ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ "ΚΑΤ' ΕΝΤΟΛΗΝ"

 

Τα διαβατήρια και ο κ. γενικός
 ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   

 

 

«Χωρίς υπερβάλλοντα ζήλο»

Μια διαφορετική άποψη για την υπόθεση Ευαγγελίδη έχει καταθέσει ο κ. Κώστας Νικολάου, κατά την περίοδο του 1987, όταν σύσσωμες οι ελληνικές κοινότητες της Δυτικής (τότε) Γερμανίας είχαν ξεσηκωθεί αντιδρώντας για την τοποθέτηση του διπλωμάτη στη θέση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βόννη. Ο κ. Νικολάου δεν έχει ανάγκη συστάσεων για τους μεγαλύτερους, αλλά θυμίζουμε στους νεότερους ότι υπήρξε διευθυντής της περίφημης ελληνικής εκπομπής της Ντόιτσε Βέλε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και στη συνέχεια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής. Την εποχή που έγραψε την επιστολή για τον Ευαγγελίδη στα «Μεταναστευτικά Νέα» (Δεκέμβριος 1987) ήταν μέλος της γραμματείας του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ. Γ. Αρσένη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την άποψη του κ. Νικολάου, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως -με τιμητικές εξαιρέσεις το Ρόδη Ρούφο, το Γιώργο Κλαδάκη, το Γιώργο Βανταλή κι ένα δυο άλλους – οι υπάλληλοι του διπλωματικού σώματος που παρέμειναν στη θέση τους τα χρόνια της δικτατορίας υπηρέτησαν τη χούντα. Υπάρχουνε, ωστόσο, διαβαθμίσεις ευθυνών. Ετσι η απλή εκτέλεση εντολών χωρίς υπερβάλλοντα ζήλο δεν έχει καμιά σχέση με τη μαχητική υποστήριξη της χούντας, όπως λόγου χάρη στην περίπτωση του Κοραντή ή όλων εκείνων που λιβάνιζαν την 'Επανάσταση' με πανηγυρικούς λόγους και προκλητικές δημόσιες εμφανίσεις.»

Μ’ αυτό το σκεπτικό, ο κ. Νικολάου, θεωρούσε «υπερβολικό και αποπροσανατολιστικό το θόρυβο που ξεσηκώθηκε σε βάρος του σημερινού πρέσβη στην ΟΔΓ κ. Λεωνίδα Ευαγγελίδη που γνωρίζω άλλωστε και εκτιμώ προσωπικά – και εντελώς ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι συμμερίζομαι απόλυτα την έστω ετεροχρονισμένη αλλά δίκαιη αγανάκτηση του φίλου μου Βαγγέλη Σακκάτου».

Απαντώντας στις ενστάσεις του κ. Νικολάου, η συντακτική επιτροπή των «Μεταναστευτικών Νέων» παρατηρούσε ότι «τα διαβατήρια των δημοκρατών και αντιχουντικών αφαιρούνταν πριν επί 'αποστατών' ή κατά τη δικτατορία 'κατ’ εντολή', αλλά ύστερα από ανάλογες εκθέσεις των αρμόδιων Προξένων. Δεν χωράει συζήτηση άλλωστε ότι στη Δυτική Γερμανία όλοι οι Πρόξενοι επί χούντας ήταν ξεκαθαρισμένοι και ενεργοί υποστηρικτές της δικτατορίας. Το ίδιο ισχύει και για την πρεσβεία και τα τμήματά της».

Με απάντηση στην ίδια εφημερίδα τρία παλιά στελέχη του ΠΑΚ (Ανδρέας Παπαδάτος, Νίκος Σωτηρίου και Βασίλης Ντούλας) επισημαίνουν ότι «όσοι τοποθετήθηκαν ως πρεσβευτές και ιδιαίτερα ως γενικοί πρόξενοι σε χώρες που ζούσαν Ελληνες μετανάστες ή και φοιτητές ήταν τυφλά αφοσιωμένοι στη χούντα. Αυτοί κατηύθυναν τον τρομοκρατικό μηχανισμό της χούντας στις περιοχές δικαιοδοσίας τους, αυτοί εξεβίαζαν τους μετανάστες και φοιτητές, αυτοί εξαγόρασαν συνειδήσεις, αυτοί έστελναν τις εκθέσεις για τη δραστηριότητα των δημοκρατών, αυτοί ακύρωναν τα διαβατήρια, αυτοί εισηγούνταν τις αφαιρέσεις της υπηκοότητας». Με επιστολή της προς τον υπουργό κ. Παπούλια, η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Φρανκφούρτης ζητάει με πολύ σκληρά λόγια να ανακαλέσει αμέσως «τον σημερινό χουντικό πρέσβη της Βόννης που προκαλεί και προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα του Ελληνισμού στη Δ. Γερμανία και υπονομεύει τα ελληνικά γνωστά δίκαια συμφέροντα της πατρίδας μας σ’ αυτήν εδώ τη χώρα». Το κλίμα της εποχής περιγράφεται από την απόφαση της ελληνικής κοινότητας του Μέντεν να κηρύξει ανεπιθύμητο τον νέο πρέσβη και να του ζητήσει να μην επισκεφτεί την πόλη «περιφρονώντας τα δημοκρατικά και πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων του Μέντεν», διότι τότε «η ευθύνη για οποιεσδήποτε εξελίξεις θα βαρύνουν τον ίδιο και μόνον αυτόν».


Σ.Σ.: Ο κ. Κοραντής που αναφέρεται από τον κ. Νικολάου ως μαχητικός υποστηρικτής της χούντας ήταν μέχρι πρότινος τιμημένος «δάσκαλος» του διπλωματικού σώματος. Ο γιος του, επίσης διπλωμάτης, τοποθετήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γιώργου Κ. Βουκελάτου
"Κβέλλενστρασε 2, Γερμανία 1960-1974"

(εκδ. Libro, Αθήνα 2003)
Σημαντική μαρτυρία για τον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων μεταναστών και εξορίστων στη Δυτική Γερμανία. Ηγετικό στέλεχος της Ενωσης Κέντρου τότε ο συγγραφέας, υπήρξε στη μεταπολίτευση ιδρυτικό μέλος της "Νέας Δημοκρατίας" και στη συνέχεια γενικός διευθυντής του κόμματος. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στην "υπόθεση Σακκάτου" και περιγράφεται το σκηνικό τρομοκρατίας των "αντιφρονούντων" στην τελευταία προδικτατορική περίοδο.

Βαγγέλη Σακκάτου
"Χωρίς Διαβατήριο"
(εκδ. Στράβωνας, Αθήνα 1996)
Συλλογή διηγημάτων, βασισμένων και στις εμπειρίες του συγγραφέα από τη ζωή των μεταναστών στη Γερμανία τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Βαγγέλη Σακκάτου
"Πλησιάζοντας προς το τέλος του αιώνα μας"

(εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1991)
Αναμνήσεις και ιδεολογική τοποθέτηση του συγγραφέα στα πρόθυρα του τέλους του αιώνα. Περιγράφονται αναλυτικά τα επεισόδια που συνόδευσαν την αφαίρεση του διαβατηρίου του από τον τότε πρόξενο Ντίσελντορφ και σημερινό γεν. γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

"Μεταναστευτικά Νέα"
Δεκαπενθήμερο όργανο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Δυτική Γερμανία και Δυτικό Βερολίνο (ΟΕΚ). Στα φύλλα 25-32 (τέλος 1987 - αρχή 1988) περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες για την αντίδραση των μεταναστών στην τοποθέτηση του κ. Λεωνίδα Ευαγγελίδη ως πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία.


 

(Ελευθεροτυπία, 21/11/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ