ΦΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

 

Ο «ταχυδρόμος» ξαναχτυπάει
 

Δεν πέρασαν ούτε τέσσερις μήνες από το επεισόδιο που προκάλεσε το θάνατο του συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ, με τα ερωτήματα που προέκυψαν τότε να παραμένουν αναπάντητα. Πάνω απ' όλα, παραμένει ανέπαφος ο μηχανισμός που καταγγέλθηκε ως παρακρατικός. 

 

Στις αρχές της βδομάδας παραδόθηκε στη διοίκηση των ΕΛΤΑ το πόρισμα για το επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο του συνδικαλιστή Μανόλη Γουρνιεζάκη και τον τραυματισμό του συναδέλφου του Κώστα Κωνή έξω από την αίθουσα όπου φυλασσόταν η κάλπη των εκλογών του σωματείου τους τα ξημερώματα της 6ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο αυτού του πορίσματος, το οποίο κρατά στο συρτάρι του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Ανδρέας Ταπραντζής, επικαλούμενος (τι άλλο;) την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι πρώτες κινήσεις που διατάχθηκαν μετά τη σύνταξη του πορίσματος δεν μας έκαναν σοφότερους: Ο υπάλληλος που θεωρείται υπεύθυνος για το επεισόδιο τέθηκε σε αργία, ενώ ο προϊστάμενός του, δηλαδή ο περιφερειακός διευθυντής της Αθήνας, μετατέθηκε στη διεύθυνση Νήσων. Οσο για την προανάκριση που έχει ξεκινήσει μετά την πρώτη άσκηση δίωξης εις βάρος των δύο εμπλεκομένων στο επεισόδιο, καρκινοβατεί.

Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί την αίσθηση ότι «κάτι μαγειρεύεται» στο παρασκήνιο, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) υποχρεώθηκε να προβεί σε μια πρωτοφανή κίνηση: απέστειλε εξώδικο στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, στο οποίο ζητεί την «απομάκρυνση του κ. Π. Μιχαλόλια και όσων εμπλέκονται στη δράση των μηχανισμών που επιχείρησαν να αποδιοργανώσουν τον υπηρεσιακό μηχανισμό των ΕΛΤΑ» και απαιτεί «τον καταλογισμό των ευθυνών για την τραμπούκικη επίθεση και το θάνατο του Μανόλη Γουρνιεζάκη».

Οποια κι αν είναι η κατάληξη των επίσημων ερευνών, είναι πολύ δύσκολο να δοθεί ικανοποιητική απάντηση για το ποια ήταν η σκοπιμότητα της μεταμεσονύκτιας επίσκεψης των δύο φερομένων ως δραστών στο σημείο όπου φυλασσόταν η κάλπη των αρχαιρεσιών του Σωματείου Πτυχιούχων.

Το επεισόδιο

Ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Κώστα Κωνή, δεν έχει καμιά αμφιβολία: «Η αστυνομική προανάκριση και η δικαστική δίωξη οδηγούν σε λησμονιά και συγκάλυψη. Η δίωξη από πλευράς Εισαγγελίας Αθηνών είναι η πλέον ανώδυνη και δεν λαμβάνει υπόψη της δύο σοβαρά δεδομένα. Πρώτον, ότι έχουμε αποδεδειγμένα απρόκλητη επίθεση και δεύτερον ένα θάνατο. Κυρίως, όμως, πρέπει να αναζητηθούν πίσω από τα πρόσωπα των δραστών ηθικοί αυτουργοί που ενεργοποίησαν τον παρακρατικό μηχανισμό εκείνης της βραδιάς».

Τι γνωρίζουμε σήμερα για κείνη τη βραδιά;

* Από στέλεχος της ΔΑΚΕ ειδοποιήθηκε στις 4 το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου ο Κώστας Κωνής, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων ΕΛΤΑ, ότι κάποιοι κινούνται ύποπτα στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ», έξω από την αίθουσα όπου ήταν κλειδωμένη η κάλπη.

* Μαζί με τον οργανωτικό γραμματέα της ομοσπονδίας (ΠΟΣΤ) Μ. Γουρνιεζάκη, ο Κωνής κατευθύνθηκε στο σημείο αυτό, όπου ακολούθησε το επεισόδιο με τον Γιώργο Μπούνια και τον Θεμιστοκλή Κονταξή.

* Ούτε ο Κονταξής ούτε ο Μπούνιας είχαν λόγο να βρίσκονται εκεί. Ο μεν πρώτος είχε διαγραφεί από το Σύλλογο, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε δηλώσει ψευδώς ότι ήταν πτυχιούχος, ενώ ο δεύτερος είναι πρώην εργαζόμενος με τετράμηνη σύμβαση στα ΕΛΤΑ.

* Η περιγραφή που κάνει ο Κωνής, καταλογίζοντας στον Μπούνια απρόκλητη επίθεση εναντίον του και εναντίον του Γουρνιεζάκη, διασταυρώνεται και από άλλες μαρτυρίες.

* Τα τελευταία λόγια του Γουρνιεζάκη, όπως μεταφέρονται από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο χώρο και τον πρόλαβαν ζωντανό, επιβεβαιώνουν το επεισόδιο.

* Αυτό που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι δύο κατηγορούμενοι είναι ο λόγος που βρέθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ έξω από την αίθουσα με την κάλπη. Ο Μπούνιας ισχυρίζεται ότι τον κάλεσε ο Κονταξής για να αποτρέψουν καλπονοθεία από κάποιους αγνώστους. Αλλά με ποια ιδιότητα θα απέτρεπαν καλπονοθεία σε κάποιο σωματείο που δεν είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μέλος;

* Το βέβαιο είναι ότι ο Κονταξής επέλεξε να πάει στο σημείο αυτό συνοδευόμενος από έναν αθλητή τζούντο στην κατηγορία των 100 κιλών (δηλαδή τον Μπούνια), με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι αντιτείνουν ότι ο μεν Κονταξής βρισκόταν στην τουαλέτα, ο δε Μπούνιας έμεινε ακίνητος («άγαλμα» λέει ο ίδιος) και αντέδρασε μόνο όταν του επιτέθηκε ο Κωνής.

Δυστυχώς γι' αυτόν, τον διαψεύδει και ο υπάλληλος ασφαλείας του ξενοδοχείου, ο οποίος καταθέτει ότι, όταν πήγε στο χώρο του επεισοδίου, ο Μπούνιας προσπάθησε να τον ρίξει κι αυτόν από τις σκάλες! Μένουν για υπεράσπιση του κ. Μπούνια τα καλά λόγια που έχουν να πουν γι' αυτόν οι συναθλητές του και οι παράγοντες του τζούντο, όπως και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που δεν διαπιστώνουν εμφανή σημάδια τραυματισμού.

Σ' αυτές τις ιατροδικαστικές εκθέσεις στηρίχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δύο μέρες μετά το επεισόδιο, και με δηλώσεις του επιχείρησε να κλείσει την υπόθεση, αποδίδοντας το θάνατο του Γουρνιεζάκη σε φυσιολογικά αίτια και καλύπτοντας ουσιαστικά την παρουσία των δύο εισβολέων στο χώρο όπου φυλασσόταν η κάλπη.

Ομως ακόμα και αυτή η ανώδυνη δίωξη που έχει ασκηθεί, παραδέχεται ότι υπήρξε σωματική βλάβη.

Ολο το σκηνικό της εμπλοκής, όπως περιγράφεται στην κατάθεση του Κωνή, παραπέμπει σε εφαρμογή της τεχνικής του τζούντο εις βάρος του Γουρνιεζάκη. Στη διεθνή βιβλιογραφία καταγράφεται πόσο επικίνδυνη είναι μια σειρά από λαβές που προκαλούν προσωρινή απόφραξη των αναπνευστικών οδών ή των αρτηριών με συχνά θανατηφόρα αποτελέσματα.

Φυσικά οι αθλητές τα γνωρίζουν αυτά και διδάσκονται να τα ελέγχουν, όμως έξω από το ταπί καταγράφονται δεκάδες περιστατικά κακής χρήσης αυτών των μεθόδων. Κάποιες λαβές απ' αυτές χρησιμοποιούνταν από την αστυνομία στις ΗΠΑ επί δεκαετίες, έως ότου απαγορεύτηκαν, όταν διαπιστώθηκε η συχνότητα θανατηφόρων συνεπειών τους. Και το σημαντικότερο: η ιατροδικαστική ανίχνευση των θανάτων απ' αυτές τις λαβές δεν οδηγεί σε σαφή συμπεράσματα!

Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, στο οποίο θα κληθεί να δώσει απάντηση η ανάκριση.

Ο πανίσχυρος απόστρατος

Αλλά το κεντρικό ερώτημα παραμένει: Εφόσον ούτε ο Κονταξής ούτε ο Μπούνιας είχαν σχέση με το σωματείο, κάποιος άλλος τους έστειλε εκεί. Αλλά ποιος; Και για ποιον λόγο;

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση εμφανίζεται ο Παναγιώτης Μιχαλόλιας, απόστρατος αξιωματικός του στρατού, ο οποίος προσλήφθηκε ως «ειδικός σύμβουλος ασφάλειας» στα ΕΛΤΑ στις 18/6/04, αλλά στην πραγματικότητα ανέλαβε υπερεξουσίες ως δεξί χέρι της διοίκησης του Αγγελου Μπρατάκου. Ο κ. Μιχαλόλιας, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις με τον πρωταγωνιστή του θανάσιμου επεισοδίου Θεμιστοκλή Κονταξή, ο οποίος είχε μετατεθεί στα κεντρικά γραφεία και είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντα του διανομέα.

Τις πρώτες μέρες έπειτα από το επεισόδιο, και όταν υποδείχθηκε από συνδικαλιστές τόσο της ΠΑΣΚΕ όσο και της ΔΑΚΕ ως πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, ο κ. Μιχαλόλιας αποσύρθηκε διακριτικά από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού και πήγε στις Ταχυμεταφορές. Στα μέσα Δεκεμβρίου, μόλις καταλάγιασε ο θόρυβος, ο απόστρατος αξιωματικός επέστρεψε σιωπηρά στη θέση του.

Σε ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι ο απόστρατος αυτός είναι εξάδελφος του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Βασίλη Μιχαλολιάκου και αποδίδεται σ' αυτή τη συγγένεια «η αναβάθμισή του μέσα σε μια νύχτα από συνταγματάρχη σε αντιστράτηγο».

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για τον ίδιο κλάδο της μανιάτικης αυτής οικογένειας. Αλλωστε ξάδελφοι είναι και τα τρία αδέλφια με επίσης γνωστή δημόσια δραστηριότητα: ο δικηγόρος Παναγιώτης Μιχαλόλιας (γνωστός από την υπεράσπιση του Κοσκωτά, του Σαλιαρέλη, του Μιχαλόπουλου και του Χρυσαυγίτη Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου), ο γεν. γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νικόλας Μιχαλολιάκος και ο αντιστράτηγος Ιωάννης Μιχαλολιάκος που έχει αναδειχθεί πρόσφατα στη θέση του Α' υπαρχηγού ΓΕΣ.

Αλλά η μανιάτικη αυτή αλυσίδα έχει και έναν άλλο κρίκο: τον σημερινό πρόεδρο των ΕΛΤΑ κ. Αγγελο Μπρατάκο. Ο κ. Μπρατάκος υπήρξε πριν από τη δικτατορία ηγετικό στέλεχος της παρακρατικής ΕΚΟΦ, μαζί με ορισμένα άλλα σημερινά στελέχη της Ν.Δ.

Επί δικτατορίας απέφυγε να ταυτιστεί με το καθεστώς, όπως άλλοι ομοϊδεάτες του, αλλά εξακολουθεί να εμπνέεται από τις ιδέες εκείνες, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ήταν ένας από τους τελευταίους βουλευτές της Ν.Δ. που συνέχιζε να παραβρίσκεται στις γιορτές μίσους στο Μακρυγιάννη. Μαζί του -ποιος άλλος;- ο κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, ο «ξάδελφος».

Στις ίδιες εκδηλώσεις μίσους παρών και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο οποίος ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (1990-1993) είχε τοποθετήσει στο γραφείο του τον κ. Μιχαλόλια, με αρμοδιότητες μετακίνησης και ελέγχου του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται ασφαλώς για μια ειδική αύρα που αποπνέει η διοίκηση των ΕΛΤΑ. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κανείς να της προσδώσει τα χαρακτηριστικά που είχε η προδικτατορική ΕΡΕ. Το σίγουρο είναι ότι, σύμφωνα με τη νέα σύμβασή του, ο κ. Μιχαλόλιας έχει εξουσίες που υπερβαίνουν κατά πολύ έναν απλό υπεύθυνο ασφαλείας.

Οπως αναφέρει αυτή η νέα σύμβασή του που ισχύει από την 1/10/06 έως τις 30/9/09, «ο κ. Μιχαλόλιας ως Ειδικός Σύμβουλος: α) συμβουλεύει για ζητήματα προσωπικού, επιθεώρησης και ασφάλειας και για όλες τις υπηρεσιακές εισηγήσεις και αποφάσεις των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού, οργάνωσης και επιθεώρησης, των οποίων λαμβάνει γνώση, β) καταρτίζει μελέτες, γ) μετέχει στις σχετικές συσκέψεις δ) επικουρεί τον συντονισμό του έργου της ειδικότητάς του, ε) προϊσταται της υπηρεσίας ασφάλειας και στ) ασκεί κάθε έργο που του ανατίθεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο».

Οι υπερεξουσίες αυτές συμβαδίζουν και με τη γενναιόδωρη ανταμοιβή του αποστράτου που κοστίζει στα ΕΛΤΑ 115.000 ευρώ το χρόνο. Η πλευρά της διοίκησης των ΕΛΤΑ υποστηρίζει ότι οι αρμοδιότητες του κ. Μιχαλόλια περιορίζονται σε θέματα ασφαλείας, αλλά οι συνδικαλιστές του χώρου αντιτείνουν ότι ακόμα και οι εσωτερικές μεταθέσεις και οι μετακινήσεις υπαλλήλων περνούν από το γραφείο του.

Δημοσιεύουμε σε φωτοτυπίες δύο χαρακτηριστικά έγγραφα που απευθύνονται από το Γραφείο του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ για τοποθετήσεις «ημετέρων» και, όπως φαίνεται, περνούν από τον κ. Μιχαλόλια.

Απαντώντας στο θόρυβο που προκλήθηκε για τον κ. Μιχαλόλια μετά το επεισόδιο που προκάλεσε το θάνατο του συνδικαλιστή, η διοίκηση των ΕΛΤΑ έβγαλε ανακοίνωση (9/10/06) στην οποία υποστηρίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει στην τοποθέτηση του κ. Μιχαλόλια και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του με τη σύμβαση της 1/10/06.

Τη δικαιολογία αυτή διαψεύδει ανακοίνωση δύο σωματείων των ΕΛΤΑ (Σωματείο Διοικητικών Υπαλλήλων Αττικής και ΠΑΣΠΑΑΣΕ-ΕΛΤΑ), στην οποία αναφέρεται προφητικά ότι με την αναβάθμιση του συμβούλου ασφαλείας «δημιουργείται και επίσημα πλέον παραδιοικητικός μηχανισμός» και προβλεπόταν ότι «τα τρία πλέον κέντρα εξουσίας και διοίκησης στον ΕΛΤΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ και ο "Κυβερνητικός Επίτροπος" θα αναλωθούν σε έναν εμφύλιο κομματικό πόλεμο χωρίς προηγούμενο με θύμα τον ΕΛΤΑ».

Η ανακοίνωση αυτή που δημοσιεύτηκε στις 2/10/06 απαιτεί «την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ» με σκληρά λόγια: «Οι θιασώτες των εποχών του χαφιεδισμού, του φακελώματος των δημοκρατικών πολιτών, των διώξεων και της εμπορίας της εθνικοφροσύνης, δεν έχουν θέση στη δημοκρατία».

Η «σκληρή» ΔΑΚΕ

Οποιος ανοίξει την ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας θα δει ότι η ΔΑΚΕ συνεχίζει να προβάλλει την «Αίτηση εγγραφής στη ΔΑΚΕ Εργαζομένων από το χώρο των ΕΛΤΑ». Πρόκειται για την επίσημη προσπάθεια «επανίδρυσης» της ΔΑΚΕ στο χώρο των ΕΛΤΑ.

Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών των δύο μερίδων της ΔΑΚΕ μετά το θάνατο του Γουρνιεζάκη αποκάλυψαν το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δυο ομάδες στελεχών στα ΕΛΤΑ: Από τη μια είναι η λεγόμενη «ΔΑΚΕ 2005» (μέχρι τα τέλη του 2005 ονομαζόταν «Νεοδημοκρατική Κίνηση») και από την άλλη η «ΔΑΚΕ-Ενότητα».

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ (Νοέμβριος 2005) οι δύο ομάδες λειτουργούσαν «προσωρινά» με εντολή να ενοποιηθούν.

Στην πρώτη ΔΑΚΕ ηγείται ο Νίκος Θωμόπουλος, ενώ σημαντικά στελέχη θεωρούνται ο Κώστας Πάλλας (στη Θεσσαλονίκη), ο Δημήτρης Καψοκόλης, ο Δημήτρης Μπαρμπαρούτσης και ο Αλέκος Χριστόπουλος. Στη ΔΑΚΕ Ενότητα ηγείται ο Γιάννης Οικονόμου με συνεργάτες τον Κώστα Χαρίση, τον Αλέκο Κονιτσιώτη και τον Παναγιώτη Λουκόπουλο. Η πρώτη ομάδα (ΔΑΚΕ 2005) είναι η παλιότερη και πολυπληθέστερη, αλλά η ΔΑΚΕ Ενότητα έχει μεγαλύτερη δύναμη στους ταχυδρομικούς διανομείς.

Οι δύο αυτές οργανώσεις είναι μειοψηφικές στο χώρο των ΕΛΤΑ, όπου κυριαρχεί η ΠΑΣΚΕ με ποσοστά που υπερβαίνουν το 60%. Μοιάζει, λοιπόν, εξαιρετική πολυτέλεια η ύπαρξη δύο διαφορετικών ψηφοδελτίων της ίδιας παράταξης. Φαίνεται, όμως, ότι το αντικείμενο της δραστηριότητας των ΕΛΤΑ είναι τόσο σημαντικό, ώστε να προσπαθεί κάθε κυβέρνηση να ελέγξει το μηχανισμό τους μέσα από κάθε δυνατή δίοδο.

Τα ΕΛΤΑ θεωρούνται προνομιακός χώρος επαφής των κομμάτων με την εκλογική τους πελατεία και οι ταχυδρομικοί διανομείς πολύτιμοι συνεργάτες πολιτευτών και βουλευτών.

Δεν είναι ασφαλώς σύμπτωση που η Νέα Δημοκρατία συνηθίζει να τοποθετεί στη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ στελέχη της που χρημάτισαν διευθυντές στο κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε τον Αγγελο Μπρατάκο, ενώ ο Κώστας Μητσοτάκης τον Γιώργο Βουκελάτο.

Η αρχική επιλογή του νέου προέδρου μετά τις εκλογές του 2004 ήταν να στηρίξει την πιο πολυάριθμη πτέρυγα, δηλαδή τη ΔΑΚΕ-2005. Στη συνέχεια, όμως, καθώς φαίνεται, κέρδισε την εμπιστοσύνη του κ. Μπρατάκου η ΔΑΚΕ-Ενότητα και ο κ. Οικονόμου που την εκπροσωπεί. Σ' αυτή την ομάδα ανήκει και ο Θεμιστοκλής Κονταξής. Και τα δύο στελέχη της ΔΑΚΕ αυτής διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη. Πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος του πρώτου βρίσκεται στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, ενώ του δεύτερου στο γραφείο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

Σε διπλανή στήλη αποκαλύπτουμε εμπιστευτικό σημείωμα του προέδρου της ΔΑΚΕ Κώστα Πουπάκη προς τα στελέχη της συνδικαλιστικής αυτής οργάνωσης με ημερομηνία 30/10/2006, λίγες μέρες δηλαδή μετά το επεισόδιο. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό έγγραφο εικονογραφεί την προσπάθεια να απεμπλακεί η συνδικαλιστική οργάνωση από τις δύο ΔΑΚΕ των ΕΛΤΑ και να αποσείσει τις πολιτικές ευθύνες για τη δράση τους.

Παρά την προσπάθεια να αποδοθεί ο θάνατος του Γουρνιεζάκη σε «τυχαίο συμβάν» και να ριχτούν όλες οι ευθύνες στον «μη ΔΑΚίτη» Μπούνια, το έγγραφο παραδέχεται ότι είχε σταλεί ο Κονταξής από την ΔΑΚΕ-Ενότητα και βέβαια υπονοείται ότι η σκοπιμότητα της παρουσίας του είχε σχέση με τη νόθευση των εκλογών.

Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το κείμενο που εξέδωσε λίγες μέρες πριν από το επεισόδιο η ΔΑΚΕ 2005. Φωτογραφίζοντας τον Κονταξή, η ανακοίνωση αυτή μιλά για «πτυχιούχους μαϊμού αρμοδιότητας Θέμιδος, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους διέσυραν το συνδικαλιστικό κίνημα, διαπράττοντας ποινικά κολάσιμα πράξεις, με το να δηλώσουν υπεύθυνα ότι έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΙ στα οποία ουδέποτε είχαν εγγραφεί».

Με ίδιο όνομα

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις, η δράση των δύο ΔΑΚΕ συνεχίζεται, όπως αποδεικνύουν οι εκλογές σε σωματεία που διεξάχθηκαν τις τελευταίες μέρες και στις οποίες εμφανίστηκαν με παραπειστικά ονόματα, τα οποία διατηρούν τα αρχικά της ΔΑΚΕ, αλλά με άλλο περιεχόμενο, όπως π.χ. «Δημοκρατική Αδέσμευτη Κίνηση ΕΛΤΑ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα αρχικά της επίσημης ΔΑΚΕ σημαίνουν Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων.

Αλλά μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει η δράση των σημερινών εκλεκτών της διοίκησης; Μήπως είναι υπερβολικά όσα καταλογίζονται στη δράση αυτού του μηχανισμού;

Την απάντηση δίνει ο θεωρητικά ομοϊδεάτης τους Δημήτρης Μπαρμπαρούτσης, πρόεδρος στη ΔΑΚΕ διοικητικών υπαλλήλων ΕΛΤΑ: «Εχω δεχτεί επίθεση από τον κ. Οικονόμου και την ομάδα του. Από εφτά-οχτώ. Και ξέρετε σε τι ένταση με φέρανε; Αν εκείνη τη στιγμή πάθαινα έμφραγμα, σήμερα θα λέγανε "πέθανε από φυσιολογικά αίτια ο κ. Μπαρμπαρούτσης"».




«Ενα τυχαίο συμβάν»
 

Στις 30/10/06 ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης έστειλε στα στελέχη της συνδικαλιστικής του οργάνωσης ένα «εμπιστευτικό» κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για την υπόθεση των ΕΛΤΑ. Το κείμενο δίνει τη δική του εκδοχή για το επεισόδιο, τα ρίχνει όλα στον «τετραμηνίτη» Μπούνια (που δεν ήταν μέλος της ΔΑΚΕ), αλλά καρφώνει και τον Κονταξή για την «επίσκεψή» του. Φυσικά, για όλα φταίνε, στο τέλος, οι δημοσιογράφοι.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία του εμπιστευτικού εγγράφου:

«Σήμερα ζούμε σε μια κρίσιμη για τη ΔΑΚΕ στιγμή, όπου με το τυχαίο συμβάν στο χώρο του ΕΛΤΑ και τον τρόπο χειρισμού του (μέσα από τον ΕΛΤΑ) δόθηκε η ευκαιρία να γίνει η ΔΑΚΕ συνολικότερα στόχος, πέρα των αντιπάλων αλλά και διαφόρων συμφερόντων, αμαυρώνοντας για διάφορους λόγους -ανεξάρτητα αν ισχύουν ή όχι- την εικόνα της.

Ενα απλό ζήτημα (εκλογικές διαδικασίες στον ΕΛΤΑ).

- Δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια ΔΑΚΕ (συνηθισμένο φαινόμενο όταν οι προσωπικές φιλοδοξίες τίθενται πάνω από την παράταξη, γι' αυτό και δεν υπήρχε καμιά επίσημη ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ).

- Διαγραφή ενός Δακίτη (έστω και τώρα τελευταία) από το σωματείο που κακώς ήταν 10 χρόνια μέλος.

- Επίσκεψή του (κακώς, σταλμένος κατά πάσα πιθανότητα από την άλλη... ΔΑΚΕ) την ώρα της φύλαξης της κάλπης στο συγκεκριμένο χώρο, παρέα με ένα συγχωριανό φίλο του, τετραμηνίτη συμβασιούχο (μέσω ΑΣΕΠ) του ΕΛΤΑ.

- Ειδοποίηση της ΠΑΣΚΕ για την παρουσία του -από Δακίτη της άλλης πλευράς.

- Εμπλοκή του θανόντος ατυχούς Πασκίτη με τον τετραμηνίτη (που φυσικά δεν είναι μέλος της ΔΑΚΕ) και μετά καθημερινή παρουσία στην τηλεόραση και σε κάθε μάλιστα κανάλι ενός ή δύο Δακιτών, προέδρων υποτίθεται ΔΑΚΕ σωματείων του ΕΛΤΑ, που μεθυσμένοι ίσως από τη δημοσιότητα, ασχολούνταν αν ήταν ή δεν ήταν Δακίτης ο διαγραφείς (ξεπερνώντας το γεγονός ότι δεν ήταν παρών στο επεισόδιο -αφού παρών ήταν μόνο ο τετραμηνίτης και έτσι αδίκως το χρέωναν στη ΔΑΚΕ), μιλώντας για παρακράτος στον ΕΛΤΑ, για απειλές για τη ζωή τους και άλλα μη βεβαίως σοβαρά.

Και αυτή η παρουσία τους στην τηλεόραση:

- Παρά την εντολή και επιμονή της Κεντρικής ΔΑΚΕ που θεώρησε ότι αυτή μπορούσε μόνο να χειριστεί το ζήτημα μπροστά στη διαμάχη αντίπαλων ομάδων της ΔΑΚΕ.

- Αλλά και την εντολή και της Γραμματείας Συνδικαλισμού, αυτονομούμενοι, απαντούσαν με την παρουσία τους και το σκεπτικό ότι "εμείς αποφασίσαμε".

Με τα γνωστά πάντα αποτελέσματα από αυτόν τον χειρισμό τους να χρεωθεί το συμβάν δηλαδή αδίκως ολόκληρη η παράταξή μας -έτσι φαίνεται σε ολόκληρη πλέον την κοινωνία, και από ορισμένους μάλιστα- ευτυχώς ελάχιστους και θάνατο ακόμα (βλέπε "Επενδυτή"), πράγμα που μας οδήγησε στην απόφασή μας για την πλήρη διάλυση της ΔΑΚΕ στο χώρο του ΕΛΤΑ.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα άρχισε η έρευνα των δημοσιογράφων:

1 Είτε για τα τυχόν διπλά ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ σε σωματεία και Ομοσπονδίες, ένα φαινόμενο που στο χώρο μας έχει περιοριστεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, και τείνει στις επερχόμενες εκλογές του κάθε σωματείου να εξαλειφθεί με την προσπάθεια όλων μας. Ανεξάρτητα αν αυτό δεν είναι και το κύριο πρόβλημα, υπάρχει και σε όλες τις άλλες παρατάξεις. Η ΔΑΚΕ μόνο τους πείραξε;

2 Είτε με συνεχή δημοσιεύματα ("Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία", "Βήμα", "Ημερησία", "Επενδυτής", "Καρφί") στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους φανταστικά για δήθεν εσωτερικές γκρίνιες και ομάδες στην ΔΑΚΕ. [...] Στο τέλος τέλος κανείς δεν αποκλείει και στις καλύτερες οικογένειες, στην καλύτερη γειτονιά να υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές απόψεις, ή και προσωπικές και όχι φυσικά παραταξιακές ή ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

Ευτυχώς στις ασφυκτικές πιέσεις των δημοσιογράφων:

- Ελάχιστη ήταν η συμμετοχή των Δακιτών που από αφέλεια εμπλακήκανε μιλώντας τους.

- Ευτυχώς μεμονωμένη [συμμετοχή] ορισμένων που θέλοντας να βγάλουν τα ποθημένα τους (δίκαια ή άδικα) δεν υπολόγισαν ότι αμαυρώνεται συνολικά η εικόνα της παράταξης, και στο τέλος τέλος δεν φταίνε σε τίποτα οι υπόλοιποι Δακίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Και αυτούς σύντομα θα σας τους "παραδώσουμε" αφού όλοι έχουμε τις απαραίτητες πηγές...».


 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«Αγωνιστής των Ταχυδρομικών» Διμηνιαία έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ).
Στις στήλες των παρατάξεων διακρίνεται η διαμάχη των δύο ΔΑΚΕ. Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο στον Μανόλη Γουρνιεζάκη, οργανωτικό γραμματέα της ΠΟΣΤ.



ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.postnet.gr
Η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις και στοιχεία για τη δράση των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Προσωρινά βρίσκεται υπό ανακατασκευή.

www.dakenet.gr
Η επίσημη ιστοσελίδα της ΔΑΚΕ προβάλλει «Αίτηση εγγραφής στη ΔΑΚΕ Εργαζομένων από τον χώρο των ΕΛΤΑ», προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει την οργάνωσή της στο χώρο αυτό.

www.mod.mil.gr
Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνεται απάντηση στην ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Μ. Καρχιμάκης, Ρ. Ζήση, Χ. Τσιόκας, Α. Μουσιώνης, Β. Οικονόμου, Θ. Μωραΐτης, Β. Κεγκέρογλου) για την τοποθέτηση του απόστρατου αξιωματικού Π. Μιχαλόλια με ειδικές εξουσίες στα ΕΛΤΑ. Η απάντηση περιορίζεται να καταγράψει την υπηρεσιακή εξέλιξη του αποστράτου, ενώ αποφεύγει κάθε αναφορά για όσα ρωτούν οι βουλευτές. Αντιγράφουμε από τα αναπάντητα ερωτήματα:
«Είναι αλήθεια ότι υπηρετούσε την περίοδο 1990-1993 στο γραφείο του τότε ΥΦΕΘΑ Παπαδόγγονα δίνοντας εντολές για δυσμενείς μεταθέσεις δημοκρατικών συναδέλφων του; Είναι αλήθεια ότι είναι κουμπάρος ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και έχει την αμέριστη υποστήριξή του στην περίεργη ανέλιξή του και στην ακόμα πιο περίεργη ανάληψη καθηκόντων 2ου Γραφείου των ΕΛΤΑ, που θυμίζουν άλλες, αξέχαστες εποχές; Με ποιο τρόπο θα αποφασίζει για τις προσλήψεις και μεταθέσεις του προσωπικού; Τι είδους μελέτες θα καταρτίζει;».

 

 

Ελευθεροτυπία, 28/1/2007

 

www.iospress.gr