ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

Ταξίδι με την Deportation Class

1.   2.Ζητήματα ζωής και θανάτου


Με την παράκληση να "διαβαστούν προσεκτικά από κάθε επιβάτη", το δίκτυο "Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος" μοιράζει τις δικές του οδηγίες σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν από γερμανικό αεροδρόμιο. Σε ένα φύλλο χαρτί παρόμοιο με εκείνο που σε κάθε πτήση μας περιμένει στη θήκη της μπροστινής θέσης, το αντιρατσιστικό δίκτυο προτείνει τις δικές του "πρώτες βοήθειες" για κάποιες ειδικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης: "Σας καλούμε να διαβάσετε με προσοχή τις πληροφορίες που ακολουθούν", σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου. "Κι αυτό γιατί οι γνώσεις σας μπορεί να σώσουν ανθρώπινες ζωές". "Παρακαλούμε να λάβετε θέση και να ενημερωθείτε", συμπληρώνουν οι λεζάντες των συνοδευτικών σκίτσων. "Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου!"

Παρά την προσπάθεια των αρχών να καλύπτουν -όσο μπορούν- τη βίαιη πλευρά των απελάσεων, συνεχίζουν οι οδηγίες, οι άνθρωποι που αρνούνται να απελαθούν υφίστανται τη βάναυση συμπεριφορά των "συνοδών" τους, αστυνομικών και γιατρών: τους φορούν χειροπέδες, τους φιμώνουν, τους κάνουν ηρεμιστικές ενέσεις. Ούτως ή άλλως, εφόσον ένα άτομο κριθεί "υποχρεωμένο να ταξιδέψει εκτός της χώρας", οι αρχές διαθέτουν ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο που τους επιτρέπει να συλλάβουν, να φυλακίσουν μέχρι 18 μήνες και, τέλος, να απελάσουν τον ανεπιθύμητο. Ακολουθούν πληροφορίες για τη σκλήρυνση των όρων βάσει των οποίων χορηγείται πλέον άσυλο, καθώς και στοιχεία για την ισχύουσα νομοθεσία περί αλλοδαπών, η οποία περιορίζει δραστικά τις άδειες παραμονής χωρίζοντας -μέσω απελάσεων- ακόμη και τα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Η εικονογράφηση έρχεται και στο σημείο αυτό να συμπληρώσει το κείμενο: "Λάθος!", επιγράφεται το σκίτσο που παριστάνει μια γυναίκα να κάθεται γερμένη προς τα εμπρός, με το κεφάλι ακουμπισμένο στα πόδια. "Μην αποστρέψετε το βλέμμα! Πείτε όχι!", είναι η εξίσου εύγλωττη λεζάντα των διπλανών σχεδίων που αναφέρονται στα εργαλεία καταστολής κάθε "ατίθασου" προς απέλαση μετανάστη: χειροπέδες, ένεση, αυτοκόλλητος επίδεσμος.

Ακολουθεί, στην πίσω πλευρά του χαρτιού, η καταγγελία του κλίματος ξενοφοβίας που καλλιεργείται συστηματικά στη Γερμανία. Τα αεροδρόμια, τονίζει το αντιρατσιστικό δίκτυο, έχουν μεταβληθεί σε σύνορα, όπου οι αστυνομικοί, μαζί με τις αεροπορικές εταιρείες, απαγορεύουν την είσοδο των ανεπιθύμητων ξένων και οργανώνουν την απέλασή τους. "Ο πόλεμος ενάντια σ' αυτά τα σύνορα", συνεχίζει, "είναι ένας πόλεμος ενάντια στις χειροπέδες, τις υπέρυθρες κάμερες, τα φάρμακα που σε μετατρέπουν σε φυτό, ενάντια στον συστηματικό έλεγχο των ανθρώπων με κριτήριο εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως η γλώσσα, το χρώμα και τα ρούχα". Δίπλα στο κείμενο, σε μια κάτοψη αεροπλάνου έχει σημειωθεί η ακριβής θέση στην οποία βρήκαν το θάνατο έξι πρόσφυγες που αντιστάθηκαν στη βίαιη απέλασή τους: Οι Νιγηριανοί Κόλα Μπανκόλε Αγκμπάι-Τζον και Μάρκους Ομοφούμα, η συμπατριώτισσά τους Σεμίνα Αντάμου, ο Παλαιστίνιος Χαλέντ Αμπουζαριφέχ και ο Σουδανός Ααμίρ Αγκεέμπ.

Τα επόμενα σκίτσα εικονογραφούν την τελική πρόταση του κειμένου: η πόρτα του αεροσκάφους ανοίγει, η ζώνη λύνεται, ένα αλεξίπτωτο ανοίγει στον αέρα και ο άνθρωπος φυγαδεύεται στην ελευθερία. "Αντισταθείτε στη βίαιη απέλαση των συνανθρώπων σας!", ζητούν οι συντάκτες του κειμένου, απαριθμώντας τους τρόπους με τους οποίους οι επιβάτες μπορούν να αποτρέψουν μια απέλαση: αρνούμενοι να καθήσουν και να προσδεθούν, φωνάζοντας, καταγγέλλοντας τον πιλότο, απειλώντας με μποϊκοτάζ την εταιρεία. "Οι αστυνομικοί δεν έχουν καμία αρμοδιότητα από τη στιγμή που θα κλείσει η πόρτα", σημειώνουν. "Δεν διαφέρουν πια σε τίποτε από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

http://www.deportation-alliance.com/

http://www.contrast.org/borders/kein/

Δύο βασικές ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί κανείς να αναζητήσει πληροφορίες για την εκστρατεία του γερμανικού αντιρατσιστικού δικτύου "Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος (παράνομος)" κατά της Λουφτχάνσα. Υλικά για προγενέστερες κινητοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Off Limits" (γερμανικό αντιρατσιστικό περιοδικό, τεύχος 29, 2000). Αφιέρωμα στην εκστρατεία κατά των αεροπορικών απελάσεων.

"Zeck. Das Info aus der Roten Flora" (τεύχος 93, Νοέμβριος 2000). Στο εξώφυλλο του περιοδικού, μία από τις αφίσες που εξόργισαν τους υπεύθυνους της Λουφτχάνσα: Μια φωτογραφία του Χίτλερ και από πάνω ο λογότυπος της εταιρείας και οι λέξεις "Λουφτχάνσα. Η εφιαλτική πτήση". Κάτω από τη φωτογραφία: "Αυτός θα έπρεπε να γευτεί την άνεση της Λουφτχάνσα. Οχι άλλοι". 

"Kein Mensch ist illegal"
(εκδόσεις ID-Verlag, Καλοκαίρι του 1999). Εγχειρίδιο με πρακτικές οδηγίες για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στη Γερμανία χωρίς χαρτιά. Στο βιβλίο επιχειρείται επίσης ένας απολογισμός της εμπειρίας που έχει ήδη αποκομίσει από τη δουλειά του το δίκτυο "Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος" και εξετάζονται οι δυνατότητες μιας "νομιμοποίησης των μεταναστών από τα κάτω".

http://squat.net/kmii/
     http://www.linkeseite.de/kmii/

Η έκθεση αφίσας που επιχειρεί να απαγορεύσει η διεύθυνση της Λουφτχάνσα. Η έκθεση φιλοξενείται ήδη σε πολλές ιστοσελίδες
.


ΔΕΙΤΕ

Kein Mensch ist illegal
(1997). Βίντεο με τις δραστηριότητες του δικτύου "Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος" (πληροφορίες στο e-mail grenze@ibu.de).

I prefer to see that again! της Marily Stroux. Το φιλμ παρουσιάζει η πρόταση του δικτύου για μια θερμή υποδοχή των μεταναστών από τους πολίτες της Γερμανίας. Περιλαμβάνει αφηγήσεις μεταναστόπουλων από διάφορα μέρη του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. 

(Ελευθεροτυπία, 14/1/2001)

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ