ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ 1936

 

Επιχείρηση «ολυμπιακή ασφάλεια»

1. / 2.   

 

Η ελληνική «Αλ Κάιντα» του 1936


Η «τρομοκρατική» απειλή εναντίον της Ολυμπιάδας του Βερολίνου προερχόταν... από την Ελλάδα. 

Το χειρόγραφο σημείωμα που βλέπετε με το σφυροδρέπανο και τα αντιχιτλερικά συνθήματα στα ελληνικά που δημοσιεύουμε στάλθηκε τον Μάιο του 1936 στον Καρλ Ντιμ, γενικό γραμματέα της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας και μέλος της γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Αμέσως το σημείωμα δόθηκε από τον Ντιμ στον Τέοντορ Λέβαλντ, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας του '36, τον ομόλογο δηλαδή της κυρίας Αγγελοπούλου και εκείνος το παρέδωσε στην Γκεστάπο, με την παράκληση να ερευνηθεί η «υπόθεση». Σήμανε συναγερμός για την ανακάλυψη της επικίνδυνης «κομμουνιστικής συνωμοσίας», αλλά οι έρευνες δεν απέδωσαν.

Οι ελληνικές αρχές κλήθηκαν από τον Λέβαλντ να συνδράμουν την Γκεστάπο, αλλά στο χειρόγραφο σημείωμα δεν υπήρχε ένδειξη οργάνωσης και έτσι δεν έγινε δυνατός ο εντοπισμός του «ενόχου».

Για να αποσείσουν, μάλιστα, τις ευθύνες τους, οι ελληνικές αρχές αποφάνθηκαν ότι δεν προέρχεται το σημείωμα από Ελληνα, διότι έχει πολλές «ανορθογραφίες»!

Βέβαια ορθογραφικά λάθη υπάρχουν, αλλά το σημείωμα στάλθηκε από τη Θεσσαλονίκη. Λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος «ξένος» έστησε ολόκληρη πλεκτάνη για να ενοχοποιήσει την Ελλάδα. Αλλωστε, ο Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη έχει μείνει στην ιστορία για τις εργατικές κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ επαναστατών εργατών διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής. Ούτως ή άλλως, το σημείωμα δεν ήταν παρά μια απλή έγγραφη διαμαρτυρία.

Οι δύο γερμανοί αξιωματούχοι που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν προέρχονταν από εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, αλλά συνεργάστηκαν στενά με τον Χίτλερ και προσέδωσαν στο ναζιστικό καθεστώς την απαιτούμενη «ολυμπιακή πατίνα», έτσι ώστε να λειτουργήσει η χιτλερική προπαγάνδα.

Ο Τέοντορ Λέβαλντ έπεσε γρήγορα σε δυσμένεια, διότι αποκαλύφτηκε ότι είχε κάποια εβραϊκή ρίζα! Αντιθέτως, ο Καρλ Ντιμ επέζησε του ναζισμού και υπήρξε ιδρυτής της Ολυμπιακής Ακαδημίας που εδρεύει στην ελληνική Ολυμπία. Στον κατά τα άλλα «ιερό» αυτό χώρο τιμάται ακόμα και σήμερα με ειδική αναθηματική στήλη ο στενός αυτός συνεργάτης των δύο μεγάλων «ολυμπιστών», του Κουμπερτέν και του Χίτλερ.



Ολυμπιακή δημοσιογραφία


Πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των Αγώνων παρέχουν οι ντιρεκτίβες που δίνονταν στην καθημερινή πρες κόνφερανς του Ράιχ. 
Σταχυολογούμε ορισμένες χαρακτηριστικές, που έχουν σχέση με την ασφάλεια των Αγώνων και τους ειδικούς περιορισμούς του τύπου εκείνης της περιόδου. Είναι σαφής η πρόθεση των ναζιστικών αρχών να δείξουν ένα «άλλο πρόσωπο» στη διεθνή κοινή γνώμη, για να προκαλέσουν τον εφησυχασμό και την απομόνωση όσων επιχειρούσαν να προειδοποιήσουν για το χαρακτήρα του ναζιστικού καθεστώτος.


*18 Ιουλίου 1936
Δεν πρέπει να αναφέρεται πλέον τίποτα γύρω από το ζήτημα εφοδιασμού της πρωτεύουσας του Ράιχ με τρόφιμα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι αυτό το θέμα δεν ανταποκρίνεται σε κανένα υπαρκτό πρόβλημα.

*22 Ιουλίου 1936
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων η δημοσιογραφική κάλυψη των δικών με βάση τους φυλετικούς νόμους πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

*25 Ιουλίου 1936
Για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνεται το καθήκον του γερμανικού τύπου να μην επιτίθεται κατά τη διάρκεια των Αγώνων σε ξένα ήθη και έθιμα. Οι Κινέζοι έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί δύο φορές. 

*6 Αυγούστου 1936
Επείγουσα προειδοποίηση. Μη συνοδεύετε τη δημοσιογραφική κάλυψη των Αγώνων με ρατσιστικές παρατηρήσεις (Πρόκειται για επανάληψη παρόμοιας ντιρεκτίβας της 3ης Αυγούστου.) 

*12 Αυγούστου 1936
Στη Βόνη εκτελέστηκε σήμερα ο απαγωγέας παιδιού Γκίζε. Η σχετική ανακοίνωση του DNB (Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων) πρέπει να διατυπωθεί με προσοχή ως προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μη της δοθεί και πολύ βάρος. Τα σχόλια να περιοριστούν.



Κρυφή καταστολή

Το ντοκουμέντο που ακολουθεί περιγράφει τον τρόπο δράσης της γερμανικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 1936. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια να καλυφθούν οι κατασταλτικές επιχειρήσεις για να μην τις πληροφορηθεί η διεθνής κοινή γνώμη. Αν αντικατασταθεί η λέξη «κομμουνιστές» με τη λέξη «τρομοκράτες», θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο κείμενο, των υπηρεσιών ασφάλειας του 2004.


Μυστική Αστυνομία του Πρωσικού Κράτους (Γκεστάπο)
Ο Αρχηγός και Επιθεωρητής (Δόκτωρ Μπεστ)
Ο Πολιτικός Υπεύθυνος της Αστυνομίας
Βερολίνο, 18 Ιουλίου 1936

ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Προς όλες τις υπηρεσίες της Αστυνομίας του Κράτους

και τις Πολιτικές Αστυνομίες των Κρατιδίων...

ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος σχετική με τη δραστηριότητα της Πολιτικής Αστυνομίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Η μεγαλειώδης και χωρίς απρόοπτα διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο έχει μεγίστη σημασία για την εικόνα της Νέας Γερμανίας στα μάτια όλων των ξένων προσκεκλημένων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες οφείλουν να αποτελέσουν μία ομόθυμη απόδειξη της γερμανικής φιλοξενίας και πίστης στην ειρήνη και οφείλουν ακόμη να δείξουν στους ξένους επισκέπτες την τάξη και την πειθαρχία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κράτους. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται να επιστρατευτούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Αστυνομίας σε μια εργώδη προσπάθεια.

Παρά τις απόπειρες μποϊκοτάζ σε βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων από την πλευρά των εχθρών της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας, αναμένεται αξιοσημείωτη προσέλευση επισκεπτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, πρέπει κυρίως να περιμένουμε ότι ξένοι κομμουνιστές, μεταμφιεσμένοι σε αθώους ολυμπιακούς επισκέπτες, θα επιδιώξουν να προκαλέσουν προβλήματα στην Ολυμπιάδα. 

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι μηχανορραφίες, η Πολιτική Αστυνομία πρέπει ήδη από σήμερα να λάβει προληπτικά μέτρα ασφάλειας και επιτήρησης. Ολα ωστόσο τα μέτρα για την προστασία της Ολυμπιάδας από προβλήματα αυτού του τύπου πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή με τη μεγαλύτερη δυνατή περίσκεψη και διακριτικότητα. Οι συλλήψεις, για παράδειγμα, πρέπει στο εξής να αποφεύγονται, όπως επίσης και οι μεγάλες δημόσιες μεταγωγές κρατουμένων πριν και κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. Εξάλλου, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί στους ξένους επισκέπτες η εντύπωση αστυνομικής επιτήρησης ή να γίνουν τα προληπτικά αυτά μέτρα αντιληπτά και να τους ενοχλήσουν.

Η λεπτομερής καταγραφή των υπόπτων ξένων πρέπει να διαβιβάζεται αυτομάτως στη Μυστική Αστυνομία του Κράτους, ει δυνατόν συνοδευόμενη από φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες. Επίσης πρέπει αμέσως να διευκρινίζεται ο τόπος της τρέχουσας παραμονής ή κατοικίας των ατόμων αυτών. Αυξημένη προσοχή απαιτείται επίσης ως προς τη δραστηριότητα ή τη συμπεριφορά στοιχείων εχθρικών προς το Κράτος που βυσσοδομούν στο εσωτερικό της χώρας, παρ' όλο που δεν υπάρχει ουδείς κίνδυνος να προκληθούν από την πλευρά τους μείζονες αναταραχές, όπως διαδηλώσεις, σαμποτάζ ή εγκληματικές απόπειρες. Πληροφορίες σχετικές με προθέσεις αυτού του τύπου, κατά κύριο λόγο πράξεις σαμποτάζ και εγκληματικές απόπειρες, πρέπει να διαβιβάζονται αμέσως στις υπηρεσίες της Μυστικής Αστυνομίας του Κράτους, με ακριβή μνεία της προέλευσής τους, εφόσον είναι επιβεβαιωμένες, καθώς και του τι ακριβώς έχει προβλεφθεί στη μία ή στην άλλη περίπτωση.

Είναι βέβαιο ότι θα γίνει προσπάθεια να προκληθούν άπειρα μικρά επεισόδια με διανομή προκηρύξεων, προβοκατόρικα κείμενα και προφορική προπαγάνδα με στόχο να αλλοιωθεί η θετική εντύπωση που θα έχουν αποκομίσει οι ξένοι φιλοξενούμενοι από το ταξίδι τους στη Γερμανία. Ολο το σχετικό υλικό, στην πρωτότυπη μορφή του, πρέπει να σταλεί και να συγκεντρωθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Μυστικής Αστυνομίας. [...]

Δόκτωρ Μπεστ


(Η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε στο «Zeitschrift fuer Geschichtswissenschaft», αρ. 8, 1972.)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Reinhard Ruerup (ed.)
«1936. Die Olympische Spiele und der Nationalsozialismus»
(εκδ. «Stiftung Topographie des Terrors», Berlin 1996). 
Συλλογή ντοκουμέντων για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του Βερολίνου. Ειδικό κεφάλαιο για το ζήτημα της ασφάλειας με απόρρητα έγγραφα που πρώτη φορά έρχονται στη δημοσιότητα.


Jean-Marie Brohm
«Jeux Olympiques a Berlin»
(εκδ. «Complexe», Bruxelles 1983).
Μελέτη της μαύρης Ολυμπιάδας του Βερολίνου και ανάλυση των σχέσεων του ναζισμού με το ολυμπιακό «κίνημα» και του Κουμπερτέν με τον Χίτλερ.


Duff Hart-Davis
«Hitlers Olympics
» (εκδ. «Coronet», London 1988).
Περιγραφική εξιστόρηση της Ολυμπιάδας του '36 με πληροφορίες για τα ζητήματα ασφάλειας και τις μεθόδους που επέλεξε η Γκεστάπο για να τα λύσει.


ΔΕΙΤΕ

«Olympische Spiele» (1938) της Λένι Ρίφενσταλ.

Εκλεπτυσμένη προπαγάνδα της χιτλερικής διοργάνωσης του '36 που περιλαμβάνει όλους τους μύθους του ναζιστικού καθεστώτος. Ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζεται ως «αμφιλεγόμενο αριστούργημα», εφόσον πολλοί απ' αυτούς τους μύθους έχουν επιβιώσει χάρη στο «ολυμπιακό πνεύμα».



ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.olympic.org

Η επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περιλαμβάνει την Ολυμπιακή Χάρτα στις δύο επίσημες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά). Στο κείμενο των 100 σελίδων δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «ασφάλεια». Στο κεφ. 61 ορίζεται ότι «δεν επιτρέπεται κανενός είδους διαδήλωση ή πολιτική, φυλετική και θρησκευτική προπαγάνδα στους ολυμπιακούς χώρους».

http://www.athens2004.com
Η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας «Αθήνα 2004» προβάλλει την ασφάλεια ως το μείζον θέμα της διοργάνωσης, πριν από την «ιστορία» και την «κληρονομιά».

 

(Ελευθεροτυπία, 21/9/2003)

 

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ