Σιωπή των αρμοδίων μετά την αποκάλυψη για τον ρόλο της κυρίας Τάουνσεντ

 

Το ένοχο μυστικό

Αμηχανία και σιωπή των αρμοδίων συνόδευσε τη χθεσινή αποκάλυψη της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για την «ελληνοαμερικανική» διαδρομή της σκοτεινής υπόθεσης των υποκλοπών. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ δεν είναι βέβαια δυνατόν να διαψευστούν, διότι επιβεβαιώνονται από δημόσια έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι έπαιξε η Ελληνοαμερικανίδα Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ, δυναμικό στέλεχος της ομογένειας, στην οποία είχε εμπιστευτεί ο πρόεδρος Μπους το νευραλγικό πόστο του αντιτρομοκρατικού αγώνα, κατά την κρίσιμη περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη γενική εποπτεία είχε ένας άλλος Ελληνοαμερικανός, ο Τζον Νεγκροπόντε, τον οποίο έχει τοποθετήσει ο κ. Μπους στη θέση του συντονιστή όλων των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά Ελληνοαμερικανός ήταν και ένα άλλο υπεύθυνο πρόσωπο: ο υποδιοικητής ασφάλειας της (ελληνικής κατά τα άλλα) Επιτροπής Οργάνωσης των Ολυμπιακών.

Ποιους συνάντησε

Η κυρία Τάουνσεντ ξεκίνησε την καριέρα της ως εισαγγελέας, αλλά γρήγορα (το 1998) τοποθετήθηκε επικεφαλής του (τότε) πανίσχυρου OIPR (Γραφείο Πολιτικής και Ελέγχου Πληροφοριών).

Πρόκειται για την υπηρεσία που ελέγχει την εφαρμογή του νόμου για τις υποκλοπές, γνωστού ως FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), ο οποίος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί το FBI και άλλες υπηρεσίες να παίρνουν άδεια παρακολούθησης και παγίδευσης υπόπτων για κατασκοπία και τρομοκρατία.

Από τότε η κυρία Τάουνσεντ θεωρήθηκε ειδική σε θέματα υποκλοπών και αντιτρομοκρατίας, σε σημείο που το όνομά της έπαιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ως υποψήφιας για το πόστο του διευθυντή της CIA.

Εχουν καταγραφεί διαδοχικές συναντήσεις της κυρίας Τάουνσεντ με τους Ελληνες κυβερνητικούς υπευθύνους -και ιδιαίτερα με τον κ. Βουλγαράκη και την τότε δήμαρχο Αθηναίων κυρία Μπακογιάννη- με θέμα συζήτησης την ασφάλεια της Ολυμπιάδας. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρόμοιες συναντήσεις έγιναν και μετά την Ολυμπιάδα.

Ενα μόλις μήνα μετά τη συνάντηση στο γραφείο του κ. Αγγέλου, όπου υποτίθεται ότι έγινε η πρώτη ενημέρωση της κυβέρνησης από τον κ. Κορωνιά, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκεπτόταν τις ΗΠΑ και συζητούσε με την κυρία Τάουνσεντ για «την αξιοποίηση του μοντέλου» που εφαρμόστηκε στην Ολυμπιάδα.

Το τηλεγράφημα

Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση των παγιδεύσεων επιβεβαιώνεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο από το τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στις 25 Ιουνίου 2004, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, «ξεκίνησε η άσκηση οκτώ κρατών προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια των Αγώνων της Αθήνας και η κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει τις αρμοδιότητες επιτήρησης στον έλεγχο των τηλεφωνικών κλήσεων».

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης συναντήθηκε (σ.σ. στην Αθήνα) με την Φράνσις Τάουνσεντ, σύμβουλο αντιτρομοκρατίας του Λευκού Οίκου, και τον Φράνσις Τέιλορ, επικεφαλής του Γραφείου Ασφαλείας Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Κόφερ Μπλακ, επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ο Παύλος Αποστολίδης, διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η Αθήνα ξοδεύει περισσότερο από 1,2 δισ. δολάρια για την ασφάλεια των Αγώνων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ελέγχει καλύτερα τις κλήσεις των κινητών και των σταθερών τηλεφώνων».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε δοθεί από την κυβέρνηση κάποια εξήγηση για το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Η υπόθεση περιπλέκεται σήμερα διότι η ίδια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών εμπλέκεται στο σκάνδαλο της παρακολούθησης των τηλεφώνων εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο νέος διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν, εκλεκτός του Νεγκροπόντε και μέχρι σήμερα υπεύθυνος της μυστικής υπηρεσίας παρακολουθήσεων NSA. Χέιντεν, Νεγκροπόντε και Τάουνσεντ είναι οι τρεις έμπιστοι του προέδρου Μπους στον τομέα αυτό.

 

 

ΦΑΚΕΛΟΣ: Ολα τα κείμενα του "Ιού" για τις υποκλοπές


(Ελευθεροτυπία, 15/5/2006)


 

www.iospress.gr