Γράφει ο ΙΟΣ

 

 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ στην Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το «Μακεδονικό

 

Μεγαλέξανδροι και Βουκεφάλες

Επιτέλους. Σύσσωμη η ελληνική πολιτική τάξη απέδειξε ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Κι αν δεν καταγόμαστε απ' ευθείας από τον Μεγαλέξανδρο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στις φλέβες μας ρέει αίμα συγγενικό με του Βουκεφάλα, ο οποίος τρόμαζε στη θέα της σκιάς του και έγινε αρνάκι μόλις έπαψε να τη βλέπει.

Ετσι κι εμείς, οι σύγχρονοι απόγονοί του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τρέμαμε στη θέα του γειτονικού κράτους που φέρει το όνομα «Μακεδονία» και ήμασταν πρόθυμοι να κάνουμε πόλεμο με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αν τολμούσε κανείς να αμφισβητήσει την ελληνική αποκλειστικότητα στη λέξη Μακεδονία και όλα τα παράγωγά της. Τώρα δεν βλέπουμε πια τη σκιά μας και ανταλλάσσουμε μεταξύ μας συγχαρητήρια που υπερψηφίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ακριβώς αντίθετες θέσεις. Η μαζική ψύχωση των αρχών του 1990 έχει σήμερα μεταμορφωθεί σε μαζική υποκρισία.

Η Εκθεση του Ολλανδού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Erik Meijer «σχετικά με την έκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2006», που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο (558 υπέρ, 47 κατά, 8 αποχές), δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εκφράζει, με πολύ συγκρατημένο τρόπο, τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας αυτής και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της μέσω της προοπτικής ένταξής της στην Ε.Ε.

Οι Ελληνες ευρωβουλευτές

Μέχρις εδώ, τίποτα το παράξενο. Τα παράδοξα ξεκινούν μόλις αναζητήσουμε τον τρόπο που ψήφισαν σ' αυτή την κρίσιμη υπόθεση οι Ελληνες ευρωβουλευτές και κυρίως τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους.

1. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. παρουσίασαν την υπόθεση ως μεγάλη επιτυχία και υπερψήφισαν την Εκθεση, με εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά. Αντί, όμως, να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της ουσίας της Εκθεσης και να εξηγήσουν τη μεταστροφή τους (διότι οι ίδιοι είχαν καταψηφίσει την Εκθεση στην κοινοβουλευτική επιτροπή), προσπάθησαν να διαστρέψουν το περιεχόμενό της. Αποδείχτηκε δηλαδή ότι η τελική υπερψήφιση της Εκθεσης έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, για να εμφανιστεί δηλαδή το τελικό ψήφισμα ως θετικό και να μη χρεωθεί η κυβέρνηση μια «εθνική αποτυχία».

Την αντίθεση λόγων και έργων μαρτυρά το γεγονός ότι την ίδια μέρα που οι νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές υπερψήφιζαν την Εκθεση, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριζε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Για το ΝΑΤΟ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει δηλώσει ότι δεν θέτει τέτοιο θέμα. Αλλά η Εκθεση αφορά την Ε.Ε. και ρητά ξεκαθαρίζει ότι «το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να χρησιμοποιηθεί ως εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και για την προσχώρηση στην Ε.Ε.». Και για όσους δεν κατάλαβαν, επαναλαμβάνεται στη συνέχεια ότι «το ζήτημα του ονόματος ούτε αποτελεί ούτε μπορεί να αποτελεί έναν από τους όρους για την προσχώρηση της χώρας στην Ε.Ε.».

Αυτό είναι που ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και ας θέλουν να μας μπερδέψουν.

2. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, καταψήφισαν την Εκθεση, υπακούοντας κι αυτοί απ' την πλευρά τους στη δική τους αδιέξοδη προεκλογική τακτική που τους έχει υποχρεώσει να ξεθάψουν τα λάβαρα των συλλαλητηρίων. Και είναι πράγματι άκομψο πολιτικοί όπως ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Πάνος Μπεγλίτης ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να υποχρεώνονται να ψηφίσουν μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά και αντίθετα από ολόκληρη τη σοσιαλιστική ομάδα, μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν την όψιμη και αδιέξοδη «σκληρή γραμμή» του κ. Παπανδρέου.

3. Η Αριστερά δεν μπόρεσε να δώσει το δικό της στίγμα στην ψηφοφορία. Το μεν ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση, ακολουθώντας τη στάση που τηρεί απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των υποψήφιων νέων μελών της Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο απέφυγε, βέβαια, και την Νέμεσιν από την ορατή πλέον εθνικιστική του πτέρυγα. Από την άλλη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης του Συνασπισμού ψήφισε αποχή, διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική απραξία χρόνων.

4. Ο μόνος που κερδίζει από όλη αυτή την ιστορία είναι χωρίς αμφιβολία ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος όχι μόνο εμφανίστηκε συνεπής με τις εθνικιστικές, ξενοφοβικές και κινδυνολογικές τοποθετήσεις του κόμματός του, αλλά βρήκε και μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει ότι όλες οι άλλες παραλλαγές της ίδιας ιδεολογίας που έχουν επιστρατευτεί από τη Ρηγίλλης για να τον αντιμετωπίσουν είναι αποτυχημένα κακέκτυπα. Ούτε ο κ. Παπαθεμελής ούτε ο κ. Ψωμιάδης ξιφούλκησαν με το «ξεπούλημα της Μακεδονίας», γιατί θα έπρεπε ταυτόχρονα να καταγγείλουν την κυβέρνηση που υπέδειξε στους νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν την Εκθεση Meijer. Προτίμησε λοιπόν ο πρώτος να μην προκαλέσει, ενώ ο δεύτερος μαγείρευε ευτυχής σε κάποιο τηλε-πρωινάδικο. Οσο για την αρνητική ψήφο του κ. Σαμαρά, έχει τόσο βάρος όσο είχε πάντα η άποψή του.

Βέβαια, και ο κ. Καρατζαφέρης δεν απέφυγε τα ψεματάκια, όπως ότι έπεισε όλη την ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο να τον υποστηρίξει. Στην πραγματικότητα, τα μέλη της ευρωσκεπτικιστικής IND/DEM, στην οποία ανήκει, διχάστηκαν (8 μαζί του, 6 εναντίον του), αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αλλωστε το σύνολο σχεδόν της ομάδας των ακροδεξιών «Ταυτότητα, Παράδοση, Κυριαρχία» (Λεπέν κ.λπ.) καταψήφισε την Εκθεση (2 υπέρ, 17 κατά).

5. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι την κυβερνητική γραμμή περί «εθνικής επιτυχίας κατά των Σκοπίων» υιοθέτησαν με ευκολία όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και οι περισσότερες εφημερίδες (με εξαίρεση την «Ε», το «Εθνος» και τις δύο εφημερίδες της Αριστεράς). Ο μόνος που ανακάλεσε σε 24 ώρες την αρχική του ευφορία ήταν ο κ. Χατζηνικολάου του Alter, ο οποίος κάλεσε ως ειδικό επί του θέματος τον κ. Καρατζαφέρη, μετά από υπόδειξη του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη. Οσα μέσα ενημέρωσης δεν προχώρησαν σε ανοιχτή παραπληροφόρηση προτίμησαν να θάψουν την είδηση. Υπήρξαν βέβαια και τα δύο εθνικόφρονα φύλλα της Κυριακής («Πρώτο Θέμα» και «Παρόν») που κατήγγειλαν «ξεπούλημα της Μακεδονίας».

Διαβατήρια και βίζα

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η υπόθεση θα ξεχαστεί. Ομως υπάρχει τουλάχιστον ένα σημείο της Εκθεσης, το οποίο έχει άμεση εφαρμογή. Στην παράγραφο 31 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ζητεί κατεπειγόντως την πλήρη αναγνώριση του διαβατηρίου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την κατάργηση των συμπληρωματικών εθνικών τελών θεώρησης, κυρίως τις διατάξεις που καθιστούν δυσκολότερη την επίσκεψη στην Ελλάδα από την επίσκεψη σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

Η διευκόλυνση της εισόδου στο έδαφος της Ελλάδας των κατοίκων της ΠΓΔΜ και η κατάργηση της πανάκριβης βίζας είναι πάγιο αίτημα όλων των τοπικών αρχών στους νομούς της (ελληνικής) Μακεδονίας που συνορεύουν με την ΠΓΔ Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε δίλημμα: θα τιμήσει την ψήφο της στο Ευρωκοινοβούλιο, καταργώντας άμεσα τη βίζα, ή θα επιβεβαιώσει όλους τους καχύποπτους -κι εμάς βέβαια- ότι η στάση της στο Στρασβούργο υπαγορεύτηκε από λόγους απλά επικοινωνιακούς;

 


(Ελευθεροτυπία, 19/7/2007)


 

www.iospress.gr