ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΚΕΛΕΝ"

 

Το αμερικάνικο λίφτινγκ των Ναζί
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Η "Οργάνωση 114"

Η ανάπτυξη ενός δικτύου "αντικατασκοπίας" στο εσωτερικό της ΟΔΓ, με στόχο τους πράκτορες των Σοβιετικών αλλά και τον "εσωτερικό εχθρό", αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα -και παραγνωρισμένη- πλευρά της "Οργάνωσης Γκέλεν". Μια ιδέα γι' αυτό το μηχανισμό παίρνουμε από πολυσέλιδη έκθεση (17.12.48) του Τζέιμς Κρίτσφιλντ, σταθμάρχη της CIA στο Μόναχο.

Τα κεντρικά γραφεία της "Οργάνωσης 114", όπως ήταν το υπηρεσιακό όνομα του εν λόγω δικτύου, στεγάζονταν σ' ένα (επισήμως "ιδιωτικό") διαμέρισμα της Καρλσρούης. Σε όλη τη χώρα, η "114" απασχολούσε συνολικά κάπου 400 άτομα, από τα οποία περίπου 100 ήταν ρώσοι εμιγκρέδες οργανωμένοι σε παραστρατιωτικό τμήμα, μ' επικεφαλής έναν τέως αξιωματικό της σοβιετικής MVD και βάση επίσης την Καρλσρούη.

Από κει και πέρα, υπήρχαν μικρά παραρτήματα του δικτύου σε όλη την αμερικανική ζώνη κατοχής, με ιδιαίτερη το καθένα εξειδίκευση και αποστολή. Ο 'σταθμός' του Μανχάιμ ασχολούνταν λ.χ. με την "προστασία των οργανώσεων ενεργού κατασκοπείας" που εξορμούσαν από κάποιο συγκεκριμένο μέρος (πιθανότατα τη βρετανική ή τη γαλλική ζώνη), αυτός του Οντερβαλντ με την "έρευνα για γιάφκες, χώρους ταφής κ.λπ.", εκείνος της Εσσης με την "παρακολούθηση σοβιετικών και άλλων ξένων αποστολών στην περιοχή", κ.ο.κ.

Η "επιτήρηση ολόκληρης της μεθορίου των ζωνών ΗΠΑ και ΕΣΣΔ" ήταν έργο του "σταθμού" του Κόμπουργκ, ενώ αυτός του Δυτικού Βερολίνου ειδικευόταν στη διείσδυση στις ανατολικογερμανικές κομμουνιστικές οργανώσεις, στην παρακολούθηση του "πολιτισμικού μπολσεβικισμού" και -κυρίως- στον "εντοπισμό των εγκαταστάσεων" των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή των δραστηριοτήτων του "παράνομου" σταθμού του Γκέρνσμπαχ, στη γαλλική ζώνη κατοχής -λογοκριμένη μεν από την έκδοση για "λόγους εθνικής ασφαλείας" των (σημερινών) ΗΠΑ, ευδιάκριτη όμως από τα συμφραζόμενα. Σύμφωνα με το συντάκτη της έκθεσης, ο σταθμός "δημιουργήθηκε αρχικά εξαιτίας της ισχυρής κομμουνιστικής επιρροής στη Securite" (δηλ. τη γαλλική Ασφάλεια) και επικεφαλής του ήταν κάποιος καθηγητής της Χαϊδελβέργης, δημοφιλής στους (ακατoνόμαστους) Γάλλους "επειδή ήταν γνωστός ως αντιναζιστής στην Αλσατία" και αυτοί "αγνοούν την κατασκοπευτική του εμπειρία".

Ολα αυτά όμως ήταν ψιλά γράμματα μπροστά στο έργο των σταθμών της Στουτγάρδης και του Μονάχου. Ο πρώτος είχε αναλάβει την "παρακολούθηση των σοβιετικών και γιουγκοσλαβικών αντιπροσωπειών στην περιοχή", κυρίως όμως "το φακέλωμα όλων του αντιφασιστών αιχμαλώτων πολέμου που επαναπατρίζονταν". Ανάμεσα στους πράκτορές του συγκαταλέγονταν οι τοπικοί υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών. Ο τελευταίος είχε υποσχεθεί την τοποθέτηση ανθρώπων της οργάνωσης "σε όλα τα κρίσιμα αστυνομικά πόστα της Βάδης-Βυρτεμβέργης μέσα στους προσεχείς δυο τρεις μήνες".

Ο σταθμός του Μονάχου, τέλος, είχε επικεφαλής έναν αξιωματικό της Βέρμαχτ "με καλές επαφές στην εγκληματολογική υπηρεσία" της πόλης και αποστολή την προστασία του κεντρικού στρατοπέδου της οργάνωσης στο Πούλαχ, την καθοδήγηση "μιας ομάδας γερμανογενών Ρώσων" εμιγκρέδων και την εξουδετέρωση του ντόπιου κομμουνιστικού κινήματος. "Δεδομένου ότι το προσωπικό του είναι πρώην αστυνομικοί ή μέλη της Γκεστάπο που οι προηγούμενες δραστηριότητές τους είχαν επικεντρωθεί στις δραστηριότητες του παράνομου τότε ΚΚΓ", εξηγεί με απόλυτη ψυχραιμία ο σταθμάρχης της CIA, "αυτός ειδικά ο σταθμός διεξάγει επίσης επιχειρήσεις διείσδυσης με αρκετή επιτυχία, έτσι ώστε να μπορεί να ελπίζει ότι θα κατορθώσει να τεκμηριώσει (παράνομη) συνεργασία μεταξύ του ΚΚΓ και των σοβιετικών αποστολών στην αμερικανική ζώνη και σε τελική ανάλυση με την Κομινφόρμ".
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Kevin C. Ruffner (ed.) "Forging an Intelligence partnership: CIA and the origins of the BND, 1945-49"
(Λάνγκλεϊ 1999, CIA History Staff - Center for the Study of Intelligence). Συλλογή ντοκουμέντων του "ιστορικού τμήματος" της CIA, σχετικά με τη στρατολόγηση του δικτύου της οργάνωσης Γκέλεν από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Καταρτισμένη το 1999 για υπηρεσιακή χρήση, αποχαρακτηρίστηκε το 2002 και από τις 4.2.2005 είναι προσβάσιμη σε μορφή PDF στο δικτυακό τόπο του National Security Archive (http://www2.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB146/index.htm).

"Emergence of the Intelligence Establishment, 1945-1950" (Ουάσιγκτον 1996, U.S. Government Printing Office). Συλλογή ντοκουμέντων -τμήμα της επίσημης σειράς "Foreign Relations of the United States" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- για τις διαδικασίες που κατέληξαν στη συγκρότηση της CIA κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Νταίηβιντ Γουάιτ - Τόμας Ρος, "CIA. Η αόρατη κυβέρνηση" (Αθήνα 1973, εκδ. Νέα Σύνορα). Ενα από τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ με πληροφορίες για τις δραστηριότητες της CIA. Συνοπτική (και μάλλον διακριτική) αναφορά στην "Οργάνωση Γκέλεν", εστιασμένη στην ανακάλυψη, δίκη και καταδίκη τριών υψηλόβαθμων διπλών πρακτόρων (1963).


ΔΕΙΤΕ

Europa του Λαρς Φον Τριρ (1991). Η εικόνα της κατεχόμενης Γερμανίας των πρώτων μεταπολεμικών μηνών, μέσα από τα μάτια ενός αμερικανού υπαλλήλου γερμανικής καταγωγής. Επανειλημμένες αναφορές στη βραχύβια ένοπλη ναζιστική αντίσταση των "Λυκανθρώπων" και ταυτόχρονη αποσιώπηση της στρατολόγησης χιτλερικών στελεχών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

 

(Ελευθεροτυπία, 27/2/2005)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ