Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣΤΡΟΠΕΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 

 

Το ροζ κύκλωμα του ενός
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   



Το τέλος του εφιάλτη

Δικαιωμένες από την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά με ανεξίτηλα σημάδια από την τραγωδία που έζησαν στα χέρια των μαστροπών, βιαστών και βασανιστών τους οι δυο κοπέλες από τη Ρουμανία μας εξηγούν ότι δεν μπορούσαν τότε να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Δεν ήταν μόνο η ντροπή που τις εμπόδιζε, αλλά κυρίως ο φόβος της εκδίκησης, επειδή είχαν το θάρρος να καταγγείλουν το κύκλωμα της εκμετάλλευσης. Αλλά και στην Ελλάδα που τη θεωρούν πια δεύτερη πατρίδα δεν μπορούν να ηρεμήσουν.

Καμέλια: Μας απείλησαν ακόμα και μέσα στο δικαστήριο.

Τζίνα: Εμένα με πείραξε που η δικηγόρος του Ηλία Τόσκα δεν μας πίστευε και που είπε ότι αν εκείνη είχε πάθει όλα αυτά θα είχε πέσει απ’ το μπαλκόνι. Επρεπε να πέσω απ’ το μπαλκόνι δηλαδή για να με πιστεύουν;

Οι σχέσεις τους με τους ανθρώπους έχουν γίνει πια πολύ δύσκολες.

Τζίνα: Δεν έχω πια εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Φοβάμαι. Θέλω να το ξεπεράσω, αλλά δεν γίνεται.

Καμέλια: Και να κάνω μια σχέση τώρα τη χαλάω εγώ.

Τζίνα: Με βοήθησε που είχα κάποιους ανθρώπους δίπλα μου, αλλά αν ήξερα αυτό που θα γινόταν στη δίκη ίσως να φοβόμουν να το κάνω. Είναι μπλεγμένη και η αστυνομία. Είναι κυκλώματα, έχω δει με τα μάτια μου ότι τους κάνουνε πλάτες. Εμένα όταν με πήγε ο γνωστός μου στην αστυνομία, του είπανε να με αφήσει στο δρόμο, γι’ αυτό πήγα και στην τηλεόραση. Ο ανακριτής όμως με είχε συνέχεια στο γραφείο του για προστασία.

Καμέλια: Πολύ καλός άνθρωπος ο ανακριτής.

Καλές αναμνήσεις έχουν οι δυο κοπέλες και από τη συμπεριφορά των αστυνομικών στην Αλεξάνδρας.

Τζίνα: Εγώ στην αρχή, όταν πήγα στον Τριανταφυλλόπουλο, νόμιζα ότι ήταν αστυνομία, δεν είχα καταλάβει ότι ήτανε τηλεόραση γι’ αυτό και δεν μιλούσα.

Καμέλια: Εγώ, όταν το έσκασε η Τζίνα δεν μπόρεσα να το σκάσω. Είχαμε κανονίσει, αλλά την τελευταία στιγμή μας πήρε χαμπάρι ένας πελάτης, φώναξε, και μέσα στον πανικό δεν μπόρεσα να φύγω. Εκείνη κατέβηκε με το ασανσέρ κι εμείς βγήκαμε με τη Βερόνικα σχεδόν με τα εσώρουχα κι αρχίσαμε να ψάχνουμε το αυτοκίνητο που θα μας έπαιρνε αλλά ό Ιμπραήμ με τη Τζίνα είχαν φοβηθεί και είχαν φύγει, Σε τρία λεπτά ήρθε έξω ο Ηλίας και μας βούτηξε. Μας έβαλε μέσα στο αυτοκίνητο πήγαμε στο σπίτι του Φλορίν έβαλε μουσική τέρμα και φάγαμε το ξύλο της ζωής μας. Τη Βερόνικα τη μαχαίρωσαν στο πόδι. Μπορεί να την έχουνε σκοτώσει, δεν ξέρουμε πού είναι. Η αστυνομία δεν την έψαξε και ξέρουμε ότι δεν γύρισε στη Ρουμανία. Μετά μας πήγανε εμένα και τη Βερόνικα σ’ ένα μαγαζί κοντά στην Τρίπολη. Μας έκλεισαν στο σπίτι ενός γέρου για μια βδομάδα χωρίς φαγητό, τίποτα. Πίναμε νερό από μια κονσέρβα. Μετά μας πήγανε στο Κρανίδι κι εμείς τότε συνέχεια πίναμε και τα κάναμε γυαλιά καρφιά για να μας διώξουνε. Μετά μας πήγανε σε ένα άλλο μαγαζί με μπράβους. Ενα βράδυ ήρθε ένας αστυνόμος και με πήρε εμένα χωρίς να τους πει ότι ήταν αστυνόμος. Τον περάσανε για πελάτη. Αυτός με έσωσε. Εκεί έχασα τη Βερόνικα.

Τι θα συμβούλευαν τις κοπέλες που θα βρεθούν στην ίδια θέση;

Καμέλια: Να μην εμπιστεύονται κανέναν. Αλλά αν συμβεί το ίδιο, να το καταγγείλουν.

Τζίνα: Αυτά που πάθαμε δεν περνάνε. Οσο κι αν τα καταγγείλεις κι όσο να πας και σε ψυχολόγους, δεν περνάει αυτό. Αλλά και να μη πεις τίποτα είναι χειρότερο.

Καμέλια: Και να βρουν αμέσως ένα δικηγόρο. Πάντως, εμείς, αφού φτάσαμε εδώ, θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Eλληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
«Δίκες για εμπορία γυναικών προς καταναγκαστική πορνεία»
(4/12/04)
Ανασκόπηση της δίκης και όλης της πολύχρονης διαδικασίας που οδήγησε στην κολοβή εξάρθρωση του κυκλώματος. Ζητείται «η σύλληψη και άμεση προσαγωγή σε δίκη του βασικού κατηγορούμενου Σωτήρη Μάνη και η διερεύνηση της απίστευτης συγκάλυψης των ευθυνών ακόμα και ανώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ που κατονομάστηκαν σε ένορκες καταθέσεις από υφισταμένους τους, αλλά και των καταδικασθέντων αστυνομικών, για τους οποίους η ΕΛΑΣ ομολόγησε ότι δεν έκανε ΕΔΕ, γιατί δεν γνώριζε επί έξι χρόνια ότι διώκονται, κι ας τους έδινε η υπηρεσία άδειες για να παραστούν σε ανακρίσεις και δίκες».
(www.greekhelsinki.gr)

«Ελεύθερη αγορά ψυχών και σωμάτων» («Ιός», 21/7/2002)
Κριτική φεμινιστικών, γυναικείων και ανθρωπιστικών οργανώσεων στο νομοσχέδιο (ψηφίστηκε λίγο αργότερα) που υποσχόταν να ρυθμίσει, εκσυγχρονίζοντάς το, το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο για την καταναγκαστική πορνεία.



ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.state.gov/g/tip/rls/tiprpt/2003
Η Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «trafficking» (και) στην Ελλάδα, που δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις όταν δημοσιεύτηκε.

www.catwinternational.org
Ο δικτυακός τόπος του Συνασπισμού κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Γυναικών (Coalition Against Trafficking in Women).

www.antislavery.org/archive/other/trafficking-framework.htm
Συστάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων (Human Rights Watch και Anti-Slavery International) για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θύματα καταναγκαστικής πορνείας.

 

(Ελευθεροτυπία, 12/12/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ