ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΤΟ 2004 

 

Κοίτα τι έκανες!
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.    

Οι λύσεις του κουίζ


1.

Οσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ο Ιεράρχης στον οποίο καταλογίζονται όλα αυτά τα φοβερά σκάνδαλα είναι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Μητροπολίτης τότε Δημητριάδος. Το υλικό του δημοσιεύματος στηριζόταν στον έλεγχο που έκανε στη Μητρόπολη για τη διαχειριστική περίοδο 1978-1983 ο αρμόδιος επιθεωρητής δημόσιων διαχειρίσεων του υπουργείου Οικονομικών. Και το σοβαρότερο: το ρεπορτάζ με τις βαριές εκφράσεις υπογράφει η βαριά πέννα του Κώστα Χαρδαβέλλα («Τα Νέα» 8/9/87).

2.

Μάλλον λίγο δύσκολο να φανταστείτε ότι πίσω από αυτόν τον εξαιρετικά δομημένο λόγο κατά της αντιτρομοκρατικής υστερίας κρύβεται ο Στέλιος Παπαθεμελής, απλός βουλευτής (με την Ενωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις) τότε. Τις σκέψεις αυτές διατυπώνει με άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» (12/4/78).

3.

Η σύνθετη σκέψη για την Αρχαιοελληνική φιλοσοφία οφείλεται στον σημερινό υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη. Περιλαμβάνεται ως εισαγωγή στο βιβλίο του (επίσης) υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα.

4.

Ο πολιτικός αναλυτής που επισημαίνει το «καρφί» του Μητσοτάκη για τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν είναι άλλος από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο («Αισιοδοξία αλλά και γκάφες. Και νέο ανφέαρ του Ψηλού», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 11/12/88).

5.

Πίσω από την άκομψη σύγκριση των πραξικοπηματιών με τους χουντικούς κρύβεται ο μετριοπαθής πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος όλων των Ελλήνων που ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του. Το σχόλιο είναι από το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» (12/2/85). Η αποκάλυψη για την «απόσυρση» των εγγράφων από το υπουργείο του έγινε σε πολιτικό παρασκήνιο της Ντόρας Νταϊλάνα («Ελευθεροτυπία», 4/7/83).

6.

Ο τηλεστάρ που δεν διστάζει να εξάρει τον κοινωνικό προβληματισμό του ΕΛΑ είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, σε άρθρο του στη Μεσημβρινή («Στην πρωτεύουσα του νέφους και του καύσωνα γίνεται... Το ΕΛΑ να δεις!», 12/7/88).

7.

Ο διώκτης του ΑΚΕΛ δεν είναι άλλος από τον σημερινό πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Η αναφορά στις παλιές του αυτές τοποθετήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένη από τον ίδιο, διότι το περιοδικό «Εγερτήριο Σάλπισμα» στο οποίο περιλαμβάνονται τα παραθέματα επανεκδόθηκε στην Κύπρο το 1999 με δικό του πρόλογο. Στο πρόσφατο κείμενο του κ. Παπαδόπουλου δεν περιλαμβάνεται καμιά αυτοκριτική για τις παλιές εκείνες κρίσεις του. Αρκείται να χαρακτηρίσει την επανέκδοση «μια νέα έγκυρη και αυθεντική μαρτυρία». Το βιβλίο, μάλιστα, αυτό έχει αγοραστεί κατά εκατοντάδες από το υπουργείο παιδείας της Κύπρου (όπως σημειώνει ο Μακάριος Δρουσιώτης) και μοιράστηκε σε όλα τα σχολεία.

8.

Ο σημερινός επικριτής της επιλογής Παπούλια είναι ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, οποίος το 1987 είχε συνοδεύσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών στη Βόρειο Ηπειρο και είχε επαινέσει την πολιτική του στο Αλβανικό («Βραδυνή», 25/11/87).

9.

Ο πολιτικός με τις δυσοίωνες (αλλά ευτυχώς άστοχες) προβλέψεις είναι ο προσεχής πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Την πρόβλεψη για τον βαλκανικό πόλεμο την είχε κάνει τον Ιούλιο του 2001 και το φόβο για το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είχε εκφράσει τον Οκτώβριο του 1997 στη Λένα Παγώνη («Ελευθεροτυπία», 17/10/97).

10.

Ο πολιτικός με τη διεισδυτική σκέψη για την (μη) ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, είναι ο Κώστας Σημίτης, σε μια μελέτη γραμμένη τις παραμονές της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981. Το ενδιαφέρον είναι ότι αφορμή για τις απόψεις αυτές ήταν η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Από τότε ακολούθησαν πλήθος παρόμοιων αποφάσεων. Φυσικά και επί πρωθυπουργίας Σημίτη.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Πέτρου Γ. Δούκα
«Οικονομικές θεωρίες, αρχές διοίκησης και αρχαία ελληνική σκέψη»

(εκδ. Knowsys ΑΕ και ΕΕΔΕ, β’ έκδοση, 2004)
Ενδιαφέρουσα προσπάθεια του υφυπουργού Οικονομίας να στηριχτεί η σύγχρονη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική λιτότητας στην αρχαιοελληνική σκέψη. Το αναγκαστικά απλοϊκό σχήμα που προκύπτει ενισχύεται από υμνητικά σχόλια φίλων και συνεργατών του πολιτικού που δημοσιεύονται στην αρχή της έκδοσης.

Κώστα Σημίτη
«Πολιτική. Κυβέρνηση. Δίκαιο»

(εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 1981)
Παραμονές της πρώτης εκλογικής επικράτησης του ΠΑΣΟΚ ο μετέπειτα πρωθυπουργός έκθέτει τις απόψεις του για τη δημόσια ζωή. Ενδιαφέρουσες αναλύσεις, αλλά όπως αποδείχτηκε ανεφάρμοστες για τον συγγραφέα τους.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.makarios.ws
Ο προσωπικό δικτυακός τόπος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη περιλαμβάνει τα αποσπάσματα από παλιά κείμενα του Τάσσου Παπαδόπουλου για το ΑΚΕΛ στο άρθρο «Ο Τάσσος θεωρητικός των εκτελέσεων ΑΚΕΛικών».

http://www.iospress.gr/ios2003/ios20030330a.htm
«Ποιος είναι ποιος;» Πρωταπριλιάτικο κουίζ του «Ιού» (30/3/03) με μια πρώτη σειρά αναπάντεχων δηλώσεων, κειμένων ή απόψεων γνωστών προσώπων.

http://www.papathemelis.gr
Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Στέλιου Παπαθεμελή έχει φροντίσει να απαλείψει όλα όσα περιείχε η προηγούμενη (με την ίδια δικτυακή διεύθυνση).

http://www.nikosklitsikas.gr
Ο δικτυακός τόπος του ερευνητή-ιστορικού Νίκου Κλειτσίκα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις μελέτες του και ενδιαφέροντα στοιχεία από τη φιλοχουντική δράση ορισμένων σημερινών επιφανών δημοσίων προσώπων.

 

(Ελευθεροτυπία, 2/1/2005)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ