ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΖΗΛΟΤΥΠΙΑΣ


Οι δολοφόνοι του Αγίου Βαλεντίνου

1. /  2.

 
15 λόγοι να εγκαταλείψετε το ταίρι σας


Σύμφωνα με την άποψη της αμερικανίδας ψυχολόγου Αντζελα Μπράουν (ΤΙΜΕ, 4.7.1994), οι γυναίκες κινδυνεύουν να δολοφονηθούν από τον πρώην ή τον νυν σύζυγό τους περισσότερο από κάθε άλλον. Από τις 5.745 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 1991 στις ΗΠΑ, οι 6 στις 10 γνώριζαν τον δράστη και οι μισές έπεσαν θύμα του συζύγου ή του εραστή τους. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ουάσιγκτον αναφέρει ότι το 30% όλων των ανθρωποκτονιών αφορά δολοφονίες από συζύγους. Η Αμερικανική Ιατρική Ενωση εκτιμά ότι 1 στις 3 γυναίκες υφίσταται κάποιου είδους επίθεση από το σύντροφό της. Σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 4 εκατ. περιστατικά βίαιης επίθεσης του άντρα στη γυναίκα του.
Αυτή η βία μέσα στην οικογένεια δεν εμφανίζεται αιφνιδίως. Υπάρχουν κάποια σημάδια στη συμπεριφορά που μπορεί να βοηθήσουν μια γυναίκα να διαγνώσει εγκαίρως τον κίνδυνο. Το αμερικάνικο Πρόγραμμα για τα Θύματα της Οικογενειακής Βίας υποδεικνύει ορισμένα απ' αυτά. Αν σας θυμίζουν τίποτα αυτά τα 15 σημεία, τότε πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε. Αν συμπίπτουν τα περισσότερα με το φέρσιμο του "αγαπημένου" σας, ήρθε ίσως η ώρα να τον εγκαταλείψετε.


1.Πίεση για γρήγορη δέσμευση: Ο νέος σας σύντροφος εμφανίζεται πολύ πιεστικός, και υποστηρίζει ότι "ποτέ δεν ένιωσε να τον αγαπούν τόσο πολύ". Αυτός που ενδέχεται να κακοποιήσει μια γυναίκα, σχεδόν αμέσως απαιτεί απ' αυτήν να του αφιερωθεί με απόλυτο και αποκλειστικό τρόπο.
2. Ζήλια: Εχει το αίσθημα ότι είναι ιδιοκτήτης σας. Σας τηλεφωνεί διαρκώς ή σας επισκέπτεται απροειδοποίητα. Σας εμποδίζει να πάτε στη δουλειά σας επειδή μπορεί εκεί να συναντήσετε κάποιον. Ελέγχει τον χιλιομετρητή στο καντράν του αυτοκινήτου σας.
3. Ελεγχος: Σας ανακρίνει εξαντλητικά (ιδιαίτερα όταν έχετε αργήσει) με ποιον μιλούσατε και πού είσαστε. Κρατάει όλα τα λεφτά. Επιμένει να του ζητάτε την άδεια πριν πάτε οπουδήποτε.
4. Εξωπραγματικές απαιτήσεις: Περιμένει από σας να είσαστε η τέλεια γυναίκα και να ανταποκρίνεσθε σε κάθε του ανάγκη.
5. Απομόνωση: Επιχειρεί να σας αποκόψει από την οικογένεια και τους φίλους σας. Κατηγορεί όσους σας συμπαρίστανται ότι "προξενούν μπελάδες". Μπορεί να σας στερήσει το τηλέφωνο ή το αυτοκίνητο και να σας εμποδίσει αν θέλετε να εργαστείτε.
6. Κατηγορεί άλλους για τα προβλήματα και τα λάθη του: Οταν κάτι πάει στραβά, πάντοτε φταίει κάποιος άλλος, εσείς ή το αφεντικό του.
7. Ενοχοποιεί άλλους για τα δικά του αισθήματα: Σας λέει "Με εκνευρίζεις" ή "Με πληγώνεις όταν δεν κάνεις αυτό που σου λέω".
8. Υπερευαισθησία: Προσβάλλεται εύκολα, και υποστηρίζει ότι πληγώνονται τα αισθήματά του όταν είναι εκτός εαυτού. Εξοργίζεται για την αδικία με πράγματα που είναι απλά και καθημερινά.
9. Σκληρότητα προς ζώα και παιδιά: Σκοτώνει ή τιμωρεί με βιαιότητα τα ζώα. Επίσης απαιτεί από τα παιδιά να κάνουν πράγματα εκτός των δυνατοτήτων τους (χαστουκίζει ένα δίχρονο παιδάκι επειδή έβρεξε την πάνα του) ή τα πειράζει μέχρι ν' αρχίσουν να κλαίνε.
10. "Παιχνιδιάρα" χρήση βίας κατά το σεξ: Διασκεδάζει να σας πετάει κάτω ή να σας κρατά ακίνητη χωρίς τη θέλησή σας. Λέει ότι τον συναρπάζει η ιδέα του βιασμού.
11. Φραστικές απειλές και ύβρεις: Σας κατηγορεί διαρκώς ή λέει βαριές προσβλητικές κουβέντες. Σας λέει υποτιμητικά λόγια, σας καταριέται, σας βρίζει.
12. Οι σταθεροί ρόλοι των φύλων: Περιμένει από σας να τον υπηρετείτε να τον υπακούετε και να μένετε σπίτι.
13. Αιφνιδιαστική αλλαγή διάθεσης: Από τρυφερός ερωτευμένος μεταβάλλεται μέσα σε λίγα λεπτά σε εκρηκτικό και βίαιο.
14. Εχει δείρει στο παρελθόν: Παραδέχεται ότι έδειρε γυναίκες στο παρελθόν αλλά εξηγεί ότι εκείνες τον υποχρέωσαν να το κάνει ή ότι οι περιστάσεις ήταν τέτοιες.
15. Απειλή βίας: Δηλώνει ότι "θα σου σπάσω το κεφάλι" ή "θα σε σκοτώσω" και στη συνέχεια κάνει πίσω λέγοντας ότι "όλοι έτσι μιλάνε" και ότι "δεν το εννοούσα". Αν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε είναι καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια ή να εγκαταλείψετε το σπίτι.


ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

ΧΑΙΔΑΡΙ
. Παντρεύτηκαν πριν από 13 χρόνια. Στα μέσα του '95, κοντά στα 30 της χρόνια, η Β.Φ. αποφάσισε να χωρίσει τον 47χρονο επιχειρηματία Γ.Κ. Εκείνος δεν μπορούσε να το αποδεχτεί. Στις 9.1.1997 την κάλεσε να τα "ξαναβρούνε" στο σπίτι του στο Χαϊδάρι -στο οποίο ζούσε μόνος το τελευταίο εξάμηνο. Ο καβγάς που ξέσπασε, όταν εκείνη (ούτε κι αυτή τη φορά) δεν ενέδωσε στο "πάθος του", ξεσήκωσε τη γειτονιά ολόκληρη. Η Β.Φ ήθελε διαζύγιο. Αυτός "θόλωσε" και τη μαχαίρωσε. Μετά, προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του. Διεκομίσθη στο "Τζάνειο", και στη φυλακή για τα περαιτέρω.

"ΣΩΤΗΡΙΑ". Ο Βασίλης και η Δέσποινα παντρεύτηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Εκείνος ήταν 21, εκείνη μόλις είχε κλείσει τα 16. Απέκτησαν δυο παιδάκια. Η ζωή τους όμως δεν πήγαινε καθόλου καλά. "Ενιωθα ότι θα φύγει η μεσοτοιχία από τη φασαρία", έλεγε μια γειτόνισσα. Τον Οκτώβριο του '96, η κοπέλα εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη. Δεν άντεχε άλλο το ξύλο του "παράφορα ερωτευμένου" Βασίλη και πήγε να μείνει στο υπόγειο της μητέρας της. Στις 8.12.96, μαζί με τη μητέρα του πήγε στο σπίτι της πεθεράς. Βρήκε τη Δέσποινα, της ζήτησε να τα "φτιάξουν" πάλι. Αρνήθηκε αυτή. Την έδειρε και τη μαχαίρωσε ελαφρά. Την επομένη την εντόπισε, μέσω του "166", στο νοσοκομείο "Σωτηρία". Μπουκάρισε με μιά καραμπίνα και την αποτέλειωσε μαζί με την πεθερά του. "Την έπιασα να με απατά", δήλωσε στις κάμερες.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ. "Η ζήλια οδήγησε στο έγκλημα τον 58χρονο αγρότη Ι.Π, που σκότωσε τα ξημερώματα τη 41χρονη γυναίκα του Ε, χτυπώντας τη με το κοντάκι κυνηγετικού όπλου, στο χωριό Ευαγγελίστρια. Στη συνέχεια έκρυψε το όπλο και τα ματωμένα ρούχα, αλλά κατά την ανάκριση ομολόγησε τα πάντα" (ειδησάριο, 13. 6.1996).

ΝΕΑΠΟΛΗ. Ο 30χρονος Π.Τ λίγο πριν την Ανάσταση του 1995, στραγγάλισε τη σύζυγό του Ζ, 26 ετών, μέσα στο σπίτι τους. "Τυφλωμένος από τη ζήλια, πίστευε ότι το νεογέννητο μωρό τους, ήταν καρπός άλλου άντρα. Κάποιου συγγενή, ίσως", είπαν οι περίοικοι, στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης. Ο δικηγόρος του συζυγοκτόνου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών, επρόκειτο να ζητήσει να γίνει αιματολογική εξέταση (τεστ πατρότητας) στο βρέφος!

Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ. Στις 20 Φεβρουαρίου 1992, η 28χρονη ιδ. υπάλληλος Ο.Τ. σκότωσε τον εν διαστάσει σύζυγό της Παναγιώτη, 42 χρόνων. Το πτώμα του βρέθηκε σε μιά οικοδομή της Ν. Χαλκηδόνας. "Τον δολοφόνησε με τρόπο που μαρτυρά ανηλεή διάθεση, πρωτοφανή ψυχρότητα και ηθική αναλγησία", σημειώνε ο εισαγγελέας. Το ζευγάρι είχε χωρίσει από το 1990 και αιτία των διαφορών τους ήταν η "παθολογική ζήλεια" του θύματος. Εκείνος συνέχισε και μετά τον χωρισμό να τη "θέλει σαν τρελός". Και, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα "την κατάσταση είχε επιδεινώσει η εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά της συζύγου από πλευράς ηθικής, με μέτρο τις τρέχουσες κοινωνικές αξίες"!

ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Κατά τη διάρκεια ενός από τους αμέτρητους άγριους καβγάδες, για "λόγους αντιζηλίας", ο 85χρονος Χ.Θ. άρπαξε την καραμπίνα του και σημάδεψε την 64χρονη σύζυγό του, η οποία κλαίγοντας καλούσε σε βοήθεια. Πριν προλάβει να επέμβει η γειτονιά ο "ερωτευμένος" την σκότωσε με δυο βολές. Αυτά έγιναν, στα Σελλήνια στις 9.12.95, αλλά και το 1985 ο μπάρμπας παραλίγο να στραγγαλίσει τη σύζυγο "επειδή τραβιότανε με κάποιους"!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ενέδρα έστησε ο Π.Π 35 ετών, στην 27χρονη Κ.Α-Π, το πρωί της 22ας Ιουλίου 1994. Τη σκότωσε με δυο σφαίρες στα Μανιάτικα, την ώρα που εκείνη πήγαινε στη στάση των λεωφορείων. Μετά στήριξε το περίστροφο στον κρόταφό του κι αυτοκτόνησε. "Είχαν παντρευτεί όταν η Κ. ήταν ακόμα 14 χρονών. Δεν την άφηνε ούτε στο παράθυρο να βγει. Ζήλια παθολογική", έλεγαν οι συγγενείς. Τον είχε "εγκαταλείψει" ένα χρόνο πριν το δραματικό φινάλε. Μάλλον, δεν εύρισκε "ρομαντικό" το "ερωτικό του πάθος", και πήρε τα δυο παιδιά της και έφυγε.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Η 18χρονη Ε.Μ. από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας πέτυχε στα ΤΕΙ της Λάρισας το 1994. Ετοιμαζόταν να φύγει για την πόλη. Ο πρώην φίλος της, Μ.Τ 26 ετών οικοδόμος, "δεν ήθελε να τη χάσει". Στις 4 Σεπτεμβρίου ο "ερωτευμένος" έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι του κοριτσιού. Οταν αυτή έφτασε με τον αδελφό της μετά από διασκέδαση, την "καθάρισε" με την καραμπίνα του, μπροστά στα μάτια του αδελφού της, και εξαφανίστηκε στα βουνά.

ΚΑΛΑΜΑΚΙ. "Ο Β.Κ, 54 χρόνων, σκότωσε με μαχαίρι την 48χρονη Θ.Σ με την οποία συζούσε στο Καλαμάκι εδώ και δύο χρόνια. Ο Β.Κ, έμπορος, είχε γνωριστεί με τη Θ.Σ πρίν από πέντε χρόνια. Η γυναίκα του είχε αυτοκτόνησει εξαιτίας του νέου δεσμού του" (Αστυνομικό δελτίο, 26.3. 1992).

ΣΗΤΕΙΑ. Ο Μ.Ξ 22 ετών είχε χωρίσει δυο μήνες με τη 18χρονη Σ.Κ. Εδειχνε πολύ μελαγχολικός και σε κάποια στιγμή είχε πει στον αδελφό του ότι θα τη σκότωνε. Ετσι έλεγαν στο χωριό του. Στο διπλανό χωριό, της κοπέλας, κανείς δεν ήξερε ούτε καν τη σχέση. Στις 8.3.1994 οι δυο νέοι βρέθηκαν νεκροί σ' ένα αγρόκτημα. Εκείνος με διαλυμένο το κεφάλι από τα σκάγια του όπλου του, κι εκείνη σφαγμένη, αλλά "στολισμένη" με λίγα λουλούδια. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Μ.Ξ πρέπει να την χτύπησε μια-δυο φορές, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Η κοπέλα κατάφερε να βγεί και να τρέξει. Την πρόλαβε όμως, και την αποτέλειωσε με πάνω από 20 μαχαιριές στο στήθος. Γύρισε στο αυτοκίνητο, πήρε την καραμπίνα και αυτοκτόνησε. "Κάτω από μιά γέρικη ελιά", γράφει το ρεπορτάζ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Etienne de Greeff, "Ερωτας και εγκλήματα από έρωτα"
(εισαγωγή και μετάφραση Ηρώς Σαγκουνίδη-Δασκαλάκη, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα χ.χ.). Κλασικό έργο του βέλγου γιατρού και εγκληματολόγου de Greeff που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες το 1942. Προσπάθεια εισαγωγής των πρόσφατων τότε κατακτήσεων της ψυχοπαθολογίας στην ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά την τέλεση των εγκλημάτων από έρωτα. 

Παναγιώτη Παπαϊωάννου, "Εγκλήματα κατά της ζωής με κίνητρο την ερωτική ζηλοτυπία" (ανέκδοτη διπλωματική εργασία, μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών 1994- 1995 του Πανεπιστημίου Αθηνών). Η έρευνα, καλύπτοντας νομολογιακά την τελευταία εικοσιπενταετία, ασχολείται με τα εγκλήματα κατά του προσώπου που είχαν ως κίνητρο την ερωτική ζηλοτυπία και εξετάζει τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δραστών.

Alexandre Dumas fils, "Ο Ανδρόγυνος. Απάντησις προς τον κύριον Ερρίκον δε Ιδεβίλ. Εκ του γαλλικού υπό Π. Καταιβάτη και Μ. Μαρτζώκη" (Τυπογραφείον Η Αυγή, Ζάκυνθος 1873). Η ελληνική μετάφραση του έργου του Δουμά υιού "L' Homme-Femme", μετέφερε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το πολεμοχαρές μήνυμα "σκότωσέ την!" ένα μόλις χρόνο μετά την πρώτη γαλλική έκδοση.

Odile Krakovitch, "Misogynes et feministes, il y a cent ans" (περ. Questions Feministes, τ. 8, Μάιος 1980). Ενδιαφέρουσα αναδρομή στην παλιά συζήτηση γύρω από το κατά πόσον δικαιούται ένας άνδρας να δολοφονεί την άπιστη γυναίκα του.ΔΕΙΤΕ 

Στέλλα
του Μιχάλη Κακογιάννη (1954). Ο Γιώργος Φούντας κρατάει μαχαίρι - και ξεμπερδεύει εφ όρου ζωής με τη γυναίκα που τον άφησε για κάποιο λάκη της καλής κοινωνίας.

Ζωή του Γιώργου Κατακουζηνού (1995). Η αμφιλεγόμενη κινηματογραφική αναπαράσταση του φόνου και του μεταθανάτιου τεμαχισμού της 19χρονης Ζωής Φραντζή από το ζηλιάρη σύζυγό της.

Εγκλημα ζηλοτυπίας (Ljubavni slucaj ili tragadija sluzbenice ptt) του Ντούσαν Μακαβέγιεφ (1967). Ανατομία μιάς τυπικής περίπτωσης συζυγοκτονίας, σε ένα έργο που αναζητά τις ρίζες του εγκλήματος στα κυρίαρχα ανδροκρατικά κοινωνικά πρότυπα.

(Ελευθεροτυπία, 16/2/1997)

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ