ΑΠΗΓΑΝΙΑΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;

 

Δεκαοκτώ τρύπες σε ένα δάσος
 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.

 

 

Το ναυάγιο στο Ναβαρίνο

"Το 1827 η ναυμαχία του Ναβαρίνου σημάδεψε τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας ενώ η εξαιρετική τουριστική έκταση της Πύλου (ΠΟΤΑ Μεσσηνίας) βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή του ιστορικού Ναβαρίνου" μας πληροφορεί το κατατοπιστικό έντυπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γκολφ. "Η οικογένεια Κωσταντακόπουλου (...) έχει εκπονήσει ένα εντυπωσιακό σχέδιο με την ονομασία Θέρετρο Ναβαρίνου (...) και αναζητάει σοβαρούς συνεργάτες-επενδυτές για την ολοκλήρωσή του (...) προσφέρεται δε για κατασκευή γηπέδου πλήρους 18 οπών», συνεχίζει το έντυπο.

Την αισιοδοξία αυτή δεν τη συμμερίζονται κάτοικοι και οικολογικές ομάδες της περιοχής που καταγγέλλουν ότι κινδυνεύει ο καταπράσινος κόλπος και ότι ήδη εκχερσώνονται τεράστιες εκτάσεις δίπλα στη λιμνοθάλασσα σε περιοχή που προστατεύεται από το NATURA 2000. Ελιές 100 χρονών κόβονται τούτη τη στιγμή στην Πύλο και στοιβάζονται σε φορτηγά για να μεταφερθούν και να πουληθούν σε πιο φιλόξενες ευρωπαϊκές πόλεις. Δύο λιμνοδεξαμενές που κατασκευάστηκαν κάνουν υδροληψίες από ποτάμι χωρίς να έχει καν εγκριθεί το κυρίως έργο και κυρίως χωρίς να εφαρμόζονται οι οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Εκτελούνται μεγάλης κλίμακας χωματουργικές εργασίες και εκσκαφές χωρίς να ενημερώνεται η αρχαιολογική υπηρεσία.

Τις συνήθεις δυσκολίες (απαραίτητες άδειες από την αρχαιολογική και τη δασική υπηρεσία, αλλά και την πολεοδομία και ελέγχους νομιμότητας από το Σ.τ.Ε.) φαίνεται ότι τις παρέκαμψε ο κ. Κωνσταντακόπουλος με την πρόσφατη επίσκεψη στον κ. Καραμανλή στο μέγαρο Μαξίμου. Ο επιχειρηματίας ξεκίνησε να αγοράζει γη στη Μεσσηνία τη δεκαετία του 80 και μετά από δεκάδες αποφάσεις και τροποποιήσεις νόμων εξασφάλισε μεγάλο μέρος επενδυτικών διευκολύνσεων. Μάλιστα προχωράει και παρακάτω το φιλόδοξο σχέδιό του, εξασφαλίζοντας αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στις γειτονικές περιοχές χωρίς τη συμφωνία των κατοίκων. Οι θιγόμενοι προσφεύγουν στο Σ.τ.Ε., αλλά οι εκχερσώσεις εκτελούνται χωρίς να έχουν υποβληθεί οι υποχρεωτικές (από την ΕΕ) Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις επιπτώσεις και χωρίς να έχουν τεθεί στο δημόσιο έλεγχο των ενδιαφερομένων, όπως επιβάλλει ο νόμος. Τα έργα ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο επιχειρηματίας δήλωνε ένα μήνα αργότερα (σε ημερίδα στην Καλαμάτα, 15/3/05) ότι σε λίγες μέρες πρόκειται να καταθέσει τις οριστικές περιβαλλοντικές μελέτες.

Οσοι αντιδρούν για την εκρίζωση των δέντρων και την αρπαγή του νερού αντιμετωπίζουν την κατηγορία του «οικοτρομοκράτη» από πολιτικούς που στηρίζουν την επένδυση, όπως ο πρώην υφυπουργός κ. Γεωργακόπουλος. Τα κόμματα συναινούν ή σιωπούν. Οσο για το παραμύθι της απασχόλησης φτάνει να ρίξουν μια ματιά οι κάτοικοι της Πύλου σε άλλες περιοχές που ήδη έχουν 'αναπτυχθεί' για να δώσουν απάντηση στην αμφιβολία τους για τις νέες θέσεις εργασίας που τους υπόσχονται. Οι μεγάλες αυτές τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν αδειάσει σε μεγάλο βαθμό και πολλές ρημάζουν, στερώντας παράλληλα τους κατοίκους από τη γη και τον πλούτο της, αφήνοντάς τους τελικά άνεργους ή μερικά απασχολούμενους. Οι υποστηρικτές του σχεδίου μιλούν για 2.700 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν θα καλυφτούν φυσικά από την τοπική αγορά, αλλά θα μεταφερθούν (για όσο διάστημα χρειαστούν) από άλλα σημεία, προκαλώντας επιπλέον οικιστική επιβάρυνση στην περιοχή. Αλλά για όλες αυτές τις πραγματικές συνέπειες της επένδυσης δεν είναι κανένας πρόθυμος να δώσει εξηγήσεις.

Σ.Σ.: Ευχαριστούμε για τη βοήθεια στο ρεπορτάζ τον Γιώργο Γκόνη.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη
"Τουρισμός και γήπεδα γκολφ. Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός"
(Μάρτιος 2005).
Μελέτη της ειδικευμένης καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το πλαίσιο της γενικής συζήτησης, περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις του τουρισμού γκολφ. Ο αντίλογος στη νέα "μεγάλη ιδέα".
Μπορείτε να κατεβάσετε τη μελέτη σε μορφή pdf από το δικτυακό τόπο του ΕΚΚΕ (498 ΚΒ).
http://www2.ekke.gr/estia/Cooper/Golf_3-05/PeriGolf.pdf

«ΚΙΝΩ»
Διμηνιαίο έντυπο της Κίνησης Πολιτών «ΚΙΝΩ» με έδρα την Πύλο, με σημαντικές πληροφορίες για τα έργα στην περιοχή.


ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.ecocrete.gr
Το βήμα των οικολογικών και περιβαλλοντικών ομάδων της Κρήτης συγκεντρώνει όλο το υλικό για τις αντιδράσεις στην κατασκευή γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο.

http://www.invgolf.com
(Invest in golf)
Η άλλη όψη. Το διεθνές κέντρο του επιχειρηματικού λόμπι που προωθεί κατασκευές γηπέδων γκολφ σ' όλο τον κόσμο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο οργανώθηκε το παγκόσμιο φόρουμ "επενδυτών γκολφ" στην Τουρκία. Το αμέσως προηγούμενο είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2003.

Εδιδικά για την Ελλάδα:
http://www.invgolf.com/golf_greece.htm
Πολλά κείμενα για την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν τα γήπεδα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικός ο κεντρικός τίτλος του αφιερώματος: "Χωρίς το γκολφ η Ελλάδα είναι ανάπηρη".
 

 

(Ελευθεροτυπία, 1/5/2005)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ