ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Με τα Megabytes παρά πόδα

1. /  2.

 
Ταξικοί αγώνες στον κυβερνοχώρο

 

Η σχέση συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους αγώνες των ιθαγενών και των αγροτών σ' αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν "πρωτόγονο" και "καθυστερημένο" Τσιάπας και τον "σύγχρονο", "high tech" κόσμο των συστημάτων επικοινωνίας μέσω υπολογιστών, δεν είναι τόσο παράδοξη όσο νομίζουν πολλοί. Πολύ πριν από την εξέγερση, το Τσιάπας και ο λαός του είχαν ήδη συνδεθεί με τον υπόλοιπο κόσμο και είχαν αναπτύξει μορφές μαζικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα αυτή η συμβίωση να αποτελέσει απλά επέκταση μορφών συνεργασίας που προϋπήρχαν.
Στο άλλο άκρο της συμβίωσης, ο κόσμος του κυβερνοχώρου και των δικτύων επικοινωνίας μέσω κομπιούτερ υπήρξε κι αυτός πεδίο πολύμορφων αγώνων - και ως εκ τούτου, ανοικτός στην ιδιοποίηση από εκείνους που οι μορφές οργάνωσής τους είναι προδιαθετειμένες να ενισχύονται μέσα από τη σύνδεσή τους με άλλους. Δεν είναι της ώρας να ασχοληθούμε εδώ λεπτομερειακά με τους ανταγωνισμούς και τις ταξικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της βιομηχανίας υπολογιστών, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε και να θυμόμαστε ότι αυτή, όπως όλες οι καπιταλιστικές βιομηχανίες, έχει αναπτυχθεί ως αναπόσπαστο τμήμα του μεταβαλλόμενου διεθνούς καταμερισμού εργασίας. Οι εργάτες της -από τους μηχανικούς των ημιαγωγών μέχρι τους συναρμολογητές και προγραμματιστές του hardware- βρίσκονται τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εξακολουθεί να διεξάγεται ένας πολύπλοκος γύρος αγώνων ανάμεσα σ' αυτούς που βγάζουν τη δουλειά και σ' εκείνους που βγάζουν τα κέρδη.
Οι επιχειρήσεις τώρα πια βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της διαχείρισης ενός εντελώς νέου είδους εργατικού δυναμικού -ενός εργατικού δυναμικού που δεν μπορεί να στερηθεί τον έλεγχο της επαγγελματικής του δεξιότητας χωρίς να καταστραφεί. Ο έλεγχος αυτός των εργαζομένων πάνω στα εργαλεία τους και στην παραγωγική διαδικασία απαιτεί μια άβολη αναδιοργάνωση των διευθυντικών δομών, μακριά από τα αυστηρά ιεραρχικά πρότυπα που αναπτύχθηκαν με τη φορντική και τεϊλορική οργάνωση της βιομηχανίας.
Ο,τι ισχύει για τον αγώνα ανάμεσα στην ελεύθερη δραστηριότητα στα πλαίσια της βιομηχανίας υπολογιστών και την υπαγωγή αυτής της δραστηριότητας στην εργασία που παράγει κέρδη, ισχύει επίσης και για το χώρο των δικτύων υπολογιστών. Η ίδια δυναμική του αγώνα ανάμεσα στην προσωπική δραστηριότητα και τη δουλειά για κάποια εξωτερική αρχή πολλαπλασιάστηκε μέσα στους δημόσιους κι ιδιωτικούς τομείς του κυβερνοχώρου. Το κράτος και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να περιφράξουν τα νέα ηλεκτρονικά σύνορα προς όφελος της εξουσίας και των κερδών τους - περιορίζοντας την πρόσβαση σε "απόρρητες" πληροφορίες, επιχειρηματικά μυστικά, εμπορευματοποιώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της πληροφοριακής ροής. Καθώς το Δίκτυο γίνεται όλο και μεγαλύτερο και περισσότερο σύνθετο, ο κυβερνοχώρος κατέληξε να περιλαμβάνει μια απίθανη ποικιλία ανθρώπων. Στρατιωτικοί ερευνητές και ενεργοί ειρηνιστές μπορεί να έχουν τα ίδια μοντέλα προσωπικών υπολογιστών, να αλληλογραφούν χρησιμοποιώντας τα ίδια πρωτόκολλα μετάδοσης, όμως διαρκώς οικοδομούν κι ανοικοδομούν δυό εντελώς διαφορετικά είδη κυβερνοχώρου.
Ανθρωποι που συμμετέχουν σε κοινωνικές συγκρούσεις στην κοινωνία έχουν επεκτείνει τους αγώνες τους από τις άλλες ζώνες της ανθρώπινης δραστηριότητας και στον κυβερνοχώρο. Ομάδες ατόμων που ήδη ασχολούνταν με την οργάνωση συζητήσεων και δραστηριοτήτων έξω απ' τον κυβερνοχώρο - όπως είναι τα ιθαγενή και αγροτικά κινήματα στο Τσιάπας και οι υποστηρικτές τους- μπορούν μέσω αυτού να πλησιάσουν άλλους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συνεπάγεται την προσέλκυση ατόμων στις οργανωτικές τους προσπάθειες, μπορεί επίσης να εμπεριέχει τη δημιουργία νέων συνδέσεων με άλλες ομάδες και συλλογικές προσπάθειες. Οπως είδαμε, όλη αυτή η "δικτύωση" είναι κάτι που προϋπήρχε του κυβερνοχώρου, όμως το Δίκτυο (όπως και το ταχυδρομείο, το τηλέφωνο και το fax πριν απ' αυτό) επέκτεινε και επιτάχυνε δραστικά αυτή τη διαδικασία.


Χάρι Κλίβερ 
("The Zapatistas and the electronic fabric of struggle", 1996)ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΙ. Το Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (MRTA) το βρίσκει κανείς σε δυό διευθύνσεις: την επίσημη της εφημερίδας του "Αντάρτικη Φωνή" (Voz Rebelde, http://users.cybercity.dk/~ccc17427/) και την ανεπίσημη, πλην εξαιρετικά ενημερωμένη, της ομάδας Arm the Spirit (http:
//burn.ucsd.edu/%7Eats/mrta.htm). Προσωπικού χαρακτήρα αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η σελίδα των γονέων της 27χρονης αμερικανίδας Λόρι Μπέρενσον, που συνελήφθη το Δεκέμβριο του 1995 με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση και καταδικάστηκε σε ισόβια (http://www.tiac.
net/users/salem/lori_berenson/). Οσο για το άλλο αντάρτικο του Περού, το διεθνώς γνωστό σαν "Φωτεινό Μονοπάτι", το συναντάμε διασπασμένο σε δυό διαφορετικές -κι αντιμαχόμενες μεταξύ τους- τάσεις: Περουβιανό Κοινωνικό Κίνημα (http://www.blythe.org/peru-pcp/) και Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Επανάσταση του Περού (http://www.csrp.org/άι.

ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ. Η διεύθυνση της σελίδας του EZLN είναι http://www.peak.org/~justin/ezln/ , ενώ χρησιμότατο είναι επίσης το ηλεκτρονικό αρχείο της επιτροπής αλληλεγγύης του Οστιν, Chiapas95 (http://www.eco.utexas.edu/Homepages/faculty/Cleaver/chiapas95.html). Για μια γενικότερη επισκόπηση των διαθέσιμων συνδέσεων, απευθυνθείτε στον οδηγό Zapatistas in Cyberspace (http://www.eco.utexas.edu/Homepages/faculty/Cleaver/zapsincyber.html). To Kέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Βαρθολομαίος ντε λας Κάσας" του Σαν Κριστόμπαλ εγκαινίασε πρόσφατα τη δική του σελίδα (http://burn.ucsd.edu/%7Ederechos/), στα ισπανικά.

ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΙ. Το παλαίμαχο (από το 1966) και αλματωδώς αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια κομμουνιστικό αντάρτικο των Κολομβιανών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FARC) βρήκε καινούρια ηλεκτρονική διεύθυνση (http://sociology.adm.binghamton.edu/pages/farc/), μετά τον αποκλεισμό του από το Μεξικό λόγω πιέσεων της κολομβιανής κυβέρνησης. Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός (ELN), γκεβαρική οργάνωση σαφώς μικρότερη αλλά εξίσου παλιά, παρεμβαίνει επίσης στο Δίκτυο (http://www.voces.org/). Αξιόλογες πληροφορίες παρέχονται επίσης από το Δίκτυο Υποστήριξης για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη στην Κολομβία (http://www.igc.apc.org/csn/).

NABAXOΣ. Στις ΗΠΑ, το ιθαγενές κίνημα της χρονιάς διεξάγεται γύρω απ'το ιερό βουνό Big Mountain που απειλείται από την αδηφάγα πολυεθνική Peabody Coal. Πληροφορίες στο http://www.utexas.edu/students/nave/bigmtnz.html .

ΚΟΡΕΑΤΕΣ. Η μεγαλειώδης γενική απεργία του περασμένου μήνα πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, όμως στη διεύθυνση της ημιπαράνομης Κορεατικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (http://kpd.sing-kr.org/strike/index-e. html) μπορείτε να βρείτε λεπτομερές χρονικό των γεγονότων, όλα τα ανακοινωθέντα των απεργών, μηνύματα αλληλεγγύης και ρεπορτάζ των ΜΜΕ απ'όλο τον κόσμο - στα αγγλικά.

ΤΑΜΙΛ. Ακόμα λιγότερο διάσημο στη χώρα μας, το αποσχιστικό αντάρτικο της Σρι Λάνκα εξακολουθεί να αποτελεί μιά από τις πιο θανατηφόρες συρράξεις του πλανήτη. Για τις απόψεις των Απελευθερωτικών Τίγρεων του Ταμίλ Εελάμ (LTTE) αλλά και για μια εξαιρετικά σοβαρή ειδησεογραφική κάλυψη της σύρραξης, απευθυνθείτε στην Tamil Eelam Homepage (http://eelam.com/) και το TamilWeb (http://home.sn.no/~cyrinus/main.html).

BIΡMANOI. Στοιχεία για το στρατοκρατικό καθεστώς της Ρανγκούν, κείμενα της νομπελίστριας Αουνγκ Σου Κίι αλλά και πληροφορίες για την εκστρατεία μποϊκοτάζ των εταιρειών πετρελαίου που επενδύουν στη χώρα των στρατηγών από τη Free Burma Coalition (http://sunsite.unc.edu/freeburma/contents.html).

ΚΟΥΡΔΟΙ. Πρώτος κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός της ιστορίας, το MED-TV ενημερώνει τον κυβερνοχώρο για τις περιπέτειές του
(http://www.med-tv.be/med/www/intro.htm). Ανακοινωθέντα του ΡΚΚ/ERNK δημοσιεύονται από το KURD-L (http://burn.ucsd.edu/~archive/), ενώ για πιό συγκροτημένη πληροφόρηση μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο Αmerican Kurdish Information Network (http://www.kurdistan.org/). Ενδιαφέρον βρήκαμε και το Kurdistan Web (http://www.humanrights.de/~kurdweb/index_e.html), που μάλλον βρίσκεται ακόμα στα σκαριά.

ΤΟΥΡΚΟΙ. Εκτός νόμου και με το όπλο στο χέρι, το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα & Μέτωπο (DHKP-C, πρώην Dev Sol) δημοσιεύει ειδήσεις από τη δράση του και πολιτικές αναλύσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας του (http://www.xs4all. nl/~ozgurluk/).

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΙ. Το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο (NDF) ιδρύθηκε το 1973 από το Κ.Κ. Φιλιππίνων κι άλλες αριστερές δυνάμεις και συνεχίζει τον αγώνα μέχρι σήμερα. Η σελίδα του στο Ιντερνετ είναι σχετικά πρόσφατη και περιέχει πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Μανίλα αλλά και για τα εσωτερικά του κινήματος (http://www.geocities.com/~cpp-ndf/).

ΝΕΠΑΛΕΖΟΙ. Δυστυχώς στάθηκε αδύνατο να εντοπίσουμε σελίδα του -μαοϊκών τάσεων- Ενιαίου Λαϊκού Μετώπου (Samyukta Jana Morcha) του Νεπάλ που από τον περασμένο Φεβρουάριο διεξάγει ανταρτοπόλεμο στο ορεινό αυτό βασίλειο των Ιμαλαίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν παρόλα αυτά ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την πρόσφατη σχετική έκθεση του Κέντρου Τεκμηρίωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Ασίας (http://www.hri.ca/doccent/sahrdc/nepal. htm).

ΣΑΧΡΑΟΥΊ. Πάνε πια τα χρόνια που το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του λαού της Δυτικής Σαχάρας ενάντια στη μαροκινή κατοχή προσέλκυε το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ. Για τη συνέχεια αυτής της ιστορίας μέχρι σήμερα, απευθυνθείτε (πού αλλού;), στη σελίδα του Μετώπου Πολισάριο (http://heiwww.unige.ch/arso/).

ΠΕΡΣΕΣ. Οι Μοτζαχεντίν του Λαού δε βγάζουν πια τραπεζάκι στα Προπύλαια για να ενημερώσουν τους Ελληνες δημοκράτες για τον αγώνα τους ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, μπορείτε όμως πάντα να τους βρείτε στη σελίδα του Eθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (http://www.Iran-e-azad.org/english/). Οσο για τα -επίσης εξόριστα- κόμματα της ιρανικής αριστεράς, γωνιές στον κυβερνοχώρο έχουν το Τουντέχ (http://www.demon.co.uk/mardom/tudeh.htm) και τα νεοσύστατα ΚΚ Ιράν
(http://www.pi.se/webpage/communist.party.of.iran/index.html) κι Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (http://www.wpiran.org/tit11.html).

ΙΡΛΑΝΔΟΙ. Κάθε λογής υλικά του Σιν Φέιν και του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) στη διεύθυνση http://www.irlnet.com/sinnfein/index.html). Ο αντίζηλος INLA παρεμβαίνει μέσω της βορειοαμερικανής επιτροπής του πολιτικού του σκέλους, του Ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (http://www.serve.com/IRSCNA/irscna.htm), ενώ τις απόψεις της για το ζήτημα καταθέτει και μιά ομάδα ιρλανδών αναρχικών
(http://www.geocities.com/CapitolHill/2419/).

BAΣΚΟΙ. Eιδήσεις για τη δράση της ΕΤΑ και τις διώξεις που υφίσταται το πολιτικό της σκέλος, Herri Batasuna, στατιστικά στοιχεία και ιστορικές πληροφορίες για το Εουσκάδι από το περιοδικό Euskal Herria Journal (http://www.igc.apc.org.ehj/).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΟΙ. Αναλύσεις και πληροφορίες για την ινδονησιακή αντίσταση στο αιμοσταγές καθεστώς του στρατηγού Σουχάρτο και για το απελευθερωτικό κίνημα του Ανατολικού Τιμόρ στο ASIET (http://www.peg.apc.org/~asiet/), το ΤimorNet (http://www.uc.pt/Timor/TimorNet.html) και τις East Timor Information Pages (http://amadeus.inesc.pt80/~jota/Timor/).

ΣΕΡΒΟΙ. Eδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε - και το φοιτητικό κίνημα του Βελιγραδίου δε θα μπορούσε παρά να καταφύγει κι αυτό στον κυβερνοχώρο (http://galeb.etf.bg.ac.yu/~protest96/). Για να κρίνετε μόνοι σας, χωρίς διαμεσολαβήσεις! 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

"Internet. L' effroi et l' extase"
(ειδική εκτός σειράς έκδοση του τριμηνιαίου Maniere de voir της Le Monde Diplomatique, Παρίσι 1996). Κατάθεση προβληματισμού για τις επιπτώσεις της εισβολής του "κυβερνοχώρου" στη σύγχρονη επικοινωνιακή πολιτική πραγματικότητα.

Harry Cleaver "The Zapatistas and the electronic fabric of struggle" (http://www.eco.utexas.edu/Homepages/faculty/Cleaver/zaps.html). Λεπτομερής ανάλυση της συγκρότησης του ηλεκτρονικού δικτύου αλληλεγγύης προς τους Ζαπατίστας, με αναφορές στο προηγούμενο των διασυνδέσεων και του πολιτικού αγώνα ενάντια στο βορειοαμερικανικό σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου (NAFTA) και προσπάθεια θεωρητικοποίησης. Ο συγγραφέας είναι καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του University of Texas, στο Οστιν, και είναι δημιουργός του Chiapas95, ενός από τα δυο πρώτα ηλεκτρονικά αρχεία υποστήριξης του EZLN.

"20 Jahre radikal. Geschichte und perspektiven autonomer Medien" (Bερολίνο 1996, εκδ.ID-Archiv). Η ιστορία του γνωστότερου γερμανικού περιοδικού στο χώρο των αυτόνομων. Απαγορεύεται η κυκλοφορία του σε έντυπη μορφή, αλλά η ηλεκτρονική του έκδοση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Darrin Wood "Net Wars" (περ. Index on Censorship, 3/1995). Μια από τις πρώτες αναλύσεις που κυκλοφόρησαν για τη χρήση του Ιντερνετ από ριζοσπαστικές κι επαναστατικές οργανώσεις, με έμφαση στο παράδειγμα των Ζαπατίστας.

Roy Krovel "TerrorWeb? Revolutionaries target the Web" (περ. Ιnternet Today, 11/1996). Συμβατική ανάπτυξη του ίδιου ζητήματος από εξειδικευμένο έντυπο. Εκτενείς αναφορές στις ηλεκτρονικές επιδόσεις όχι μόνο του EZLN αλλά επίσης των Ταμίλ της Σρι Λάνκα και της αντίστασης του Αν.Τιμόρ.

Justin Paulson "Mi pagina en Web no es la voz oficial del EZLN" (συνέντευξη στον Pablo Espinosa, εφημ. La Jornada 10/8/1996). Περαστικός από την πόλη του Μεξικού με την ευκαιρία της Διηπειρωτικής Συνάντησης Ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό, ο φοιτητής που εισήγαγε τους Ζαπατίστας στο Δίκτυο εξηγεί πώς έγιναν όλα.


ΔΕΙΤΕ

Video clip of the MRTA commando preparing their action
. Το βίντεο του σχεδιασμού της πολύκροτης κατάληψης της ιαπωνικής πρεσβείας της Λίμα από το αντάρτικο των Τούπακ Αμάρου είναι προσιτό πλέον σε κάθε χρήστη του Ιντερνετ.

(Ελευθεροτυπία, 23/2/1997)

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ