραδοκεί η σύγκριση του σώματός τους με τις εικόνες των καλογυμνασμένων σταρ του σόου μπιζ. Η συμβουλή των φίλων στο σχολείο και το γυμναστήριο είναι σαφής: Τα αναβολικά όχι μόνο βοηθούν το αδυνάτισμα και την ανάπτυξη ενός γεροδεμένου κορμιού με γραμμώσεις και σωστούς κοιλιακούς, αλλά ενισχύουν και τις ερωτικές επιδόσεις. Ποιός θα τα αρνηθεί;

Η εικόνα που δημοσιεύουμε είναι χαρακτηριστική. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό που κυκλοφορεί ως ένθετο σε κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Δεν αναφέρουμε το όνομά του, γιατί θα ήταν άδικο, εφόσον πανομοιότυπα δημοσιεύματα φιλοξένησε κατά καιρούς όλος ο Τύπος. Στο εξώφυλλο του τεύχους που κυκλοφόρησε στις 22 Αυγούστου 2004 εικονίζονται ορισμένοι δαφνοστεφανωμένοι πρωταθλητές και χαρακτηρίζονται «Ωραίοι ως Ελληνες». Στο οπισθόφυλλο φιλοξενείται διαφήμιση μιας επιχείρησης με την εικόνα ενός καλογυμνασμένου και αποτριχωμένου ανδρικού στήθους. Το σλόγκαν «Γιατί μόνο ο Σάκης;» είναι σαφές. Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση στην αποτρίχωση για όσους ακολουθήσουν το πρόγραμμά της που εξασφαλίζει «εντατικό αδυνάτισμα και γραμμώνει τους κοιλιακούς σας». Για όσους δεν έχουν τα χρήματα για τα ειδικά ινστιτούτα υπάρχει πάντα η λύση των φτηνών γυμναστηρίων και των λαϊκών αναβολικών.

Αυτή η ταυτόχρονη λατρεία του πρωταθλητισμού και το μάταιο κυνήγι του τέλειου σώματος είναι ικανή να μετατρέψει κάθε νέο παιδί σε Φάουστ, πρόθυμο να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο, αν εξασφαλίσει ως αντίτιμο το κατάλληλο σώμα. Σ’ αυτή την ηλικία, ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του άτρωτο και δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κινδυνεύει ο ίδιος να πάθει όσα προβλέπονται για τους μακρόχρονους χρήστες αυτών των ουσιών: γυναικομαστία, συρρίκνωση των όρχεων και ανικανότητα στους άντρες, εμφάνιση ανδρικών χαρακτηριστικών στις γυναίκες. Ακόμα λιγότερο φαντάζεται ότι παραμονεύει στο τέλος και ο θάνατος.

Μικρή λεπτομέρεια: Δυο μέρες πριν κυκλοφορήσει το εν λόγω περιοδικό, ο Λεωνίδας Σαμπάνης που εικονίζεται στο πρώτο πλάνο είχε πιαστεί ντοπαρισμένος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Charles Yesalis, Virginia Cowart
“The Steroids Game”

(Human Kinetics, Champaign, 1998)
Κλασικό εγχειρίδιο για τη χρήση αναβολικών στον αθλητισμό και τα γυμναστήρια.

Steven Ungerleider
“Faust’s Gold”

(St. Martin’s Press, New York 2001)
Ερευνα για τις μεθόδους χρήσης των αναβολικών από τον κρατικό πρωταθλητισμό στην Ανατολική Γερμανία τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ανάλυση των εφιαλτικών επιδράσεων στην υγεία των αθλητών.

Shaun Assael
“Steroid Nation”

(ESPN Books, New York 2007)
Η επιδημία των αναβολικών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της βιομηχανίας «ανάπτυξης του σώματος». Η παράλληλη διάδοση νόμιμων και παράνομων σκευασμάτων.

Will Carroll
“The Juice”

(Ivan R. Dee, Chicago 2005)
Το σκάνδαλο που εξακολουθεί να συνταράζει τις ΗΠΑ είναι η χρήση στεροειδών από τους μεγάλους σταρ του επαγγελματικού μπέιζμπολ.

Ronny Tober
“Norma Hellas Deca”

(Body of Science, άνοιξη 2004)
Εξονυχιστική μελέτη για τη διαπίστωση της γνησιότητας των δημοφιλών αναβολικών που παράγονται στην Ελλάδα.
(www.bodyofscience.com)
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.crimecommission.gov.au
Οι Εκθέσεις της Επιτροπής που έχει συστήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος αναφέρονται στην εισαγωγή παράνομων αναβολικών (και) από την Ελλάδα.

http://www.gao.gov
U.S. Government Accountability Office (GAO)
Η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής του Κογκρέσου για την εισαγωγή αναβολικών στις ΗΠΑ συγκαταλέγει την Ελλάδα στις βασικές πηγές προέλευσης των λαθραίων αναβολικών. 

Ελευθεροτυπία, 11/5/2008

 

www.iospress.gr