ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

 

Παράπλευρες ζημιές στην «Αθήνα 2004»ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   

 


«Eνα σύγχρονο κάτεργο»

Στις 29 Ιανουαρίου 2002 επισκέφτηκε το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το συνδικάτο οικοδόμων του παρέδωσε ένα αναλυτικό υπόμνημα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο και το χαρακτήριζε ως «σύγχρονο κάτεργο». Πριν από λίγες μέρες (14/12/01) οι εργαζόμενοι είχαν θρηνήσει ένα συνάδελφό τους. Και στις 24/1/02 είχαν κατέβει σε προειδοποιητική απεργία διαμαρτυρίας.

Δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από αυτό το προφητικό ντοκουμέντο, το οποίο δυστυχώς αγνοήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιαστούν τα θύματα. Αλλοι πέντε εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό μέχρι το τέλος του 2003.

«Στο σημαντικό αυτό έργο παραβιάζονται όχι μόνο η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς και οι κανόνες για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά καταπατείται κι αυτή ακόμα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

- Στα περισσότερα σημεία του εργοταξίου δεν υπάρχει, όχι μόνο πόσιμο νερό, αλλά ούτε και νερό για να πλυθούν οι εργαζόμενοι..

- Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να αλλάζουν οι εργαζόμενοι και για τη φύλαξη των ρούχων τους.

- Δεν υπάρχουν χώροι για να τρώνε το κολατσιό τους οι εργαζόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενος έπαθε σοβαρό ατύχημα στην προσπάθειά του να βρει κατάλληλο χώρο για να κολατσίσει.

- Οι ελάχιστες τουαλέτες που υπάρχουν από χώροι υγιεινής έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης (δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ).

- Δεν υπάρχει συγκοινωνιακό μέσο για τη μεταφορά των εργαζομένων στον τόπο δουλειάς.

- Δεν υπάρχει στο εργοτάξιο ασθενοφόρο αυτοκίνητο, για τη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία από τα συχνά ατυχήματα.

- Δεν υπάρχει γιατρός τις ώρες λειτουργίας του εργοταξίου, με αποτέλεσμα το ιατρείο που υπάρχει να έχει καταντήσει βιτρίνα.

- Τα μέσα ατομικής προστασίας από αρκετούς εργοδότες χρεώνονται στους εργαζόμενους ή δεν δίνονται καθόλου.

- Οι σκαλωσιές στη φάση της κατασκευής των καλουπιών είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

- Υπάρχουν στα κτίρια ή στις εκσκαφές ανοίγματα που δεν φράζονται και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν οι κατάλληλες σκάλες για την είσοδο σε κτίρια που βρίσκονται στη φάση της κατασκευής.

- Σε αρκετές περιπτώσεις οι υπεργολάβοι δεν χρησιμοποιούν επαγγελματίες χειριστές γερανών και δουλεύουν οι ίδιοι τους γερανούς.

- Απ' όλους τους εργοδότες παραβιάζεται το κατακτημένο και το συμβατικό ωράριο, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να προσφέρουν καθημερινά πάνω από δύο ώρες εργασία χωρίς να πληρώνονται τις νόμιμες προσαυξήσεις που ορίζει ο νόμος. Σε αρκετές περιπτώσεις η αμοιβή των πρόσθετων εργάσιμων ωρών είναι κάτω από το ωρομίσθιο. Κατά κανόνα όσοι εργαζόμενοι δεν δέχονται να δουλέψουν τις επί πλέον από το ωράριο τους ώρες απολύονται, όπως επίσης απολύονται κι αυτοί που δεν παραβιάζουν το πενθήμερο και δεν δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή.

- Συστηματικά παραβιάζεται η ασφαλιστική νομοθεσία. Δεν ασφαλίζονται στο σύνολο τους οι υπερωριακές ώρες, ούτε βέβαια η εργασία του Σαββατοκύριακου.

- Τα ημερομίσθια δεν ασφαλίζονται με βάση το πραγματικό μικτό μεροκάματο που παίρνει ο εργαζόμενος, αλλά το πώς συμφέρει τον κάθε εργοδότη.

- Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες αυθαίρετα δεν ασφαλίζουν όλες τις μέρες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

- Σε αρκετούς αλλοδαπούς εργαζόμενους δεν δίνουν οι εργοδότες Σύμβαση Εργασίας ή βεβαίωση για να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής και εργασίας.

- Δεν πληρώνουν στους εργαζόμενους τα ημερομίσθια όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω βροχής, παρά του ότι έχουν τους εργαζόμενους στη διάθεσή τους στον τόπο της δουλειάς. (…)

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα και από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, που κάνουν οι εργοδότες. Αν προσθέσουμε και την άσχημη συμπεριφορά ορισμένων υπεργολάβων και εργοδηγών (ψυχολογική πίεση, βρίσιμο, προσωπικές προσβολές κ.ά.) τότε διαπιστώνει κανείς ότι ο χαρακτηρισμός κάτεργο είναι επιεικής».
 

 


Με το αίμα των εργατών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εμφανίζονται ως "εθνική υπόθεση", ως ένα γεγονός που μας αφορά όλους και το οποίο πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Μας λένε πως από την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα κερδίσει όλη η χώρα, ενώ μια αποτυχία θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους μας.

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ανεπιθύμητοι. Το μεροκάματο του τρόμου στα Ολυμπιακά έργα και τα εργατικά "ατυχήματα" δεν μπορούν να θεωρούνται περίπου ως "παράπλευρες απώλειες" προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της "Μεγάλης Ιδέας", η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αντιστεκόμαστε στη συνωμοσία της σιωπής: τα Ολυμπιακά έργα χτίζονται με το αίμα και τις ζωές ελλήνων και ξένων εργατών. Αυτοί που οργανώνουν και στηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτοί που κερδοσκοπούν και επωφελούνται θα πρέπει σύντομα να λογοδοτήσουν.


ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Daniel Howden, Nikolaos Zirganos, Nikolaos Leontopoulos "Thirteen workers die as safety standards are ignored in race to build Olympic sites" (The Independent, 3/4/04). Το πρόσφατο ρεπορτάζ στη βρετανική εφημερίδα θορύβησε τους υπεύθυνους και κινητοποίησε τα αρμόδια υπουργικά γραφεία.

Υπουργείο Εργασίας - Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) "Ενημερωτικό φυλλάδιο για την υγιεινή και την ασφάλεια στις οικοδομές".
http://www.ypergka.gr/index_gr.html
Σύνοψη των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής που υποτίθεται ότι πρέπει να τηρούνται σε όλες τις οικοδομές. Η σύγκριση με την πραγματικότητα των ολυμπιακών εργοταξίων γεννά μόνο θλίψη.

Τάκη Καμπύλη "Η ντροπή του '2004'" (Τα Νέα, 15-16/11/03). Ρεπορτάζ για την αντιμετώπιση του Ιμπραχίμ Μουχάμαντ Αλίσα από τη Συρία που έμεινε παράλυτος το 2002 επειδή δεν υπήρχαν μέτρα ασφάλειας στο ολυμπιακό χωριό.

Μανώλη Αθανασίου "Εργασιακές Σχέσεις και Ολυμπιάδα 2004" ("Τεχνικοί Δρόμοι", Δεκέμβριος 2002). Ανάλυση των πιέσεων και των αυθαιρεσιών που διέπουν τις κατασκευαστικές προδιαγραφές των ολυμπιακών έργων.

"Δικαιώματα των εργαζομένων στην οικοδομή" (Συνδικάτο Οικοδόμων, 2004).
Χρηστική σύνοψη των δικαιωμάτων των οικοδόμων, με διευθύνσεις αρμόδιων υπηρεσιών, κ.λπ. Εχει εκδοθεί και στις βασικές γλώσσες των μεταναστών που δουλεύουν στις οικοδομές.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.rizospastis.gr
Η εφημερίδα του ΚΚΕ είναι η μόνη στον ημερήσιο Τύπο που φιλοξενεί τακτικά ρεπορτάζ και στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας και τα ατυχήματα στα ολυμπιακά εργοτάξια.

http://athens.indymedia.org
Συχνές αναφορές σε έργατικά ατυχήματα και στην εργασιακή πραγματικότητα του "2004".

http://www.anti2004.net
Η ιστοσελίδα της καμπάνιας "Αντί-2004".

 

(Ελευθεροτυπία, 2/5/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ