ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ «2004»

 Το καλοκαίρι της καταστολής

1. / 2.   

 

«Καμπάνια Αντι-2004»

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΟΕ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σήμερα μια χαρακτηριστική έκφραση της καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Η «Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή» (ΔΟΕ), όπως και μια σειρά οργανισμοί της οικονομικής παγκοσμιοποίησης (ΔΝΤ, ΠΤ, ΠΟΕ κ.ά.), διαχειρίζεται το εμπόρευμα «Ολυμπιακοί Αγώνες» προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών, των δικτύων ΜΜΕ και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, με πρώτο και κύριο τις ΗΠΑ.

Η ΔΟΕ είναι μια διεθνής οργάνωση χωρίς οποιαδήποτε δημοκρατική νομιμοποίηση, μια ελίτ, ένα κλειστό club που ανακυκλώνεται, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στα μέλη του. Προάγει τον πρωταθλητισμό εις βάρος της υγείας των λαών, τον λυσσώδη ανταγωνισμό, την επιβολή του ισχυρότερου και οξύνει, αντί να αμβλύνει, τον εθνικισμό.

2. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΟΥ 2004 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα αποτελεί πεδίο όπου, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, προωθούνται και υλοποιούνται οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων για τη δημιουργία μιας «ανταγωνιστικής μεγα-πόλης» στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Πριν ακόμα από την ανάληψη των Ολυμπιακών από τη χώρα μας, είχαν εκφραστεί σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις από κινήσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα, οι οποίες εστιάζονταν κυρίως στις σημαντικές για την Αττική περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις, καθώς και στις επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας. Ακόμα υπήρχαν κριτικές για τον σημερινό, εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα των Αγώνων, για τη μετατροπή του αθλητισμού σε επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λπ. Σήμερα, πέντε περίπου χρόνια μετά την ανάληψη, διαπιστώνεται και από ευρύτερους κύκλους ότι οι Ολυμπιακοί:

* Θα εντείνουν τις χωροταξικές ανισορροπίες μεταξύ κέντρου-περιφέρειας, σε μια χώρα που το 45% του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο στην πρωτεύουσά της.

* Θα περιορίσουν τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, σε μια πόλη όπως η Αθήνα, όπου αυτό αναλογεί μόνο σε 2,5 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.

Ακόμη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα συμβάλουν:

* Στην αύξηση του δημόσιου χρέους για την κατασκευή έργων που δεν έχουν προτεραιότητα.

* Στη συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για βασικές κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.).

* Στην άμεση ή έμμεση φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.

* Στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, στον κατασκευαστικό κυρίως τομέα.

* Στη δημιουργία ενός «δημοκρατικού ελλείμματος», εφόσον, με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, επιχειρείται ο περιορισμός της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και η ένταση της κρατικής τρομοκρατίας.

3. ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΤΙ-2004 ΚΙΝΗΜΑ

Οι Ολυμπιακοί είναι για μας ανεπιθύμητοι . Στο βαθμό ωστόσο που πραγματοποιούνται, παρά τη θέλησή μας, θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκδηλώσουμε δημόσια την εναντίωσή μας σε κάποιες επιλογές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, αμφισβητούν τη νοημοσύνη μας και υπονομεύουν το μέλλον μας, απορρίπτοντας τη λογική «τι νόημα έχει να δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε μια πραγματικότητα...»

Θεωρώντας ότι οι Ολυμπιακοί δεν αποτελούν μόνο ελληνικό ζήτημα αλλά διεθνές, καλούμε τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και κάθε αγωνιστή να θεωρήσουν το 2004 χρονολογία-σταθμό για τους αγώνες τους και να γίνει η Αθήνα τον Αύγουστο του 2004 τόπος συνάντησης και διαδήλωσης αυτών των κινημάτων, για μια άλλη οικουμενικότητα, για μια άλλη αντίληψη του αθλητισμού, για την πραγματική συναδέλφωση των λαών όλου του κόσμου.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!
«ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004» 

E-mail: anti2004@yahoogroups.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Jean-Marie Brohm
«Le mythe olympique»
(εκδ. Christian Bourgois, Παρίσι 1981). 
Ανάλυση των μυθικών δομών του αθλητικού λόγου, αναδρομή στους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας και ενδιαφέρουσα ερμηνεία της αντιδραστικής σκέψης του βαρόνου ντε Κουμπερτέν στα ιστορικά συμφραζόμενα του τέλους του 19ου αιώνα. Η σχέση βίας, στρατοκρατίας και αθλητισμού στις απαρχές της Ολυμπιακής Ιδέας. 

Ιός
«Το ξεχασμένο '68»
(«Κ.Ε.», 3/5/98). 
Η αιματηρή καταστολή του φοιτητικού κινήματος στο Μεξικό, πριν από την Ολυμπιάδα. Απαιτήθηκε σφαγή 400 ανθρώπων για να μη διαταραχθεί το σόου των Αγώνων.

Amy Shipley
«Greece Playing It Safe With Olympics. Up to $1 Billion to be Spent on Security at 2004 Summer Games»

(«Washington Post», 4 Ιανουαρίου 2004).
Οι πυρετώδεις, πανάκριβοι και... συναινετικοί σχεδιασμοί της ασφάλειας των Ολυμπιακών του 2004 προκαλούν μια σχετική αλλαγή στη στάση εντύπων που αμφισβητούσαν τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να «περιφρουρήσει» τους αγώνες. 

http://www.athens2004.com
Η επίσημη ιστοσελίδα της «Αθήνα 2004», όπου μπορείτε να βρείτε και το κείμενο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, για τα ζητήματα ασφάλειας, με τίτλο «Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων, ύψιστη εθνική προτεραιότητα».

 

 

ΔΕΙΤΕ


Λένι Ρίφενσταλ 
Olympische Spiele 1936
(1936). 
Αισθητική-προπαγανδιστική αποτύπωση των ναζιστικών ρατσιστικών αντιλήψεων, μέσα από την κινηματογράφηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, της πρώτης πραγματικά σύγχρονης Ολυμπιάδας. Πρόκειται για την Ολυμπιάδα-πρότυπο της συνένωσης αθλητικού και στρατοκρατικού-αστυνομικού ιδεώδους.

(Ελευθεροτυπία, 14/3/2003)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ