ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο βαθμός 0,8% του ανθρωπισμού

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

1. / 2.   

Ιστορίες ντροπής

Από τις δεκάδες περιπτώσεις προσφύγων που αντιμετωπίζουν την άρνηση των ελληνικών αρχών να τους παρέχουν άσυλο ξεχωρίσαμε έξι χαρακτηριστικές. Τα στοιχεία των αναφερομένων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας:

* Ο Α. είναι Ιρανός και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στη χώρα του μετά την εγκαθίδρυση του ισλαμικού καθεστώτος. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του υπέστη βασανιστήρια. Μετά την αποφυλάκισή του, το καθεστώς εξακολουθούσε να τον παρακολουθεί. Το 1999 και το 2000 συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του θεοκρατικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και πάλι. Διέφυγε παράνομα και μέσω Τουρκίας έφτασε στην Ελλάδα, όπου υπέβαλε αίτημα ασύλου. Το αίτημά του απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ασκησε προσφυγή που εξέτασε η αρμόδια Επιτροπή, η οποία γνωμοδότησε να του χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Ο υπουργός εξέδωσε αρνητική απόφαση.

* Ο Β. είναι Τούρκος και συμμετείχε στο δημοκρατικό φοιτητικό κίνημα. Συνελήφθη και κρατήθηκε σε ειδικό θάλαμο βασανιστηρίων όπου τον υπέβαλαν ανά δέκα λεπτά σε ηλεκτροσόκ. Μετά την αποφυλάκισή του τέθηκε σε παρακολούθηση. Η αστυνομία τον ξανασυνέλαβε αρκετές φορές και τον κράτησε για λίγες μέρες στη φυλακή. Για τελευταία φορά συνελήφθη το 1999. Κατά την ανάκριση υπέστη άγριο ξυλοδαρμό, στη συνέχεια υποβλήθηκε στο μαρτύριο του σταυρού, σε συστηματικά ηλεκτροσόκ και σε στέρηση ύπνου. Σε κακά χάλια μεταφέρθηκε σε φυλακή, όπου συμμετείχε στη μαζική απεργία πείνας των κρατουμένων. Μετά τη φονική εισβολή του στρατού μεταφέρεται σε κελί απομόνωσης άλλης φυλακής. Οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια δεν τον κάμπτουν. Συνεχίζει την απεργία πείνας μέχρι τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Τελικά αποφυλακίζεται λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Διαφεύγει στην Ελλάδα και αμέσως ζητά πολιτικό άσυλο. Σε πρώτο βαθμό το αίτημά του απορρίφτηκε. Η αρμόδια Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά, αλλά η τελική απόφαση του Υπουργού εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο.

* Ο Γ. είναι Τούρκος υπήκοος κουρδικής καταγωγής, από χωριό του Ντιγιαρμπακίρ. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε στις διαμαρτυρίες και το πολιτικό κίνημα των Κούρδων. Εχει υποστεί διώξεις εξαιτίας της πολιτικής στράτευσης όλης της οικογένειάς του. Εχει στενή συγγένεια με πολιτικό στέλεχος που διώκεται για «αποσχιστική δραστηριότητα» και διώκεται με βάση κατάθεση που έχει αποσπαστεί από άλλο συγγενή του ύστερα από βασανιστήρια. Η αίτηση ασύλου του έχει απορριφτεί σε πρώτο βαθμό. Η αρμόδια Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά, αλλά η τελική απόφαση του υπουργού εκκρεμεί πάνω από ένα χρόνο.

* Ο Δ. είναι Ιρακινός κουρδικής καταγωγής. Συνελήφθη από το καθεστώς του Σαντάμ ως στέλεχος κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε (σύμφωνα με σχετική βεβαίωση του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων). Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο. Αφέθηκε ελεύθερος σε μια από τις «γενικές αμνηστίες» που συνήθιζε να εξαγγέλλει ο Σαντάμ, αλλά λίγες μέρες αργότερα οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι του και εκτέλεσαν τον αδελφό του. Ο ίδιος κατέφυγε στο βόρειο Ιράκ και κατόπιν απόφασης του κόμματός του διέφυγε στην Ελλάδα και ζήτησε άσυλο. Η αίτησή του απορρίφτηκε σε πρώτο βαθμό και παρά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών απορρίφτηκε και σε δεύτερο βαθμό.

* Ο Ε. είναι κομμουνιστής και άθεος συγγραφέας από το Αφγανιστάν που έφυγε από τη χώρα του επί καθεστώτος Ταλιμπάν. Στην αυτοεξορία συνεχίζει την πολιτική και συγγραφική του δράση. Αν αναγκαστεί να επιστρέψει στη χώρα του, κινδυνεύει από τις φονταμενταλιστικές ομάδες και από το ίδιο το επίσημο ισλαμικό κράτος. Το αίτημα για άσυλο που υπέβαλε στην Ελλάδα απορρίφτηκε σε πρώτο βαθμό. Παρά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Προσφυγών, ο υπουργός απέρριψε την αίτησή του και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός τριών μηνών.

* Η Ζ. είναι Σουδανή και έχει υποστεί διώξεις από το στρατιωτικό καθεστώς του Ομέρ Χασάν αλ Μπεσίρ που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1989. Η Ζ. διώκεται επειδή είναι χριστιανή και υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξιθρησκεία. Συνελήφθη, κρατήθηκε στην απομόνωση και βασανίστηκε δύο φορές. Η αίτησή της απορρίφτηκε σε δεύτερο βαθμό από τον υπουργό, παρά τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

"Οι πρόσφυγες του κόσμου 2000. Πενήντα χρόνια ανθρωπιστικής δράσης"
Εκδοση "Ελληνικά Γράμματα".

"Καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα"
Εκδοση Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αθήνα 1997.

"Η συνέντευξη με τους αιτούντες την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα"
Εκδοση Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεύτερη έκδοση, Αθήνα 2003.

"Εγχειρίδιο για τις διαδικασίες και τα κριτήρια καθορισμού του καθεστώτος των προσφύγων"
Εκδοση Υπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τέταρτη έκδοση, Αθήνα 2003.


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.unhcr.ch
Η διεθνής ιστοσελίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πληροφορίες για τις δραστηριότητές της, διεθνή νέα σχετικά με τα προβλήματα των προσφύγων, στατιστικές κ.ο.κ.

www.unhcr.gr
Η ελληνική ιστοσελίδα της Υπατης Αρμοστείας. Στοιχεία για την αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα, η σχετική ελληνική νομοθεσία, πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να βοηθήσει το έργο της Υπατης Αρμοστείας κ.ο.κ.

www.amnesty.org
Η ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου ταξινομούνται συστηματικά στοιχεία για τους πρόσφυγες σε διεθνές επίπεδο.


ΔΕΙΤΕ

"Στα σύνορα του κόσμου" (In This World) του Μάικλ Γουϊντερμπότομ (2002).
Μια αληθινή ιστορία δυο αφγανών πιτσιρικάδων που ξεκινούν από ένα άθλιο στρατόπεδο προσφύγων στην Πεσαβάρ του Πακιστάν με τελικό προορισμό το Λονδίνο. Με ντοκιμαντερίστικο ρυθμό και χωρίς μελοδραματισμό παρακολουθούμε το παράνομο και επικίνδυνο ταξίδι τους μέσω Ιράν, Τουρκίας, Ιταλίας, Γαλλίας προς την καλύτερη ζωή. Πίσω από την απαξιωτική ταμπέλα του "λαθρομετανάστη" υπάρχει πάντα μια ηρωική ιστορία πραγματικών ανθρώπων, ίδιων με μας.

 

(Ελευθεροτυπία, 23/11/2003)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ