ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 

Τα γονίδιά μας στη Βουλή

1. / 2.   

Το έλλειμμα της πληροφόρησης

Για τις συνέπειες των νέων αναπαραγωγικών τεχνολογιών στην υγεία των γυναικών, θέμα με το οποίο δεν ασχολήθηκε καθόλου η Βουλή, συζητήσαμε με τη διδάκτορα Ιατρικής Χρυσούλα Στέκα:

«Αν και οι νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα τα τελευταία είκοσι χρόνια, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς. Δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες να προσδιοριστεί η αναγκαιότητα της χρήσης αυτών των τεχνολογιών, να συγκριθεί η αποτελεσματικότητά τους με άλλες θεραπείες που αποκαθιστούν τη στειρότητα ή/και να επισημανθούν οι ιατρικοί κίνδυνοι οι οποίοι ενέχονται σ' αυτές τις θεραπείες. Στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός της στειρότητας, η διάγνωσή της γίνεται συχνά με μεγάλη ευκολία και η λύση προβάλλει εύκολη, μέσα από τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών πηγών και των μέσων ενημέρωσης για υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Κάποιες γυναίκες εκτίθενται έτσι αναίτια σε κινδύνους για την υγεία τους, ενώ υφίστανται και οικονομική αφαίμαξη, η οποία, όταν επαναλαμβάνεται τακτικά, έχει σοβαρές συνέπειες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

»Δυστυχώς δεν έχουν υπάρξει ακόμη μελέτες που να αναφέρονται στις επιπτώσεις που έχουν για τη φυσική υγεία των γυναικών η τεχνητή διακοπή του φυσιολογικού ορμονικού κύκλου και η εντονότατη ορμονοθεραπεία για την επίτευξη υπερωορρηξίας, πόσο μάλλον που οι περισσότερες γυναίκες κάνουν αλλεπάλληλες προσπάθειες με τρόπο σχεδόν ψυχαναγκαστικό. Εμφαση, ωστόσο, έχει δοθεί στις ψυχικές επιπτώσεις: κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν δυσφορία, άγχος, χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και κατακλύζονται από αισθήματα ενοχής, ενώ επιρρίπτουν στον εαυτό τους την ευθύνη για κάθε αποτυχία. Κάποτε παρουσιάζουν χρόνια κατάθλιψη, απώλεια της λίμπιντο και προβλήματα στη σχέση τους με το σύντροφό τους. 

»Εχει παρατηρηθεί ότι οι εγκυμοσύνες, οι οποίες προκύπτουν από τη χρήση φαρμάκων που προκαλούν ωορρηξία, καταλήγουν σε πολλαπλές γεννήσεις. Η αύξηση των γεννήσεων διδύμων και τριδύμων (πρόωρα, ελλιποβαρή και πολύ ελλιποβαρή βρέφη κάτω των 1.500 γρ.) εμφανίζει υψηλά ποσοστά βρεφικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

»Με τη χρήση, εξάλλου, της βιοτεχνολογίας (επανειλημμένοι υπέρηχοι κ.ο.κ.), οι γυναίκες είναι σε θέση να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία που διεξάγεται στο σώμα τους, όπως τη ρήξη ωαρίων πριν καν τη γονιμοποίησή τους. Η διαδικασία αυτή προκαλεί την έντονη συναισθηματική εμπλοκή των γυναικών, οι οποίες συχνά βιώνουν τραυματικά την αποτυχία της γονιμοποίησης των ωαρίων ως απώλεια εξίσου δυνατή με μία αποβολή.

»Η πληροφόρηση των γυναικών για τα θέματα αυτά στην Ελλάδα είναι μηδαμινή. Οι γυναίκες γνωρίζουν λίγα για το σώμα τους, την αναπαραγωγική τους ικανότητα και για το πώς η βιοτεχνολογία πειραματίζεται σε ζωντανά σώματα για την αποκατάσταση μιας φυσικής λειτουργίας. Οι γιατροί σχεδόν ποτέ δεν αναφέρονται στα πραγματικά ποσοστά επιτυχίας, ακόμη και στα πιο αξιόπιστα κέντρα γονιμότητας. Γι' αυτούς θεωρείται επιτυχία η "αποκατάσταση της βλάβης", δηλαδή η καταρχήν σύλληψη, και όχι το επιθυμητό για τις γυναίκες αποτέλεσμα, δηλαδή η απόκτηση παιδιού. 

»Είναι γεγονός πως η γνώση βασικών στοιχείων της αναπαραγωγικής τους υγείας ενδυναμώνει τις γυναίκες και τις βοηθά, όταν έρθει η ώρα, να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πληροφόρηση δεν θα έπρεπε να προέρχεται αποκλειστικά από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν και προμηθεύουν τις ορμόνες για τις νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες, όπως βλέπουμε να γίνεται κατά κύριο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Χρυσούλα Στέκα , Αγγέλα- Δανάη Καλογρίδη 
«Νέες Τεχνολογίες Αναπαραγωγής: Η επιστήμη στην υπηρεσία των γυναικών ή οι γυναίκες στην υπηρεσία της επιστήμης;»

(περιοδικό «Δίνη», τεύχος 7, 1994, σ. 154-179). Αφιέρωμα στην αγγλοσαξονική, κυρίως, συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες των νέων γενετικών τεχνολογιών στη ζωή των γυναικών. Σύνοψη των διαφορετικών, συχνά αντικρουόμενων, απόψεων φεμινιστριών θεωρητικών. 

Jalna Hanmer, Gena Corea (επιμ.)
«Man-Made Women: How the New Reproductive Technologies Affect Women»
(Hutchinson, Λονδίνο 1985).
Κλασική ανθολογία κειμένων που εξετάζουν τη «σκοτεινή» για τις γυναίκες πλευρά των νέων τεχνολογιών της αναπαραγωγής.

Christine Delphy
«Απελευθέρωση των γυναικών ή συντεχνιακά δικαιώματα των μητέρων;»

(περιοδικό «Δίνη», τεύχος 7, 1994, σ. 185-208). Στον αντίποδα των απόψεων που περιέχονται στην προηγούμενη ανθολογία, η γαλλίδα κοινωνιολόγος προτείνει μια λιγότερο «μαύρη» ανάγνωση των αναπαραγωγικών τεχνολογιών και ασκεί κριτική στα φεμινιστικά ρεύματα που αναπαράγουν μια «ιδιοκτησιακή» σχέση των γυναικών με τα παιδιά τους. 

Michel Tort
«Le desir froid. Procreation artificielle et crise des reperes symboliques».

(Εκδόσεις La Decouverte, Παρίσι 1992). Ψυχαναλυτική προσέγγιση των αλλαγών στις ταυτότητες και στα συμβολικά συστήματα που συνεπάγονται οι νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες.

Αθηνά Κοτζάμπαση
«Δικαίωμα στη μητρότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση: ένα πολιτικό ζήτημα»
 
(«Ενθέματα», «Κυριακάτικη Αυγή» 13/10/2002). Τα ζητήματα που θέτουν οι γενετικές τεχνολογίες από την πλευρά της βιοηθικής. 


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.parliament.gr/ergasies

Η ιστοσελίδα της Βουλής με την εισηγητική έκθεση και τα πρακτικά της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή».(Ελευθεροτυπία, 22/12/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ