ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ

 

Ρεκόρ εργατικής εκμετάλλευσηςΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

"Παίξτε άτιμα με τους επιθεωρητές"

Σύμφωνα με την Εκθεση "Παίξτε τίμια στους Ολυμπιακούς", η παραποίηση στοιχείων και δεδομένων ώστε κατά τις επιθεωρήσεις να μη γίνονται αντιληπτές οι πραγματικές συνθήκες εργασίας συνιστά σύνηθες φαινόμενο στα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για τις εταιρείες αθλητικής ένδυσης. Τα παραδείγματα που ακολουθούν βασίζονται σε πληροφορίες προερχόμενες από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε πέντε εργοστάσια παραγωγής αθλητικών ρούχων στην Κίνα. Για την προστασία των πληροφορητών, οι πέντε μονάδες δηλώνονται με ένα αρχικό γράμμα.

Εργοστάσιο Ρ

Η πραγματικότητα: Οι μισθοί για εργασία με το κομμάτι πέφτουν κάτω από το ελάχιστο νόμιμο όριο και κυμαίνονται μεταξύ 24 και 36 δολαρίων το μήνα την περίοδο της χαμηλής κίνησης. Την περίοδο αιχμής οι εργάτες δουλεύουν συστηματικά από τις 7:30 το πρωί ως τις 2 το ξημέρωμα χωρίς ρεπό.

Τα παραποιημένα στοιχεία που δόθηκαν κατά την επιθεώρηση: Ψευδείς καταστάσεις μισθοδοσίας δίνουν την εντύπωση ότι οι εργάτες παίρνουν 42 δολάρια το μήνα. Στη συγκεκριμένη επαρχία ο ελάχιστος νόμιμος μισθός είναι 41 δολάρια. Οι εργάτες έχουν δασκαλευτεί να λένε ότι κάνουν ελάχιστες υπερωρίες και ότι έχουν ρεπό μια ημέρα την εβδομάδα.

(Το εργοστάσιο κατασκευάζει ρούχα για τις εταιρείες Adidas, Arena, Fila, Nike, Reebok και Speedo.)

Εργοστάσιο Π

Η πραγματικότητα: Ο μέσος μισθός για εργάτες που δουλεύουν με ημερομίσθιο είναι 60-72 δολάρια το μήνα. Για όσους δουλεύουν με το κομμάτι, ο μισθός πέφτει συχνά στα 36-48 δολάρια την περίοδο της χαμηλής κίνησης. Επιβάλλονται πρόστιμα για αδικαιολόγητη απουσία (τρία ημερομίσθια και τα ενδεχόμενα μπόνους), καθώς και για μειωμένη παραγωγή. Οι γαζώτριες δουλεύουν δωδεκάωρες βάρδιες. Οι υπερωρίες την περίοδο αιχμής είναι τέσσερις με πέντε ώρες. Δεν πληρώνονται με αυξημένο ωρομίσθιο τα Σαββατοκύριακα.

Τα παραποιημένα στοιχεία: Ψευδείς μισθοδοτικές καταστάσεις δίνουν την εντύπωση ότι οι εργάτες εισπράττουν 84-96 δολάρια το μήνα. Δεν σημειώνονται πουθενά τα πρόστιμα και οι μειώσεις μισθού. Οι εργάτες έχουν διδαχθεί να λένε ότι δουλεύουν δέκα ώρες την ημέρα το μάξιμουμ, ότι έχουν δύο ημέρες ρεπό την εβδομάδα και ότι πληρώνονται κανονικά τις υπερωρίες τους. Οι εργάτες ισχυρίστηκαν επίσης ότι έχουν εκπαιδευτεί πώς να απαντούν στους επιθεωρητές εργασίας σε 19 διαφορετικές ερωτήσεις. Οσοι τα «καταφέρουν καλά» την ώρα της επιθεώρησης επιβραβεύονται με 21,70 δολάρια.

(Το εργοστάσιο κατασκευάζει ρούχα για τις εταιρείες Fila, Lacoste, Nike, Reebok και Umbro.)

Εργοστάσιο Μ

Η πραγματικότητα: Οι εργάτες δεν παίρνουν τον κατώτερο νόμιμο μισθό την περίοδο της χαμηλής κίνησης. Την περίοδο αιχμής οι εργάτες δουλεύουν δεκαπέντε ώρες την ημέρα, χωρίς ρεπό. Υπερωρίες δεν καταβάλλονται.

Τα παραποιημένα στοιχεία: Μισθοδοτικές καταστάσεις δείχνουν ότι οι εργάτες παίρνουν τον κατώτερο νόμιμο μισθό των 54 δολαρίων το μήνα. Οι εργάτες έχουν διδαχθεί να λένε ότι δουλεύουν οκτώ ώρες την ημέρα, ότι οι υπερωρίες τους δεν ξεπερνούν τις τρεις ώρες ημερησίως και ότι έχουν δύο ημέρες ρεπό την εβδομάδα.

(Το εργοστάσιο κατασκευάζει ρούχα για την εταιρεία Umbro.)

Εργοστάσιο Ν

Η πραγματικότητα: Την περίοδο αιχμής οι εργάτες κάνουν επτά ή οκτώ ώρες υπερωρία (ως τις 2 το πρωί) και δεν έχουν ρεπό. Εργάτες που δουλεύουν στη γραμμή παραγωγής πληρώνονται με το κομμάτι. Ο μισθός τους δεν προστατεύεται στη χαμηλή περίοδο, όταν οι μισθοί πέφτουν στα 36 δολάρια το μήνα. Η πληρωμή με το κομμάτι ακολουθεί τις διακυμάνσεις που επιβάλλει η τιμή μονάδας την οποία πληρώνει ο αγοραστής. Πρόστιμα 2,40-3,60 δολαρίων το μήνα επιβάλλονται σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής.

Τα παραποιημένα στοιχεία: Η σύμβαση εργασίας προβλέπει ότι οι υπερωρίες δεν πρόκειται να υπερβούν τις τρεις ώρες την ημέρα και ότι οι εργάτες δικαιούνται δύο ρεπό την εβδομάδα. Ορισμένοι εργάτες δήλωσαν ότι εκπαιδεύτηκαν να δίνουν τις «σωστές» απαντήσεις και ότι το εργοστάσιο καθαρίστηκε προσεκτικά ενόψει της επιθεώρησης.

(Το εργοστάσιο κατασκευάζει ρούχα για τις εταιρείες Mizuno και Kappa.)
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γιάννη Ελαφρού, "Πιο γρήγορα, πιο πολλά, πιο φθηνά..."
("Καθημερινή" 14/3/2004)
Παρουσίαση της Εκθεσης της Oxfam με θέμα τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που ετοιμάζουν τα προϊόντα τα οποία θα λανσάρουν οι μεγάλες φίρμες στους Ολυμπιακούς.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.fairolympics.com
Η ιστοσελίδα της καμπάνιας «Play Fair at the Olympics» με την Εκθεση που παρουσιάζουμε σήμερα, καθώς και υλικό σχετικό με την ακραία εκμετάλλευση των εργατών και εργατριών που υφίστανται τις πιέσεις των πανίσχυρων εταιρειών ειδών αθλητικής ένδυσης.

http://www.cleanclothes.org
www.marketradefair.com και www.oxfaminternational.org
www.global-unions.org
Οι ιστοσελίδες των διεθνών οργανώσεων που έχουν αναλάβει την καμπάνια ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Πρόκειται για την Clean Clothes Campaign (CCC), διεθνή συνασπισμό 250 οργανώσεων καταναλωτών, συνδικαλιστών, μεταναστών, εργατριών κ.ο.κ., ο οποίος στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην παγκόσμια βιομηχανία ειδών ένδυσης.
Η Oxfam είναι μια συνομοσπονδία οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων που δουλεύουν σε εκατό χώρες προκειμένου να προωθήσουν βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Οι Global Unions περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU. Συνδέεται με 233 συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων υπολογίζονται σε 151 εκατομμύρια. Στην εκπόνηση της Εκθεσης πήρε μέρος και η Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών Υφάσματος, Ενδυσης και Δέρματος.

www.athens2004.com
Η επίσημη σελίδα του «Αθήνα 2004». Υπεράσπιση της χορηγίας ως θεσμού που έρχεται κατευθείαν από την ελληνική αρχαιότητα. Πληροφορίες για τα τρία επίπεδα χορηγίας: μεγάλοι εθνικοί χορηγοί, επίσημοι υποστηρικτές και επίσημοι προμηθευτές.

 

(Ελευθεροτυπία, 30/5/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ