ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ::

 

Για τη βίζα πήγα στην Τάουνσεντ...


Από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πήραμε την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Διευθυντά,

Παρακολουθώ από την έγκριτη εφημερίδα σας, δύο μέρες τώρα, τις απαράδεκτες και αβάσιμες αναφορές, όπως αυτή που χρησιμοποιείτε σήμερα "με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης και της Ντόρας Μπακογιάννη", με τις οποίες προσπαθείτε να με συνδέσετε και να με εμπλέξετε στην υπόθεση των υποκλοπών.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Σε ό,τι αφορά τις δικές μου συναντήσεις με την κυρία Τάουνσεντ, η απόπειρα που γίνεται δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα. Τα θέματα που συζητήσαμε δεν συνδέονταν με υποκλοπές και παρακολουθήσεις.

Ως Δήμαρχος Αθηναίων, συναντήθηκα τον Ιούνιο του 2004, στο πλαίσιο επίσημων επαφών με μέλη του Κογκρέσου, στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης και ενημέρωση των ΜΜΕ των ΗΠΑ, για την προετοιμασία της Αθήνας ως διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την κ. Τάουνσεντ συζητήσαμε αποκλειστικά ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία της πόλης τις μέρες των αγώνων, για τα οποία ήταν υπεύθυνος ο Δήμος Αθηναίων.

Ως Υπουργός Εξωτερικών, τη συνάντησα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον και της έθεσε το θέμα της κατάργησης της VISA για τους Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η αλήθεια και η αυθαίρετη εμπλοκή προσώπων και ονομάτων σε υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών μού προκαλεί οργή και αγανάκτηση».
 


Η απάντηση του «Ιού»:

Η κυρία Μπακογιάννη επιμένει ότι με την κ. Τάουνσεντ συζήτησε το 2004 αποκλειστικά θέματα που αφορούσαν τη «λειτουργία της πόλης». Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει η υπεύθυνη του αντιτρομοκρατικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου με τη λειτουργία μιας πόλης σε μια ξένη χώρα; Και πώς άραγε αξιοποίησε η τότε δήμαρχος Αθήνας προς όφελος της «λειτουργίας της πόλης» την ειδίκευση της συνομιλήτριάς της σε θέματα παρακολουθήσεων;

Δυστυχώς, την διαψεύδουν το ίδιο το ΑΠΕ, το οποίο αναφέρει «τα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων» ως θέμα συζήτησής της με την «αρμόδια για την τρομοκρατία Φράνσις Τάουνσεντ» (7/6/04), αλλά και η ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον που αναφέρει ότι συζήτησαν «τη στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας».

Για την πρόσφατη συνάντηση του 2006 δεχόμαστε την εξήγηση ότι συζήτησαν θέματα που αφορούσαν τη VISA. Αλλωστε, εμείς δεν σχολιάσαμε αυτή τη συνάντηση, ενώ και η κ. Τάουνσεντ έχει ήδη προαχθεί σε υπεύθυνη Εσωτερικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, αφήνοντας το χαρτοφυλάκιο του αντιτρομοκρατικού σχεδιασμού.

Κατανοούμε τη δυσκολία της υπουργού Εξωτερικών, όπως και κάθε άλλου πολιτικού της παρούσης και της προηγούμενης κυβέρνησης που αναμίχθηκε με οποιονδήποτε τρόπο στον σχεδιασμό της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό που αποδεικνύεται σήμερα είναι ότι όσα θεωρήθηκαν τότε «αναγκαίες παρεκβάσεις» ή «προσωρινοί περιορισμοί δικαιωμάτων» στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα δημιούργησαν στη συνέχεια αυτό που ονομάζουμε σκάνδαλο των υποκλοπών.

Επισημαίνουμε, ακόμα, ότι η κ. Μπακογιάννη αφήνει με την επιστολή της έκθετη την κυβέρνηση, διαχωρίζοντας τη θέση της από το σύνολο των επαφών της κ. Τάουνσεντ και ειδικότερα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της Ελληνοαμερικανίδας αξιωματούχου με τον κ. Βουλγαράκη.

Αναπάντητο, τέλος, αφήνει η υπουργός Εξωτερικών το αποκαλυπτικό τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ (25/6/04), το οποίο αναφέρεται στην εναγώνια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει αμερικανική τεχνική υποστήριξη για την παρακολούθηση κινητών και σταθερών τηλεφώνων.

 

 

ΦΑΚΕΛΟΣ: Ολα τα κείμενα του "Ιού" για τις υποκλοπές


(Ελευθεροτυπία, 17/5/2006)


 

www.iospress.gr