ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ '81 ΜΠΑΜΠΑ;

 

...και οι 100 τελευταίεςΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   100ή ΜΕΡΑ (28/11/2003): Για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα παρακολούθησεων του ΝΑΤΟ, παραδέχεται ο Γιάννος Παπαντωνίου. Επιλεκτικά επιδόματα δίνει στα "ρετιρέ" των δημοσίων υπαλλήλων ο υφ. Οικονομίας Φαρμάκης. Αποφυλακίζονται οι 7 απεργοί πείνας και ο Πετσάλνικος δηλώνει πως δεν υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Εξαίρεση από ειδικούς φόρους των υπεράκτιων εταιρειών.

99η: Ο Σημίτης εγκαινιάζει νοσοκομείο στη Θήβα. Στις Βρυξέλλες οι 15 υπουργοί Εσωτερικών προχωρούν στο βιομετρικό φακέλωμα. Τα "κινέζικα" εμπορικά καταστήματα και τους "πάγκους" βάζει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ.
 

97η: Με "Κάρμινα Μπουράνα" εγκαινιάζονται από τον Σημίτη 23 χλμ. Αττικής Οδού με αναφορές στον Στέφανο Μάνο.

96η: Ο Καλατράβα υπόσχεται στον Βενιζέλο ότι όλα θα είναι στην ώρα τους. Ο Χρυσοχοϊδης επιτίθεται στη Ν.Δ. και στον Τύπο για τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

95η: Με τις ευλογίες των ΗΠΑ θα προχωρήσει η πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Αμυνα, δηλώνει στις Βρυξέλλες ο Παπαντωνίου. Η Ολυμπιακή καταθέτει αγωγές κατά των απεργών φροντιστών. Αναγγέλλονται εκ νέου 9.300 θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

94η: Για πολλοστή φορά ο Σημίτης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποχωρήσει πριν από τις εκλογές.

93η: Τον Ρήγα Φεραίο επικαλείται ο Γ. Παπανδρέου αντιδρώντας σε δήλωση Χριστόδουλου περί "βαρβάρων" Τούρκων. Την πολιτική των συντηρητικών που οδηγεί στην "παντοκρατορία της αγοράς" κατηγορεί ο Σημίτης, ενώ στην ευρωζώνη η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στις δαπάνες για δημόσια υγεία. Τρύπα 300 εκατομ. ευρώ από το "Ξυστό" καλείται να καλύψει η κυβέρνηση. Ο Πασχαλίδης εξαγγέλλει ευρωπαϊκό κέντρο αποτροπής "λαθρομεταναστών". Ψηφίζεται το "δασικό" νομοσχέδιο.

92η: Ο Παπανδρέου διαψεύδει ότι θα διαδεχθεί τον Σημίτη. Εξαγγέλλονται πάλι τα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων.

90ή: Νέες συλλήψεις τρομοκρατών προαναγγέλλει ο Φλωρίδης, την ημέρα που εκφωνούνται οι ποινές στην υπόθεση "17Ν". Πρώτη η Ελλάδα σε πολεμικές δαπάνες ανάμεσα στις 25 χώρες της Ε.Ε. Το υπουργείο Εργασίας απαιτεί διπλάσια ένσημα από τους μετανάστες.

89η: Παραχωρείται στην Εκκλησία έκταση 27 στρεμμάτων στον Καρέα.

88η: "Για κοινωνικούς λόγους" η Βάσω Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα "να συνδεθούν προσωρινά" με οργανισμούς κοινής ωφέλειας τα αυθαίρετα.
 

86η: Αυξήσεις έως 8,8% στις συντάξεις του Δημοσίου για το 2004 υπόσχεται η κυβέρνηση. Η Βάσω Παπανδρέου αποσύρει τη διάταξη για τα 27 στρέμματα του Καρέα στην Εκκλησία.

82η: Πρόταση Σημίτη στον Μπλερ για κοινή έκθεση των Μαρμάρων του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα. Δρομολογείται από τον Πάχτα με πρωτοφανή τρόπο και άγνωστο κόστος η μεταβίβαση της αμαρτωλής TVX σε νέο "όμιλο επενδυτών". Παράταση στους ταξιτζήδες για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών.

80ή: Στη Μαγνησία ο Παπανδρέου δηλώνει "προχωρούμε νικηφόρα με τον Κώστα Σημίτη". Βροχή τροπολογιών στη Βουλή ικανοποιεί "οικιστικές ανάγκες" και δίνει ακίνητο στην Εκκλησία προς αξιοποίηση.

79η: Οι μικρομεσαίοι θα δανειοδοτούνται μέσα σε 20 μέρες. Πενταπλασιάστηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού.

76η: Κι άλλοι υπάλληλοι θα προσληφθούν στα ΚΕΠ από τους δήμους, ενώ θα μονιμοποιηθούν 4.000 συμβασιούχοι έργου.

75η: "Θα διαμορφώσω και θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις όταν πρέπει και όπως πρέπει", λέει στη Βουλή ο Σημίτης. "Ολοι μαζί με τον Κώστα Σημίτη μπροστά", δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου.

71η: Στα 50 στρέμματα μειώνεται η απαίτηση για ιδιωτική πολεοδόμηση.

69η: Υπερβολικές θεωρεί τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ για αύξηση κατά 7% το 2004 στους βασικούς μισθούς ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας. Εξαγγέλλεται πάλι η πρόσληψη 50.000 ανθρώπων το 2004 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

68η: Με καταγγελίες για αδιαφανείς και πελατειακές πρακτικές στενών συνεργατών του Γιάννου Παπαντωνίου παραιτείται από την προεδρία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων ο καθηγητής Γ. Σωτηρέλλης.

67η: Ο Παπανδρέου συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Σημίτη για συντεταγμένη διαδοχή. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος υποστηρίζει ότι "το ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε για μια ακόμη φορά", ενώ ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης υπαινίσσεται ότι όλα είχαν αποφασιστεί από το καλοκαίρι. Ο Χριστοδουλάκης ανακοινώνει ότι το 2004 θα αποκρατικοποιήσει τα κρατικά λαχεία.

65η: Ανακοινώνεται ότι θα μιλήσει δημόσια ο Σημίτης για την "ανατροπή" του σκηνικού. Το οικονομικό επιτελείο οργανώνει την είσοδο των Τουριστικών Ακινήτων στο χρηματιστήριο και την πώληση των ολυμπιακών ακινήτων.

63η: Νέες δημοσκοπήσεις για τη μεγάλη δημοτικότητα του Γ. Παπανδρέου μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.

62η: Τεχνητή συγκράτηση του δημόσιου χρέους με τράμπα ομολόγων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

58η: Ο νέος ηγέτης μιλάει για "μεγάλη δημοκρατική παράταξη" στην Κ.Ε. Αρχίζει η επιστροφή στελεχών.

57η: Προσχωρεί η Μαρία Δαμανάκη. Ο Παπανδρέου υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.

55η: Φλωρίδης και Μίλερ συμφωνούν για στρατιωτικοαστυνομικές αμερικανικές ασκήσεις στην Ελλάδα ενόψει Ολυμπιάδας. Ο Παπανδρέου ξεκινά την πορεία του από το Καλέντζι.

53η: Ο "εκσυγχρονισμός" αντικαθίσταται από τη "συμμετοχική δημοκρατία".

52η: Οικιστική αξιοποίηση 1.000 στρεμμάτων του "πάρκου" στο τέως αεροδρόμιο Ελληνικού. Επτά νομοσχέδια σε μια μέρα.

51η: Ο Σημίτης παρουσιάζει στο Ηράκλειο τη Χάρτα Σύγκλισης και υπόσχεται 1 τρισ. δρχ. στην Κρήτη ως το 2008.

50ή: Μυστήριο ραντεβού Χρυσοχοϊδη-Καρατζαφέρη στη Βουλή.

48η: Ο Γιώργος στη Θράκη μειώνει τους εξοπλισμούς και ο Γιάννος τη στρατιωτική θητεία. ΜΑΤ κατά των κατοίκων των Καλυβίων που ζητούν πρόσβαση στις ακτές τους που εκποίησε η κυβέρνηση.

47η: Η Γενική Τράπεζα κατακυρώνεται στη Σοσιετέ Ζενεράλ. Ελαιοπαραγωγοί της Αιγιαλείας συγκρούονται με ΜΑΤ.

46η: Εξαγγελία Παπανδρέου στο Λαύριο για εργασία νέων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές επί 4 χρόνια. Ο Τσοχατζόπουλος αποσύρει διατάξεις νομοσχεδίου για τον έλεγχο των καζίνο.

45η: Ο Λαλιώτης αγκαλιάζεται με τον Παπανδρέου, ο οποίος αργότερα μιλά σε γυναίκες υποσχόμενος παιδικούς σταθμούς, νέα τεχνολογία, επιδότηση εργοδοτών που προσλαμβάνουν μητέρες και Συνήγορο Ισότητας.

44η: Τροπολογία Πάχτα υπέρ Στέγγου και άλλα νομοσχέδια εξπρές. Ο ανακριτής καλεί τον πρώην προέδρο του Χρηματιστηρίου για τις "φούσκες". "Η λαϊκή βάση θα αποφασίσει την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ", λέει στο Λονδίνο ο Παπανδρέου. Ο Σημίτης υπερασπίζεται την πορεία των ολυμπιακών έργων. Η επιλογή Γκερέκου θα διεμβολίσει τον δεξιό χώρο, λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

41η: Απομάκρυνση Πάχτα και 9 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ο Πάγκαλος διαφωνεί με τη μέθοδο της "καρατόμησης".

40η: Ο Γιώργος, σύμφωνα με γκάλοπ προ Πάχτα, "ψαλιδίζει κι άλλο τη διαφορά" με τη Ν.Δ.

39η: Εως τη διάλυση της Βουλής εκκρεμούν 13 νομοσχέδια και άγνωστος αριθμός τροπολογιών που αποσύρονται από το φόβο κραξίματος. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι σε δύο χρόνια πούλησε προς 5,8 δισ. ευρώ μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας (ανυπολόγιστης αξίας).

38η: Ο Κ. Σημίτης αποχαιρετά τη Βουλή, ως πρωθυπουργός. Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής τάσσεται υπέρ Πάχτα.

37η: Ο Παπανδρέου εγγυάται το εισόδημα των αγροτών και την ισότιμη θέση των Τσιγγάνων και των παλιννοστούντων και μιλά σε νεανικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.

34η: Μαζική συγκέντρωση υπέρ Πάχτα στον Πολύγυρο. Η χώρα μας σπάει όλα τα φράγματα στις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

33η: Ανοίγει η ψαλίδα στα γκάλοπ, αλλά ο Παπανδρέου είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός. Αυτοκριτική Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Αυξήθηκαν το 2003 οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα (145 νεκροί, 6.500 τραυματίες).

32η: Ο Σημίτης εγαινιάζει το νοσοκομείο του Πύργου. Αρχίζει το πρόγραμμα του ετήσιου φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ. Οργανώνεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ ευκαιρία αντεπίθεσης με τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό.

31η: Συνέντευξη Γιώργου στη ΝΕΤ: "Σπουδές σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς" και ενοποίηση υπουργείων Παιδείας και Εργασίας. Διαζύγιο Ανδριανόπουλου - Ν.Δ. Ο Στ. Μάνος υπερψηφίζει στη Βουλή ό,τι απέμεινε από το εκλογικό νομοσχέδιο του Σκανδαλίδη.

29η: Με συνοπτικές διαδικασίες και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιείται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

27η: Ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται με 99,9% από 1.017.145 μέλη και φίλους του κόμματος.

26η: Νέα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Στον Κορυδαλλό ο Γιώργος (ξανά)διώχνει τις φυλακές, στη ΓΣΕΕ εγγυάται τις ...κατακτήσεις των συνταξιούχων και μετά πηγαίνει στον άλλο "κοινωνικό εταίρο", τον ΣΕΒ. Ο Λαλιώτης παρομοιάζει την αυτοοργάνωση του ΠΑΣΟΚ το 1974 με το "συμμετοχικό" δημοψήφισμα του Γιώργου.

25η: "Αμφίπλευρη διεύρυνση": Μάνος, Ανδριανόπουλος, Δαμανάκη, Ανδρουλάκης. Ευτυχής δηλώνει ο Πάγκαλος.

24η: Κλείνει η Βουλή με 8 νομοσχέδια στο συρτάρι. Ανάμεσά τους κι ένα για την ίση μεταχείριση των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκείας κ.ο.κ. Ξαφνικά βρίσκονται τα λεφτά για τους ιπτάμενους φροντιστές της Ολυμπιακής.

22η: Χιονιάς. "Πού είναι το κράτος", ρωτούν οι αποκλεισμένοι και η ψαλίδα ξανανοίγει υπέρ της Ν.Δ.

19η: Στο Ηράκλειο ο Παπανδρέου εξαγγέλλει μέτρα για την ανακούφιση των θυμάτων του χιονιά.

18η: Διαπραγματεύσεις για το ντιμπέιτ. Ταυτόχρονα θα χορηγούνται η κύρια και η επικουρική σύνταξη, όταν εφαρμοστεί ο νέος νόμος.

17η: Ο Σημίτης εγκαινιάζει το νέο (υδροβόρο) ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στη Μελίτη. Σε ΚΑΠΗ, ο Παπανδρέου υπόσχεται 700 ευρώ σύνταξη ΙΚΑ, 300 ΟΓΑ και Ιντερνετ για ηλικιωμένους. Το 68% των πολιτών ζητά ντιμπέιτ με όλους του πολιτικούς αρχηγούς. Ξέφυγε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6,9% του ΑΕΠ.

16η: Βόλτα Σημίτη με το τραμ. Η νεολαία ΠΑΣΟΚ ξεκινά εκστρατεία αιμοδοσίας. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι δεν καταδικάζει το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Γιάννος μειώνει κι άλλο τη στρατιωτική θητεία, δεκαπλασιάζει το μισθό των φαντάρων και αυξάνει μισθούς και επιδόματα των μονίμων.

15η: Ο Παπανδρέου παρουσιάζει το πρόγραμμά του για την Παιδεία.

11η: Με πρόταση Παπανδρέου το ντιμπέιτ θα γίνει με όλους. Ο Παπανδρέου ανακοινώνει τα μέτρα για τις γυναίκες. Η κυβέρνηση διεκδικεί από την Ε.Ε. χρήματα για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό. Φουντάρει το ΧΑΑ.

10η: Παπανδρέου με Σημίτη στη Θεσσαλονίκη: "Η Ν.Δ. θα φέρει την οπισθοδρόμηση". Ο Κακλαμάνης εξηγεί ότι η "ανατροπή είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πολιτικής του κινήματός μας". Ο Πάγκαλος υπερασπίζεται την "πολυφωνία".

6η: Φτάνει ο Τζακ Λανγκ, τέως υπουργός Πολιτισμού, στο πλευρό του Γιώργου για ένα ούζο στον Πειραιά. Υπόθεση Βρέντζου.

5η: Ο Παπανδρέου στη Λάρισα δίνει τα ρέστα του στους συνταξιούχους, διπλασιάζοντας τη σύνταξη του ΟΓΑ (στα 800 ευρώ) και φτάνοντας το ΙΚΑ-ΤΕΒΕ επίσης στα 800.

4η: Ο Σημίτης υποστηρίζει στην Ιθάκη ότι υπάρχουν τα χρήματα που θα καλύψουν τις παροχές που εξαγγέλλει ο Παπανδρέου. Ο Μάνος ζητά να περιοριστεί κι άλλο η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων.

3η: Ξεσπάει το αστυνομικοπολιτικό θέμα με τα ακροδεξιά φυλλάδια.

2η: Συνέχεια με τα φυλλάδια. Ο Γιώργος στον Πύργο μιλά για "υπόθαλψη ακροδεξιών νοοτροπιών" μέσα στη Ν.Δ. Ο Σημίτης στη Σάμο κατηγορεί τη Δεξιά ότι κρύβει τους ακραίους και όλα αυτά κάνουν τον Ακη να εκτιμά ότι η αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι.
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Μιχάλη Σπουρδαλάκη
«ΠΑΣΟΚ, δομή, εσωκομματικές κρίσεις και συγκέντρωση εξουσίας»

(εκδ. Εξάντας, Αθήνα 1988)
Η πρώτη σοβαρή επιστημονική μελέτη για το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ. Μετά την ανάλυση της προϊστορίας και της πορείας του κόμματος προς την εξουσία περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για το πρόγραμμα της «Αλλαγής» και την άνοδο στην κυβέρνηση. Κεντρική εκτίμηση του συγγραφέα είναι ότι ο αρχικός προεκλογικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σε απογοήτευση, η δε νέα πολιτική «εκτός του ότι δεν ανταποκρινόταν στις μεγάλες προσδοκίες του λαού, συχνά ερχόταν σε αντίθεση με αυτό καθαυτό το πρόγραμμα του Κινήματος».

«Ραντεβού με την ιστορία»
(εκδ. Κάκτος, Αθήνα 1981)
Σύνοψη των προεκλογικών υποσχέσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το «χωρίς συγγραφέα» βιβλίο εκδόθηκε ένα μήνα μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Σύμφωνα με το εισαγωγικό του εκδότη, τα κείμενα στηρίζονται σε «αφηγήσεις στενών φίλων και συνεργατών του, αλλά και σε δημοσιεύματα των 'Νέων'».

Σωτήρη Κωστόπουλου
«ΠΑΣΟΚ 2 χρόνια»

(εκδ. Κάκτος, Αθήνα 1983)
Λεπτομερής καταμέτρηση των μέτρων (και των εξαγγελιών) του ΠΑΣΟΚ κατά τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης. Γραμμένο από τον τότε Γενικό Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών έχει σαφή προπαγανδιστικό χαρακτήρα και θέτει ως προτεραιότητα της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τη «συμφιλίωση κράτους και λαού».

Γεωργίου Ράλλη
«Πολιτικές εκμυστηρεύσεις 1950-1989»

(επιμ. Παύλου Β. Πετρίδη, εκδ. Προσκήνιο, Αθήνα 1990)
Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας που παρέδωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1981 περιγράφει στις αναμνήσεις του την κρίσιμη περίοδο της μετάβασης.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 14/3/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ