ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΗΜΙΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

 

Οι νέοι «φίλοι» του Ισραήλ
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.    

Ο βράχος που κλονίστηκε

Μόλις πριν τρία χρόνια, ο ίδιος πολιτικός που τίμησε το γιορτασμό της εβραϊκής Χανουκά στην Αθήνα έδινε ρεσιτάλ αντισημιτισμού παρέα με έναν στενό του συνεργάτη παίρνοντας αφορμή ακριβώς την ίδια γιορτή! Ηταν 5 Οκτωβρίου 2001 όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης υποδεχόταν τον Πλεύρη στο «Τηλε-Αστυ» και ζητούσε τα φώτα του:

«Κώστα Πλεύρη, υπάρχει μία γιορτή, η οποία γίνεται και στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, δεν θυμάμαι πώς τη λένε, από Χ αρχίζει, Χαάνα κάπως τη λένε- που γιορτάζουνε την απελευθέρωση των Ισραηλινών από τους Ελληνες. Εχουν γιορτή εναντίον μας».

Ο Πλεύρης κάτι περισσότερο είχε ακούσει, αλλά βέβαια ούτε κι αυτός γνώριζε το όνομα Χανουκά:

«Πράγματι, έχουν μία γιορτή. Είχε πάει στο Ισραήλ ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης ο κ. Αρσένης, ο οποίος παρέστη σε μία εκδήλωση της νίκης των Εβραίων εναντίον των Ελλήνων. Αυτό ουδέποτε εις την ιστορία συνέβη. Ου-δέ-πο-τε. Ποιος να νικήσει ποιον; Εμείς κάναμε αυτοκρατορίες και κοσμοκρατορίες εις εποχήν κατά την οποίαν 150.000 Εβραίοι ήσαν νομάδες μέσα στην έρημο, όπου περιεφέροντο επί χρόνια, διότι δεν γνώριζαν προσανατολισμό».

Η συζήτηση συνεχίζεται στο ίδιο πλαίσιο, διανθισμένη με «αστεία» του τύπου:

Καρατζαφέρης: "Ολοι ξέρουμε την Εξοδο, την Είσοδο δεν ξέρουμε".

Πλεύρης: "Να έρθει κάποιος εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλινού (σ.σ. σκόπιμη αλλαγή του ορθού «Ισραηλιτικού») Συμβουλίου και να καθίσουμε να τα βρούμε. Διότι μπορεί να έχουμε άδικο και εγώ σας δηλώνω ότι αν πούμε ένα ψέμα, μία ανακρίβεια, θα φύγω για το Ισραήλ να εργαστώ ένα χρόνο στα κιμπούτς για να εξιλεωθώ". 

Καρατζαφέρης: "Θα πας. Δεν ξέρω πώς θα γυρίσεις..."

Πλεύρης: "Χα χα χα. Πολύ ωραίο αυτό. Υπάρχουν γεγονότα. Πολεμούν την Ελλάδα. Ανέκαθεν μας πολεμούν..."

Στη συνέχεια ο Πλεύρης διαφωτίζει το φίλο του περί Εβραίων.

Καρατζαφέρης: "Στο κάτω κάτω Κώστα μου κι αυτοί Ελληνες είναι. Ετσι δεν είναι;"

Πλεύρης: "Οχι. Εδώ κι αυτό να το συζητήσουμε. Οταν μιλάμε για Εβραίο, μιλάμε ταυτόχρονα για ένα θρήσκευμα και μία φυλή. Μπορεί να είσαι Εβραίος και να μην είσαι Εβραίος στη φυλή. Να είσαι Εβραίος στο θρήσκευμα. Αυτά εξετάζονται περιπτωσιακώς".

Γνωρίζουμε σε ποιο καθεστώς εξετάζονταν «περιπτωσιακώς» αυτά τα ζητήματα. Αλλά ο κ. Καρατζαφέρης έχει και άλλες απορίες:

Καρατζαφέρης: "Κάτσε. Δηλαδή είναι πρώτα Εβραίος και μετά Ελληνας; Δηλαδή είναι όπως ήταν κάποτε οι κομμουνιστές που ήταν πρώτα κομμουνιστές και μετά Ελληνες".

Πλεύρης: "Μα και ο κομμουνισμός δεν είναι δημιούργημα των Εβραίων;"

Οι δύο φίλοι καταλήγουν βέβαια στην άρνηση του Ολοκαυτώματος. Ξεκινά ο Καρατζαφέρης με την αναφορά σε κάποιο βιβλίο "εμπειρογνώμονα" που λέει ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν χτισμένοι με μονότουβλα, άρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πλεύρης: "Οι φούρνοι κι αυτά χτιστήκαν το 1948, το λένε οι ίδιοι. Εδώ υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του χωρίου Αουσβιτς να φτιάξουμε ένα στρατόπεδο με φούρνους και τέτοια για λόγους τουριστικούς". 

Το χιούμορ Πλεύρη-Καρατζαφέρη σπάει κυριολεκτικά κόκαλα. Μόλις αναφέρει ο Πλεύρης ότι οι Εβραίοι κατάφεραν τώρα να πάρουν 250 εκ. πεσέτες από τον Χουάν Κάρλος επειδή διώχτηκαν από την Ισπανία πριν 500 χρόνια, παρατηρεί ο Καρατζαφέρης: 

"Εμείς γιατί δεν ζητήσαμε αποζημίωση για το κακό που μας έκανε η Ισπανία να μας τους στείλει εδώ;" 

Πλεύρης: (γέλια) "Πολύ ωραίο".

Η ωραία αυτή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με έναν ύμνο του Πλεύρη στη σταθερότητα του οικοδεσπότη και πολιτικού του αρχηγού: «Κύριε Καρατζαφέρη εγώ προσωπικά σας εκτιμώ βαθύτατα διότι σε ό,τι θίγει τον Ελληνισμό, δεν έχετε αποστεί ούτε ένα εκατοστόμετρο από τις θέσεις σας. Παραμένετε βράχος ακλόνητος».

Τώρα που ο «βράχος» κλονίστηκε, ας φορέσει κι ο Πλεύρης την κιπά του κι ας ετοιμάζεται για τη Χανουκά του επόμενου χρόνου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Pierre Milza
Οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης

(μετ. Γιάννης Καυκιάς, επιμ. Νικόλας Βουλέλης, εκδ. Scripta, Αθήνα 2004)
Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά από το 1945 μέχρι σήμερα σε μια καταγραφή που επισημαίνει και τις μεταστροφές των πρωταγωνιστών της.

Paul Hainsworth (επιμ.)
«Η Ακροδεξιά. Ιδεολογία, πολιτική, κόμματα"

(μετ. Θανάσης Αθανασίου, επιμ. Βασιλική Γεωργιάδου, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2004)
Το φαινόμενο της νέας άκρας δεξιάς σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Επισημαίνεται η έξοδος από το γκέτο της ιταλικής ακροδεξιάς με πρωτοβουλία του Φίνι και η συσκότιση των ορίων μεταξύ ακροδεξιάς και δεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Philip Willan
«Gianfranco Fini eschews his fascist salutes»

(εφημ. Guardian, 24/1/02)
Επισήμανση των πρώτων μεταφασιστικών ανησυχιών του Τζιανφράνκο Φίνι.

Ulrich Ladurner
«Zollfrei nach Israel»

(εφημ. Die Zeit, 48/03)
Περιγραφή της φιλοϊσραηλινής μεταστροφής του Φίνι, τις παραμονές της επίσκεψής του στο Ισραήλ. 

William Totok
«Kryptofaschist auf Israelkurs»

(εφημ. Taz, 24/1/04)
Η πορεία του δημοφιλούς Ρουμάνου φασίστα Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ από τον αντισημιτισμό στους υποστηρικτές του Ισραήλ.

Grig Davidovitz
“Vadim sees the light”

(εφημ. Haaretz, 07/04/2004)
Εκτενές ρεπορτάζ για τον Βαντίμ Τουντόρ, τη δημόσια συγνώμη του προς τους Εβραίους και τις σχέσεις του με τον σύμβουλο του Αριέλ Σαρόν. 
(εφημ. Haaretz, 07/04/2004)
http://www.haaretz.com


ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Report on Global Anti-Semitism
Η πλήρης Εκθεση για τον Αντισημιτισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προκάλεσε τις συνήθεις αντιδράσεις στην Ελλάδα.
http://www.state.gov/g/drl/rls/40258.htm

 

(Ελευθεροτυπία, 20/2/2005)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ