ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Η ΕΥΠ ως σχολικός σύμβουλος

1. / 2.   

 

Δάσκαλοι με θάρρος


Για να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, οι τρεις δάσκαλοι της Επιτροπής υλοποίησης του "ύποπτου" -κατά τη γνώμη των πρακτόρων της ΕΥΠ- προγράμματος, επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν το σοβαρό περιστατικό την 1η Ιουνίου 2003. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της καταγγελίας τους.

 
Προς: 1. Τον Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
2. Το Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας
3.ΜΜΕ

Θέμα: "Πρωτόγνωρη και ανεξήγητη επίσκεψη υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) σε Δημοτικό Σχολείο"

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας με θέμα "Πολυπολιτισμικότητα - άρση του κοινωνικού αποκλεισμού" εγκεκριμένου από το ΥΠΕΠΘ, στην υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται 4 Δημοτικά Σχολεία της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας και του Βόλου, αλλά και στο πλαίσιο λειτουργίας Σχολής Γονέων, στις δραστηριότητες της οποίας συμμετέχουν 12 Δημοτικά Σχολεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, προγραμματίστηκε εκδήλωση η οποία και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 28/5/03 και από ώρα 19.00 μέχρι 22.00, στο χώρο "Μεταξουργείο" του Δήμου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.

Η προγραμματισμένη αυτή εκδήλωση περιείχε παρουσίαση δραστηριοτήτων του προγράμματος από μαθητές και στη συνέχεια ομιλίες - συζήτηση με εισηγητές: 1. την κ. Ρίκι Βαν Μπουσχότεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 2. Γκάζι Καπλάνι, δημοσιογράφο ("ΤΑ ΝΕΑ"), συγγραφέα, 3. τον κ. Σταμάτη Παντίδη, λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και 4. τον κ. Παντελή Καλαϊτζίδη, εκπαιδευτικό θεολόγο, συντονιστή του χειμερινού προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ.Δ.

Κι ενώ όλα τα σχετικά με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και την προγραμματισμένη εκδήλωση έβαινον καλώς, στις 19/5/03 παρουσιάστηκε στο γραφείο Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ένας κύριος ο οποίος επιδεικνύοντας υπηρεσιακή ταυτότητα δήλωσε πως είναι υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Στην ερώτηση του Διευθυντή του σχολείου σε τι αποσκοπεί η επίσκεψή του ο υπάλληλος της ΕΥΠ απάντησε πως θέλει πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο και αφορά τους μετανάστες. Ο Διευθυντής τον ενημέρωσε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για την προγραμματισμένη εκδήλωση. Ο υπάλληλος της ΕΥΠ είπε στον Διευθυντή ότι μπορούν να συνεχιστούν κανονικά οι εκδηλώσεις και άφησε στο γραφείο του Διευθυντή μια καρτούλα με το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό τηλεφώνου του και αποχώρησε.

Ο Διευθυντής του σχολείου στη συνέχεια θορυβημένος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής υλοποίησης του προγράμματος για το πρωτόγνωρο γεγονός, το οποίο επέφερε μεν προβληματισμό και ανησυχία στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά δεν υπήρξε καν σκέψη για ματαίωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Ως εκπαιδευτικοί, που λειτουργούμε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση αυτού του τόσο ευαίσθητου εκπαιδευτικού προγράμματος που κύριο στόχο έχει την άμβλυνση των όποιων αρνητικών συμπεριφορών και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος στα προβλήματα που αφορούν την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αναρωτιόμαστε σε τι αποσκοπούσε η επίσκεψη του υπαλλήλου της ΕΥΠ, αν έπραξε κατόπιν υπηρεσιακής εντολής ή αυτοβούλως και είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε το γεγονός ως εξωθεσμική παρέμβαση που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου και θέτει προσκόμματα στην ανάληψη πρωτοβουλιών από εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση προγραμμάτων που σχετίζονται με σύγχρονα και ευαίσθητα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα. Ζητούμε δε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τα συνδικαλιστικά μας όργανα να διερευνήσουν το θέμα.

          Οι εκπαιδευτικοί της επιτροπής υλοποίησης του προγράμματος:
                          Γιάννης Τζήκας
                          Αναστάσιος Γούκος
                          Ελπινίκη Παναγιωτίδη

Υ.Γ: Παρακαλούμε τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας να ενημερώσουν για το γεγονός τα μέλη του Δ.Σ της ΔΟΕ.

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γκαζμέντ Καπλάνι: "Η εξομολόγηση ενός ξενιτεμένου"
(Αθήνα, 1999). Μαρτυρία του γνωστού δημοσιογράφου για τις δυσκολίες των μεταναστών στη χώρα μας. Χαρακτηριστικός ο υπότιτλος ("που δεν πρόλαβε να στρατολογήσει ο UCK).

Γκαζμέντ Καπλάνι: "Πέρασα το μισό 2002 στην ουρά!" (Τα Νέα, 30/12/02). Χαρακτηριστικό δείγμα της δημοσιογραφικής δουλειάς του κ. Καπλάνι, με αναφορά στην Οδύσσεια των μεταναστών, μπροστά στη γραφειοκρατία, τον ανταγωνισμό, την απάνθρωπη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Ιός: "Απειλώντας μετανάστες με άποψη" ("Ελευθεροτυπία", 3/5/03). Το ιστορικό της επιχείρησης απέλασης του Γκαζμέντ Καπλάνι, ο οποίος δεν ταιριάζει στα στερεότυπα των ελληνικών αρχών για τον "Αλβανό μετανάστη". Η ανάμειξη της ΕΥΠ στην υπόθεση, δείγμα της εφαρμογής μεθόδων που πιστεύαμε ότι είχαν εγκαταλειφθεί.
 


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.nis.gr

Το επίσημο site της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με αφιέρωμα στα 50 χρόνια της υπηρεσίας και λεπτομέρειες για το πολιτικό και το νομικό πλαίσιο δράσης της. Αποφεύγεται κάθε αναφορά στο αμαρτωλό παρελθόν (;) της υπηρεσίας. 



ΔΕΙΤΕ

"Από το χιόνι" του Σωτήρη Γκορίτσα (1993). Η "κάθοδος" των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα το 1991, μέσα από τις περιπέτειες δυο φίλων που ανακαλύπτουν πως η καινούρια τους πατρίδα δεν είναι περισσότερο φιλόξενη απ' την παλιά.

"Μικρές μέρες" του Κώστα Μαχαίρα (1995). Η περιπέτεια ενός ανήλικου μετανάστη από την Αλβανία στην Ελλάδα σε μια ταινία μικρού μήκους που διακρίθηκε στο 18ο φεστιβάλ της Δράμας.


(Ελευθεροτυπία, 15/6/2003)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ