ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Εργασία στα χρόνια της ΟΝΕ

1. / 2.   

 

Εργασιακές σχέσεις μαϊμού

Είχαμε μια μεγάλη συνομιλία με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Χρόνη Πολυχρονίου, για τη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στις μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας. 

Συνοψίζουμε τις απόψεις του στα κύρια σημεία της συζήτησης:

Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες. Επομένως, ό,τι κι αν πούμε, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό μοντέλο εξαρτημένης και σχετικά εξασφαλισμένης εργασίας. Οι νέες μορφές απασχόλησης έχουν μπει δυναμικά στον εργασιακό χώρο και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις ελέγξουμε. Εχουν ήδη διαμορφώσει ένα καινούριο τοπίο, στο οποίο οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, αλλά και εμείς, ως κρατική αρχή, αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρξουν συνθήκες εργασιακής ειρήνης.

Γενικά, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, αν και σε χαμηλά επίπεδα ακόμα, δείχνει να έχει μια τάση πολλαπλασιασμού. Μέλημά μας είναι να γίνονται σεβαστές οι συμβάσεις που υπογράφονται και να μην υποκρύπτουν κάτι άλλο. Αν ένας εργαζόμενος έχει σύμβαση για 4ωρη εργασία, να εργάζεται 4 ώρες. Αν εργαστεί 6, να αμείβεται και να ασφαλίζεται για τις επιπλέον ώρες. Δεν θέλουμε σχέσεις μαϊμού.

Στις περιπτώσεις των αυτοαπασχολούμενων (στις σχέσεις ανεξάρτητης εργασίας), δεν μπορούμε να επέμβουμε σύμφωνα με το νόμο, αν και έχουμε διαπιστώσει ότι υποκρύπτεται σχέση άτυπης εξαρτημένης εργασίας. Ωστόσο, όσοι προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά κανόνα δικαιώνονται. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, όλοι δουλεύουμε πολύ περισσότερο από το 8ωρο, ίσως και σε περισσότερες από μία εργασίες. Οι καταγγελίες φέτος ήταν αυξημένες κατά 30%. Πέρα από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, διαπιστώνουμε παραβίαση του ωραρίου και του ρεπό. Προκύπτει, δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες απ' όσες έχουν συμφωνήσει και χάνουν και τα ρεπό τους. Δεν πληρώνονται οι επιπλέον ώρες εργασίας και αυτές οι ώρες δεν ασφαλίζονται. Η εικόνα που έχουμε έπειτα και από τους κοινούς ελέγχους που πραγματοποιήσαμε με το ΙΚΑ, είναι ότι το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής παραμένει σημαντικό, επιβαρύνοντας το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού. Τα αυστηρά και αυτόματα πρόστιμα όμως που επιβάλλει το ΙΚΑ βελτιώνουν σταδιακά την κατάσταση.

Οι καταγγελίες που φτάνουν (και οι ανώνυμες) εξετάζονται κατά προτεραιότητα, όποιες κι αν είναι αυτές. Βεβαίως, εκείνες που αφορούν δεδουλευμένα είναι οι πλέον κρίσιμες για μας και αναφέρονται σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, ειδικά στις εποχιακού τύπου εργασίες (τουρισμός, αγροτικός τομέας, συσκευαστήρια ευπαθών προϊόντων κ.λπ.). Εκεί όπου υπάρχουν και πολλοί μετανάστες έχουμε πολλές παραβιάσεις.

Ο νόμος μάς δίνει τρία όπλα κυρώσεων, αφού προηγουμένως δώσουμε προθεσμία για να απολογηθεί ο εργοδότης ή, ακόμα καλύτερα, να συμμορφωθεί: Διοικητικές κυρώσεις από 50.000 έως 3.000.000 δραχμές, μήνυση στον εισαγγελέα και διακοπή εργασιών. Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε επιχειρήσεις οι οποίες, π.χ., δουλεύουν «πειρατικά», αλλά προτιμούμε να τους δίνουμε περιθώριο συμμόρφωσης, ώστε να μη χάνονται οι θέσεις εργασίας. Την ποινή της διακοπής εργασιών την επιβάλλουμε εκεί όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εργατικού δυστυχήματος. 

Οι επιθεωρητές εργασίας είναι επιστημονικά επαρκείς, έμπειροι και κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ωστόσο, έχουμε πρόβλημα με τους ίδιους τους νόμους. Υπάρχει ανεπάρκεια των νόμων, οι οποίοι συχνά έχουν προκύψει με εμβαλωματικό τρόπο. Εχουμε νόμους που αλληλοσυγκρούονται, ή νόμους που αφήνουν κενά. Η υποχρέωση π.χ. του εργοδότη είναι να εγγράψει τον νεοπροσληφθέντα στο βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων του ΙΚΑ σε μια μέρα, ενώ για τον ΟΑΕΔ του δίνεται προθεσμία 8 ημερών και για το ΣΕΠΕ 15! Βρίσκεις έναν εργαζόμενο να δουλεύει παράνομα το ρεπό του και ο εργοδότης του λέει ότι θα μας το ανακοινώσει μέσα σε 15 μέρες. Είναι φανερό ότι πρέπει να εναρμονιστεί και να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία. Επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο σύστημα πληροφορικής που μέσω αυτού θα μπορούν να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΣΕΠΕ και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση και οι επιχειρήσεις τόσο για να εκπληρώνουν αυτομάτως τις υποχρεώσεις αναγγελίας μιας πρόσληψης, της μεταβολής του ωραρίου ή του ρεπό ενός εργαζομένου κ.λπ., όσο και για την ενημέρωσή τους σε οποιαδήποτε εξέλιξη τους αφορά (στους νόμους ή τις συμβάσεις).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γιάννη Κουζή
«Εργασιακές Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση - Ευελιξία και Απορύθμιση ή Αναβάθμιση της Εργασίας;»
(Αθήνα 2001, έκδοση Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).
Ολοκληρωμένη μελέτη, με άφθονη βιβλιογραφία και τεκμηρίωση, για την κατάσταση των συστημάτων απασχόλησης σε όλη την Ε.Ε. με έμφαση στην Ελλάδα. Η πρόβλεψη του βιβλίου για το ήδη υποβαθμισμένο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα είναι απαισιόδοξη.

Κώστα Σμυρνή 
«Εργατική Είδηση και Εργαζόμενοι»
(Αθήνα 2001, εκδ. Α.Α. Λιβάνη).
Τα ΜΜΕ από τη φύση τους δεν έχουν λόγους να διεισδύσουν στην ουσία των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να προκληθεί ένα δραματικό γεγονός ώστε να έρθει για λίγο στην επιφάνεια η σκληρή πραγματικότητα που ζει η εργατική τάξη. Κάπως έτσι ανακυκλώνονται τα προβλήματα.


ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

http://www.inegsee.gr

Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με πολύ καλές μελέτες και έρευνες για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας, γραμμένες από σημαντικούς οικονομικούς, νομικούς και κοινωνικούς επιστήμονες.

http://www.labor-ministry.gr
Το επίσημο site του υπουργείου Εργασίας με όλες τις πληροφορίες για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τη σχετική νομοθεσία και τη δυνατότητα άμεσης καταγγελίας οποιασδήποτε εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

http://www.elinyae.gr
Πλούσιο υλικό για την κατάσταση σε διάφορους κλάδους της παραγωγής στο ειδικό site του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Με ευκολία διαπιστώνει κανείς ότι οι επιχειρήσεις παραβιάζουν συστηματικά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που προβλέπονται.

http://www.oaed.gr
Η ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, η οποία -ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του Οργανισμού που προβάλλει- διαθέτει χρήσιμο υλικό για την κατανόηση του μεγέθους των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

 

(Ελευθεροτυπία, 16/6/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ