Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ


Ο καταδότης της Αλ Κάιντα

1.   2.   

Η δίκη της Αλ Κάιντα


23 Φεβρουαρίου 1998. Ο Λάντεν εκδίδει το δεύτερο φετφά του εναντίον των ΗΠΑ, κηρύσσοντας στόχους τους Αμερικανούς σ' όλο τον κόσμο.

8 Ιουνίου 1998. Εκδίδεται απόρρητο βούλευμα κατά του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον του κράτους.

7 Αυγούστου 1998. Με διαφορά δέκα λεπτών ανατινάσσονται δύο παγιδευμένα φορτηγά, στις πρεσβείες των ΗΠΑ του Ναϊρόμπι (Κένυα) με 213 νεκρούς και Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία) με 11 νεκρούς. 

7 Αυγούστου 1998. Ο Ιορδανός Μοχάμεντ Σαντέκ Οντέχ συλλαμβάνεται κατά την προσπάθειά του να εισέλθει στο Πακιστάν, προερχόμενος από την Κένυα με πλαστό διαβατήριο. Ομολογεί ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα και εκδίδεται στις ΗΠΑ.

12 Αυγούστου 1998. Αστυνομικοί της Κένυας συλλαμβάνουν τον Σαουδάραβα Μοχάμεντ Ρασίντ Νταούντ Αλ Ουάλι στο Ναϊρόμπι, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη βομβιστική ενέργεια.

20 Αυγούστου 1998. Ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει με πυραύλους Κρουζ τις υποτιθέμενες βάσεις του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν και ένα εργοστάσιο φαρμάκων στο Χαρτούμ, το οποίο καταγγέλλεται -χωρίς αποδείξεις- ως στρατηγείο της Αλ Κάιντα.

18 Σεπτεμβρίου 1998. Συλλαμβάνεται από το FBI ο αμερικανός πολίτης Ουαντίχ Ελ Χάγκε, επειδή είχε σχέσεις με τον Μπιν Λάντεν και τους βομβιστές του World Trade Center το 1993.

4 Νοεμβρίου 1998. Συντάσσεται κατηγορητήριο εις βάρος του Μπιν Λάντεν και του θεωρούμενου ως στρατιωτικού ηγέτη της Αλ Κάιντα Μουχαμάντ Ατεφ, για τις εκρήξεις στις δύο πρεσβείες και για την επίθεση στο Μογκαντίσου της Σομαλίας τον Οκτώβριο του 1993. 

16 Δεκεμβρίου 1998. Ανακοινώνονται τα ονόματα άλλων πέντε κατηγορουμένων, οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη. Τους επόμενους μήνες ο κατάλογος θα ξεπεράσει τα 20 ονόματα.

7 Ιουνίου 1999. Στη λίστα προστίθεται το όνομα του Αϊμάν Αλ-Δαουάχρι, ηγέτη της αιγυπτιακής ισλαμικής Τζιχάντ.

7 Οκτωβρίου 1999. Ο Καλφάν Χαμίς Μοχάμεντ συλλαμβάνεται στη Νότια Αφρική και εκδίδεται στις ΗΠΑ.

5 Φεβρουαρίου 2001. Ξεκινάει η δίκη του Μπιν Λάντεν και των συνεργατών του στη Νέα Υόρκη. Στο εδώλιο βρίσκονται μόνο ο Ελ Χάγκε, ο Οντέχ, ο Αλ Ουάλι και ο Μοχάμεντ. Οι δύο πρώτοι παραδέχονται τις σχέσεις τους με τον Μπιν Λάντεν, αλλά αρνούνται τη συμμετοχή στις βομβιστικές ενέργειες. 

6 Φεβρουαρίου 2001. Αρχίζει η εξέταση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Τζαμάλ Αχμάντ Αλ-Φαντλ. 

26 Απριλίου 2001. Ο δημόσιος κατήγορος των ΗΠΑ συμφωνεί να αποσύρει τις κατηγορίες για το επεισόδιο στη Σομαλία το 1993. 

30 Απριλίου 2001. Περατώνεται η ακροαματική διαδικασία. Ο Αλ-Ουάλι και ο Μοχάμεντ δεν καλούν μάρτυρες υπεράσπισης. Κανείς από τους τέσσερις κατηγορούμενους δεν απολογείται. 

10 Μαΐου 2001. Αρχίζει η διάσκεψη ενόρκων (7 γυναίκες, 5 άντρες). 

29 Μαΐου 2001. Οι ένορκοι κρίνουν ένοχο τον Αλ Ουάλι και τον Οντέχ για την επίθεση στην Κένυα, τον Μοχάμεντ για την Τανζανία και τους τέσσερις για συνωμοσία εναντίον της Αμερικής.

30 Μαΐου 2001. Η διαδικασία επιβολής των ποινών. Ο εισαγγελέας Π. Φιτζέραλντ δηλώνει ότι «η μόνη δίκαιη τιμωρία θα είναι η θανατική ποινή». Ο συνήγορος υπεράσπισης Ντέιβιντ Μπάου αντιτείνει ότι «σκοτώνοντας κάποιον, ποτέ δεν επανορθώνουμε τίποτα. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να προκαλέσουμε το θυμό περισσότερων ανθρώπων και να τους δώσουμε περισσότερους λόγους για να σκοτώνουν».

12 Ιουνίου 2001. Οι ένορκοι απορρίπτουν την πρόταση του εισαγγελέα και αποφασίζουν ότι στον Αλ Ουάλι πρέπει να επιβληθεί ποινή ισοβίων χωρίς δικαίωμα αναστολής.

10 Ιουλίου 2001. Ιδια απόφαση και για τον Μοχάμεντ.

18 Οκτωβρίου 2001. Ο δικαστής Λέοναρντ Σαντ επικυρώνει την ποινή των ισοβίων για όλους τους κατηγορούμενους.ΔΕΙΤΕ

«Η πολιορκία»
(«The Siege») του Εντουαρντ Ζούικ (1998). Πολιτικό θρίλερ γύρο από τη δράση ισλαμιστών τρομοκρατών στη Νέα Υόρκη και την αντίδραση αμερικανών στρατοκρατών που επιβάλλουν στρατιωτικό νόμο στην πόλη και διώκουν τις κοινότητες των μουσουλμάνων. Θεωρήθηκε προφητική για την κλιμάκωση της δράσης της Αλ Κάιντα, αλλά και τη σκληρή και αντιδημοκρατική αμερικανική αντίδραση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«United States of America v. Usama Bin Laden, et al.»
(Southern District Reporters). Τα πρακτικά της δίκης του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για 10.000 σελίδες υλικού με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη δράση της Αλ Κάιντα, αλλά και τη στάση των αμερικανικών αρχών απέναντι στον Μπιν Λάντεν και τους συνεργάτες του. Τα πρακτικά βρίσκονται και στο δικτυακό τόπο http://cryptome.org/usa-v-ubl-dt.htm. Η μαρτυρία του Αλ Φαντλ περιλαμβάνεται στα πρακτικά της δεύτερης, της τρίτης, της τέταρτης και της έβδομης μέρας (6, 7, 13 και 20 Φεβρουαρίου 2001).

Kimberly McCloud, Matthew Osborne : «WDM Terrorism and Usama Bin Laden» (Center for Nonproliferation Studies, 2001). Ανάλυση της δίκης της Αλ Κάιντα και περιγραφή της μαρτυρίας του Αλ Φαντλ. Ειδική αναφορά στις προσπάθειες του Αλ Φαντλ να προμηθευτεί πυρηνικά και χημικά όπλα για λογαριασμό του Μπιν Λάντεν. 

CNN «The US embassy bombings trial» (http://www.cnn.com/LAW/trials.and.cases/case.files/0012/embassy.bombing/index.html). Ολο το υλικό της δίκης της Αλ Κάιντα από το νομικό τμήμα και τους δημοσιογράφους του CNN. Περιλαμβάνονται αναλύσεις και η καθημερινή ειδησεογραφία της υπόθεσης.

(Ελευθεροτυπία, 23/12/2001)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ