ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στα σύνορα του πολέμου

1.   2.

 

Το πογκρόμ της Πρωτομαγιάς

Μπίτολα, περασμένο Σαββατοκύριακο. Πανταχού παρόντα τα σημάδια του «εθνικού ξεκαθαρίσματος» της πόλης: πυρπολημένα κτίρια, σταυροί κάθε λογής (απλοί, κέλτικοι κι αγκυλωτοί), συνθήματα «Θάνατος στους Αλβανούς» ή με τα ονόματα των πεσόντων αστυνομικών «προς τιμήν» των οποίων έγινε και το πογκρόμ. Για ευνόητους λόγους, κάποιοι -ιδιοκτήτες ή γείτονες- φρόντισαν να υψώσουν αμέσως τη «σωστή» σημαία... 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Σπυρίδων Σφέτας - Κυριάκος Κεντρωτής «Οι Αλβανοί των Σκοπίων»
(Θεσ/νίκη 1995, εκδ. ΙΜΧΑ). Συνοπτικό ιστορικό της δύσκολης συμβίωσης Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία και εν συνεχεία στην ΠΓΔΜ, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90.

Slavko Milosavlevski - Mirche Tomovski «Albanians in the Republic of Macedonia, 1945-1995» (Σκόπια 1997, εκδ. ΝΙΡ «Studentski Zbor»). Συλλογή νόμων, πολιτικών ντοκουμέντων και στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη θέση των Αλβανών στην τιτοϊκή και την μετακομμουνιστική περίοδο της χώρας. Η έκδοση έχει χρηματοδοτηθεί από τα υπουργεία Πολιτισμού κι Επιστημών της ΠΓΔΜ.

International Crisis Group «Macedonia's ethnic Albanians: bridging the gulf» και «The Macedonian Question: reform of rebellion» (Σκόπια - Ουάσιγκτον - Βρυξέλλες 2/8/2000 και Σκόπια - Βρυξέλλες 5/4/2001, αντίστοιχα). Αναλύσεις του γνωστού ερευνητικού κέντρου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα. Η πρώτη καταγράφει τα σημεία τριβής στις σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, η δεύτερη τα γεγονότα μετά την εμφάνιση του νέου UCK.

«Makedonski paravoeni grupi. Incidentite bila delo na "komitite" i na luge od agencija za obezbeduvanje?» (εφημ. «Dnevnik» 5/5/2001). Ρεπορτάζ της σοβαρότερης εφημερίδας των Σκοπίων για τους παρακρατικούς σχηματισμούς που πρωταγωνίστησαν στο πογκρόμ κατά των Αλβανών στα Μπίτολα. 
ΔΕΙΤΕ

Πριν τη βροχή
(Before the rain) του Μίλτο Μαντσέφσκι (1994). Προφητική ταινία για την επερχόμενη κατάρρευση των σχέσεων ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλαβομακεδόνες και τη δρομολόγηση του εμφυλίου πολέμου.

(Ελευθεροτυπία, 20/5/2001)

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ